Sessiz yığınların sesi

A -
A +

2000’li yılların öncesinde dinî tercileri, hayat görüşü ve hayat tarzı sebebiyle hiçbir şekilde hak etmedikleri muamelelere maruz kalan başarılı kızlarımız, yeni Türkiye ile birlikte artık çalışma hayatında hak ettikleri yerleri alıyorlar. O kızlardan birisi de Fatma Durmuş. THY’nin pilotluk ilanına müracaat eden, yazılı ve sözlü eleme aşamalarından geçerek binlerce aday içerisinden başarılı olan Durmuş, her geçen gün hayallerine biraz daha yaklaşıyor.

Sessiz yığınların sesi
Fatma Durmuş, Hacettepe Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezunu. Üniversitedeki hocaları onu idealleri olan, başarılı ve prensipli bir öğrenci şeklinde hatırlıyor. Onu diğerlerinden farklı kılan asıl durum ise Durmuş, THY’nin ilk başörtülü pilot adayı. Kendisinden önceki yakın kuşaklara senelerdir reva görülen dayatmalar ile zulümlerin zincirlerini o kırmış durumda ve şimdi âdeta sessiz yığınların temsilciliğini üstlendi. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nda eğitim aldığı 16 kişilik sınıfından başarılı bir şekilde mezun olması durumunda yardımcı pilot olarak gökyüzündeki yerini alacak. 14 ay devam edecek olan pilotaj eğimi, teorik ve pratik aşamalardan oluşuyor. Fatma Durmuş, üniversite eğitiminde olduğu gibi havacılık serüvenindeki eğitim sınıfında da eğitmenlerinin takdirini kazanmaya başlamış durumda. Durmuş, üstlenmiş olduğu bu tarihî misyonun fazlasıyla bilincinde.

ONUN İŞİ AIR ŞOV
Türkiye’nin tek sivil kadın akrobasi pilotu olan Semin Öztürk (27), çocukluğundan beri düşlediği “Türkiye’yi yurt dışında temsil etme” hayalini 14-15 Temmuz’da Romanya’da düzenlenen Aeromania Havacılık Festivali’nde gerçekleştirdi. Gökyüzündeki serüvenine babası pilot Ali İsmet Öztürk ile 9 yaşında başlayan genç kadın, yurt içinde 360 beygir gücündeki “Pitts S2-B” uçağıyla yaptığı 12 gösteriyle Türkiye’de adını duyurmuştu. Öztürk “Her zaman yurt dışında Türk bayrağını dalgalandırma hedefimin olduğunu söylüyordum. Bu fırsatı yakaladığım için heyecanlı ve mutluyum” dedi.

Havuzda öğreniyorlar havada kurtarıyorlar
Türk Hava Yolları (THY), kabin memuru adaylarına için eğitimleri boyunca, uçuş sırasında yaşanabilecek her türlü olumsuz şarta karşı kapsamlı bir eğitime tabi tutuyor. Adaylar, yaklaşık iki ay süren zorlu eğitimin sonunda imtihan ediliyor. Adaylara, uçakların acil durumlarda suya inme ihtimaline karşı da eğitim veriliyor. THY Eğitim Başkanlığı binasında bulunan havuzda, kabin memurlarına panik yaşamadan yolcuları nasıl tahliye edecekleri öğretiliyor. Ayrıca yangın, ilk yardım ve problem çıkaran yolcularla nasıl baş edilebilir gibi eğitimlerden de geçiliyor. Bu imtihanları geçemeyenler, işe alınmıyor. Bugüne kadar son ilana 30 bin kişinin başvurduğunu belirten THY Kabin Hizmetleri Başkanı Nevin Çolak “Kabin memuru olmak isteyen bir kişinin öncelikle şirketimizin belirlediği yaş standardında olması gerekiyor. Akabinde boy ve kilo sınırımız var. Bu erkek ve kadına göre de değişiyor. İngilizcede belli bir seviyenin üstünde olmalı. Adayların en az iki yıllık yüksek okul mezunu olmasını arzu ediyoruz. Standartları yüksek tutuyoruz, bu yüzden uygun başvuru çok yok. İnşallah yıl sonuna kadar bin kişiyi işe alacağız” dedi.,

Başkent Yıldızları ruhsatlandırıldı
Ankara’nın öncü havacılık eğitim kuruluşlarından olan Başkent Yıldızları Havacılık ve Eğitim AŞ, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından “Genel Havacılık İşletmesi” olarak ruhsatlandırıldı. Böylelikle söz konusu kuruluşun havacılık alanındaki teorik eğitim faaliyetleri pratik uygulamalarla desteklenmiş olacak ve özellikle Ankara bölgesindeki sınırlı havacılık operasyonlarının imkânları genişletilecek.

Ukrayna ile iş birliği köprüsü
Ukrayna Devlet Savunma Sanayi Kuruluşu olan Ukroboronprom, Antonov’un üreteceği 50 ton taşıma kapasiteli yeni AN-188 askerî kargo uçağının ortak üretimi için Türkiye ile görüşüldüğünü açıkladı. Söz konusu kuruluş, uçağın tasarımı, üretimi ve test uçuşları için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) ile ortaklık kurmayı planlıyor. Bu kapsamda görevlendirilen Türk heyet, ortaklık oluşturmak üzere resmî belgelerin hazırlanması amacıyla yakın zamanda Antonov şirketinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki tesislerini ziyaret edecek.

Elektrikli helikopter için kollar sıvandı
Ukrayna Devlet Savunma Sanayi Kuruluş olan Ukroboronprom’un çatısı altında faaliyet gösteren Antonov uçak üretim şirketi, elektrikli helikopter için kolları sıvadı. İngiltere’de düzenlenen Farnborough Airshow Havacılık Fuarında elektrikli helikopterin tasarım ve üretim çalışmaları için Antonov ile İsviçreli AIR-ION Technologies SA (Swiss Aerospace) kuruluşu arasında işbirliği görüşmeleri yapıldı. Proje kapsamında geliştirilecek bin 500 kg kalkış ağırlıklı ve 185 km/saat hıza sahip elektrikli insansız helikopterden ilk etapta 4 tane üretilecek.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.