Havalandık

A -
A +

Sözde dost görünümlü çevrelerin yoğun uluslararası baskı ve markajına rağmen Türkiye atılım ve açılımlarında hız kesmiyor. Turizm sektöründe yaşanılan darboğaz, tatil dönemiyle birlikte aşılmaya başladı. Özellikle hava yolu taşımacılığının ulaşım kolaylaştırıcı ve seyahat zamanı çeşitlendirici etkisiyle birlikte ülkemize yoğun bir turist akımı gerçekleşti. Böylelikle turizmcilerin ve hava yolu işletmecilerinin yüzleri yeniden gülmeye başladı.

Avrupalı turist eski tercihinde
Durağan geçen iki yılın ardından özellikle Avrupalı turistler tercihlerini ülkemize yönelik yapmaya tekrar başladı. 2017 yılının ilk 7 ayındaki gelen Avrupalı turist sayısı 7,1 milyon iken; bu rakam 2018 yılında 2,1 milyonluk artışla 9,2 milyona ulaştı. Geride bıraktığımız ağustos ayı itibarıyla İngiltere’nin en büyük turizm acentelerinden Thomas Cook, 2018 yılında Türkiye istikametine yapılan rezervasyonların 2017 yılına göre yüzde 63 arttığını belirtti. Tercihlerde Antalya’nın en çok paket tur satışı yapılan İspanya’nın tatil adası Mayorka’yı bile geride bıraktığını açıkladı. Turizmimizin en dönemlerinden olan 2014 yılının aynı dönemine göre de yaklaşık 500 bin kişilik bir turist artışı meydana geldi.

Ruslar yeniden...
Avrupalı turist akımının dışında kalan genel tabloya bakıldığında ise 2017 yılının ilk 7 ayında Türkiye’ye gelen 17,3 milyon kişilik toplam turist sayısı 2018 yılının aynı döneminde yüzde 24,9 artışla 21,6 milyonu geçti. Bu yükselişin en büyük kaynağı ise 3,2 milyondan fazla turisti ülkemize gönderen Rusya oldu. Rus turistlerin öncelikleri arasında ise Akdeniz sahilleri “her şey dâhil” otel konsepti ve gece eğlencesiyle ünlü destinasyonlar yer aldı.

Antalya yoğun mesaide
Antalya’da özellikle Perge antik şehrinin görünürlülüğünü artırmaya yönelik 2018 yılını “Perge Yılı” ilan eden Antalya Valiliği, 2018 yılı için 14 milyon turisti hedefliyor. 01 Ocak-30 Ağustos 2018 tarihlerinde kente havayoluyla gelen turistin yaklaşık 9 milyonunu Antalya Havalimanı; 237 binini ise Alanya - Gazipaşa Havalimanı ağırladı. Sadece Antalya Havalimanı’na 9 günlük bayram tatilinde 8 bin 74 adet uçak trafiği gerçekleşti. 18-26 Ağustos tarihleri arasında toplam 4 bin 35 uçak Antalya Havalimanı’na inerken, 4 bin 39 uçak ise kalktı.

Ekonomiye 3x9 yansıması
Yerli turist açısından bayram tatilinin 9 güne çıkması turizmcilerin yüzünü güldürdü. 9 milyon yerli turist, 9 günde ekonomiye 9 milyar lira bıraktı. Dövizdeki hızlı yükseliş sebebiyle son dakika yurt dışı macerasını ekonomik yurt içi alternatifleriyle güncelleyen yerli turist özellikle Ege sahillerine akın etti. Bodrum ve Marmaris’teki turist sayısı 1,5 milyona yaklaşırken, Çeşme ve Fethiye’de 1 milyon 200 bin civarında yerli turist tatil yaptı. Özellikle 1,2 milyon kişi tarafından Ege Denizi’ndeki Midilli ve Sakız gibi ada bölgelerinde tatil yapmak üzere Yunanistan yönüne yapılan çıkışlarda yüzde 60 azalma meydana geldi. Otellerin doluluk oranları çok yüksek bir seyir gösterirken, havalimanları ve otogarlarda ciddi bir yoğunluk gözlendi. Türk Hava Yolları, tatil süresince 2 milyon 344 bin kişiyi; diğer hava yolu işletmeleri ise 1 milyona yakın kişiyi taşıdı.

Dünyanın en hızlı drone’ları 3. havalimanında yarışacak
İstanbul yeni havalimanında 20-23 Eylül’de düzenlenecek Teknofest İstanbul, dünyanın en hızlılarının yarışacağı World Drone Cup’a (Dünya Drone Kupası) ev sahipliği yapacak. Organizasyona 25’ten fazla ülkeden toplam 64 sporcu katılacak. Dünya çapında ilk defa en fazla ülkenin katıldığı yarışma rekorunu kıracak olan WDC, 250 kilometre hıza ulaşabilen drone’lar arasından en iyisini seçecek. Özel olarak hazırlanan parkurdaki yarışlarda, pilotlar tasarım ve montajlarını kendilerinin yaptığı drone’lar ile mücadele edecek. Hız ve manevra kabiliyeti yüksek, tamamen kullanıcının kumanda yeteneğine dayalı olarak tasarlanan araçların yer alacağı World Drone Cup’a Çin, Japonya, Brezilya, Amerika dâhil toplam 25 ülke katılacak. İştirakin ücretsiz olduğu festival, Türkiye’nin millî teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesinde önemli bir rol oynamayı hedefliyor.

Testten geçti seri üretim 2021’de
Türkiye’nin ilk özgün helikopteri olacak T625 Genel Maksat Helikopteri ilk defa motor çalıştırdı. Testler başarıyla tamamlandı. En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi aktif bir şekilde faaliyet gösterebileceği belirtilen T625 Genel Maksat Helikopteri’nin ilk uçuşunu bu yıl gerçekleştirmesi planlanırken helikopterin 2021 yılında seri üretime geçeceği öngörülüyor. Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir “Yerli helikopterimiz T625’in sistem entegrasyonu tamamlandı. TUSAŞ personelini, SSB proje ekiplerini ve tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi. Helikopterin, EASA ve SHGM tarafından sertifiye edilmesi ile ilgili çalışmalar program ile birlikte sürdürülüyor. Helikopterin aviyonik sistemleri, gövde, rotor sistemi, iniş takımı  gibi sistemlerinin tamamı TUSAŞ’ın imzasını taşıyor. Helikopter, VIP, Kargo, Hava Ambulans, Arama Kurtarma, Kıyı Ötesi Taşıma gibi birçok görevde kullanılabilecek.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Uzunluk: 15,87 metre
Ana rotor çapı: 13,20 metre
Mürettebat: 2
Yolcu: 12
Standart yakıt tankı: 1020 kg
Harici yakıt tankı: 280 kg
Bagaj hacmi: 1,1 m³
Azami seyir sürati:
306 km/saatte
Menzil: 740+km/948+km
Havada kalış: 3,8+saat

İSTİHDAM FIRTINASI

Motor geliştirme projesine takım arkadaşları arıyor
Türkiye’nin hava aracı millî motor geliştiricisi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) genç mühendisler için ilk defa organize edilen motor geliştirme projesinde takım arkadaşları aramaya başladı. Mezuniyet not ortalaması en az 2,70 olan ve asgari 70 yabancı dil imtihan puanına sahip mühendis adaylarının müracaatlarını alan TEI; kontrol ve yazılım mühendisliği, mekanik tasarım, sistem mühendisliği, performans mühendisliği ve ürün yönetimi gibi teknik alanlarda başarılı bir kariyer için istihdam imkânı sağlıyor.

Kabin memuru ve çağrı merkezi için eleman alacak
Millî kuruluşumuz Türk Hava Yolları (THY), 01 Ocak 1988 ile 31 Aralık 1997 tarihleri arasında doğmuş, en az lise mezunu ve iyi düzeyde İngilizce yeterliliği olan kabin memuru adayların müracaatlarını almaya başladı. Bu doğrultuda boy-kilo endeksi ve sağlık şartlarına da bakılacak 4 bin başarılı aday, THY’de hem prestijli bir kariyer hem de bütün dünyayı gezip görme şansı elde edecek. THY ayrıca, iş ortağı Competence Call Center Istanbul Çağrı Merkezi için müracaat edecek 19 yaşını doldurmuş en az lise mezunu adaylar içerisinden çağrı merkezi personeli seçecek.

Pilot açığını kapatacaklar
Havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu kalifiye personel ihtiyacının karşılanması için güçlerini birleştirme kararı alan İstanbul Esenyurt Üniversitesi ve Silan Havacılık; birlikte nitelikli pilot, kabin memuru, havacılık işletmecisi, bakım personeli, iç denetçi, kalite ve belgelendirme uzmanı yetiştirecek. Özellikle pilot eksikliğinin yoğun olduğu ülkemiz hava yolu taşımacılığında hem üniversitenin mezun durumundaki öğrencileri için bir alternatif; hem de uluslararası coğrafyadaki pilot adayları için bir cazibe merkezi olunması öngörülüyor. İş birliği sayesinde millî platform ve konseptlerin geliştirilmesi için üniversitenin mühendislik bölümleri ve havacılık programları ile S&Q’nin uzman personeli, ulusal ve uluslararası proje girişimleri gerçekleştirecek. Böylelikle özellikle ulaştırma, havacılık ve lojistik alanında Üniversite-Sanayi iş birliğinin örnek uygulamalarından birisi olarak yararlanıcılara azami düzeyde fayda sağlanılması planlanıyor. Havacılık alanında kariyer hedefi olan bireyler ve adaylar, özellikle sektörün ihtiyaç duyacağı alanlarda sertifika programlarıyla geliştirilecek. İş birliği sayesinde eğitim programlarını bitirenlerin işe giriş ve oryantasyon süreçleri kısalarak adaptasyonları daha yüksek düzeyde olacak.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.