Durgunluk üç gün sürdü

A -
A +

Sandıktan tek parti iktidarı çıkmadığını gören piyasa sessizliğe büründüyse de bu durgunluk üç gün sürdü.  

Bir iş adamının dediği gibi "Vatandaş Ak Parti'ye bir ayar çekti ama ayarı fazla kaçırdı." 8 Haziran sabahı herkes şaşkındı; piyasalar kilitlendi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, bu belirsizlik halinin üç gün sürdüğünü söyleyerek "11 Haziran Perşembe günü piyasalar açıldı" dedi. Çağlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çarşamba günü Deniz Baykal'la görüşmesinin, perşembe günü ise yaptığı "Egoları bırakın" çağrısının piyasaların açılmasında önemli rol oynadığının altını çizdi. Okulların kapanması, tatil sezonunun başlaması da piyasaların canlanmasına katkı verdi tabii.

Üçte biri yabancıya

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, inşa ettikleri rezidansların üçte birini yabancı yatırımcıların satın aldığını belirtti ve Mall of İstanbul'daki bin 100 rezidans dairenin 380'ini 36 farklı ülke vatandaşına sattıklarını bildirdi. Daireleri ağırlıklı olarak Katar, Suudi Arabistan, Dubai ve Bahreyn vatandaşları satın almış.
5. Levent Konutlarının yüzde 71'ini daha proje safhasında sattıklarını ifade eden Torun, yabancıların yatırım maksadıyla gayrimenkule gösterdikleri ilginin devam ettiğini bildirerek; Ramazan Bayramı'ndan sonra çok daha fazla yabancı yatırımcı beklediklerini belirtti.

AVM mi? Mall mu?

Türkiye AVM ile 1988 yılında tanıştı. O yıl Galleria AVM açıldı, onu 1991'de Karum, 93'te Akmerkez ve Capitol, 95'te ise Carousel takip etti. Şimdi sadece İstanbul'da 120 AVM faaliyet gösteriyor. Anadolu'nun hemen her şehri alışveriş merkezi (AVM) ile doldu. Bu arada bu kapalı alışveriş merkezlerinin adı Mall (Shopping Plaza) olarak değişti. Değişiklik olsun diye mi bu isim kullanılmaya başladı, yoksa daha havalı olduğu için mi tercih ediliyor bilmiyorum ama AVM; out, Mall; in oldu.

Mall of İstanbul

Türkiye'nin en büyük AVM'si Mall of İstanbul 1 milyar 300 milyon TL'lik yatırımla gerçekleştirildi. Mall of İstanbul'da 350 mağaza yer alıyor. Ayrıca, eğlence alanları oldukça fazla. Tiyatro başta olmak üzere birçok sanat merkezi bulunuyor. 83 adet yürüyen merdiveni, 42 adet asansörü var ve bir sene içinde 16 milyon ziyaretçi ağırladı. Metro istasyonu yapılmış. Yakında Mecidiyeköy Metro Hattı devreye giriyor. Bakırköy Hattı da ihale safhasında. Okulların tatile girmesi ve sezon indirimi sayesinde satışların son bir haftada yüzde 40 arttığı bildirildi.

Shopping Fest

İstanbul bu sene Shopping Fest'in beşincisini düzenledi. Bu beş senede festival kültürü gelişti. Çok sayıda turist geliyor ve İstanbul'un tarihi yerlerini geziyor, lezzetlerini tadıyor, alışveriş yapıyor ve konaklıyor. 6 Haziran'da başlayan indirim ve etkinliklerin 28 Haziran'a kadar devam edeceği bildirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.