‘6–1' mi, ‘17–1' mi büyük?..

A -
A +
Şike sürecinde yaptıkları ve yapmadıklarıyla Türk Futbolu'nu  "uçurumun başına getirip bırakan" Futbol Federasyonu, çok açıktır ki, yabancı futbolcu kontenjanını "6+0+4" gibi "Kadı Karakuş'un mezarında birkaç tanesi kalmışsa kemiklerini sızlatan" bir karara bağlamakla, "kendisinin varlık sebebi  olan" kulüplerle alay etmiştir!..
"0+0'dan, Sınırsız'a kadar", ama "ortada 0 (sıfır)  olmadan" her rakamsal ve radikal  sistemi savunacak gerekçeler bulunur, ama "ortada sıfırı savunmak" tamı tamına "abesle iştigal etmektir"; o kadar!..
"Avuç dolusu para vereceksin ve futbolcuyu kulübede bile değil, tribünde oturtacaksın"; bunu da "Federasyon'un talimatı ile yapacaksın"; olacak şey mi?..
Ama bizde oluyor; zaten bizde neler olmuyor ki?..
Kulüpler ortada, sahalar ortada, tesisler ortada, bütçeler ortada, borçlar ortada, bizler hâlâ devenin "Nerem doğru ki" dediği "boynunun eğriliği" ile uğraşıyoruz!..
Hem de gerçekleri görmeden, "kaba bir istatistiğe bile" bakmadan (Türk futbolunda yabancı oranı yüzde 33'ü geçmiyor); bu rakamlar ortada iken "Milli Takım'a oyucu yetişmiyor" feryatları içinde, böyle "garip kontenjan denklemleri" yapıyor, uyguluyoruz!..
Üstelik daha düne kadar "Yabancı kontenjanı sınırsız olmalı" diyen bir büyük kulüp başkanının, bu defa "tam tersi" bir tavırla "17 kulübün istek ve beklentilerini adeta veto ettiğini" ve "bu vetoya da Federasyonun boyun eğdiğini" görüyoruz!..
Ey Federasyon, "futbolcu yetişmesi için ne yaptın" bugüne kadar?..
"Alt yapı konusunda kulüpleri ciddi bir kurumsallaşmaya çekecek" ne yaptın?..
"6+0+4" diyeceğine, mesela "Türkiye Süper Ligi'nde en az 1, diğer liglerde en az 2 kulübün alt yapısından yetişmiş  futbolcuyla sahaya çıkılacaktır"  deseydin, çok daha "mantıklı ve gerekçesi sağlam" bir karar vermiş olmaz mıydın?..
Bu karar "kulübede de en az 1/2 alt yapıdan yetişmiş futbolcunun oturmasını" sağlamaz mıydı?..
Ve de "sahada olacak bu alt yapı kontenjanı ile", bilmem ki kulüplere "ciddi bir alt yapı kuruluşu için  zorunlu adımlar attırılması" sağlanmaz mıydı?..
Ülkede yerli futbolcuların bonservis bedellerini, "karaborsaya düşürmüşçesine" ateş pahası hâline getiren (Zaten yabancı kısıtlamaları ve alt yapı yetersizliği sebebiyle bonservis bedelleri, Güney Amerikalı, Avrupalı ve Afrikalı  kaliteli futbolcuların bonservis bedellerinin üzerine çıkmıştı)  böyle garip bir kararın, "alt yapısı hazırlanmadan devreye sokulması" kime yarayacak?..
Hele hele gazetelerde okuduğum ve "inanamadığım" bir haber daha var; Federasyon yetkilileri "6+2+2" isteyen kulüplerin yöneticilerine diyorlarmış ki; "Biz bu kararı alacağız ama, Fenerbahçe Tahkim Kurulu'na gider ve bu kararımızı iptal ettirir!.."
Vay canına,  anlaşılıyor ki, bugüne kadar yüzlerce defa yazılıp, tekzip edilmeyen iddia doğru galiba; hani Federasyon seçiminin sonuçları açıklandığında  Şekip Mosturoğlu'nun Aziz Yıldırım'a koşup "Tahkim 6–1, Disiplin 4–3 bizden" müjdesini verdiği iddiası!..
Eğer "6–1 bizden" müjdesi, şimdi çıkıp da "17–1 kulüplerden" denklemini iptal edebiliyorsa, açlık açık soruyorum; sahi "Bu federasyon o koltuklarda hâlâ nasıl oturuyor?.."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.