Türk hakemliği tarihinde hiç bu kadar örselenmemişti!

A -
A +

Önceki gün bir manifatura dükkânına girdim. Müşteri elindeki numune kumaştan 5 metre istedi. Tezgâhtar eline 100 cm'lik tahta metreyi aldı. 5 metreyi ölçtü, kesti ve verdi.
Tezgâhtara "Bu elindeki ağaç metre olmasa bu 5 metre kumaşı verebilir miydin?" diye sordum. 
"Abi doğru ölçüm olmazdı" dedi.
Mevcut MHK hiçbir ölçüme ve değerlendirmeye dayanmayan klasman listesini salı günü açıkladı.
Dikkat edin, ne puan, ne kurs, ne atletik test, ne kural sınavı, ne maç sayısı!
Bunu bütün Türkiye bilmeli.
Klasmanlar asla adil olmadı.
Bir kere liste tek elden çıkmamış. MHK bile bence listeyi TFF internet sitesinde gördü.
Türk hakemliği tarihinin en derin yarasını almıştır.
MHK, 12 Temmuz tarihi itibariyle artık kâğıt üzerinde MHK'dır. Bitmiştir!
Bu MHK gider, öbürü gelir. Hiç önemli değil! Ama bugün "hakemlik" bitti!
"Gördüğünü çalan" hakem dönemi geçtiğimiz 12 Temmuz akşamı kapanmıştır.
Tatildeyim telefonum 3 gündür hiç susmadı. Meslektaşlarım, radyo programcısı arkadaşlar, hakemler, eski hakem yöneticileri, hatta kulüpler!
Şu soruyu soranlar çoktu!
Zekeriya Alp dönemi olsaydı; bunlar yaşanır mıydı? 
Asla! 
Fırat Aydınus, Halis Özkahya ve Barış Şimşek örnekleri var.
Yusuf Namoğlu dönemi olsaydı; bunlar yaşanır mıydı?
Çeker, giderdi! Nitekim çekip, gitmişti!
O koltukta ne Alp Başkan ne de Namoğlu Başkan bir dakika oturmazdı!
Geçen yıl bugünlerde o koltuğa çok güçlü oturan Müftüoğlu, bugün o gücünü kullanamamış ve kendisine olan güveni tamamen kaybetmiştir.
Türk hakemliği; Haziran 2004 öncesine dönmüştür. FIFA listeleri yapan kulüp başkanları dönemi vardı. Bugün artık klasman yapan kulüpler var! Tayin yapacakları günler de çok uzak değil!

Sayın Müftüoğlu!
1) Şimdi PTT 1. Lig hakemi Deniz Ateş Bitnel'in cezası tamamlandı mı? Cezası kaç ay, ya da kaç yıl? PTT 1. Lig'de maç verecek misiniz? Mesela hazırlık maçı alacak mı? Eğer bir yanlışını yakaladıysanız; klasmanda ne işi var? Niye hâlâ kadroda? FIFA listesinden çıkarabilirsiniz. Ama böyle bir uygulama içinize sindi mi? Bu klasmanlar içinize sinmiyorsa çok mu zor 2 satırlık istifa mektubu? Bu kadar mı önemli sizin için MHK Başkanlığı ya da o koltuk?
2) Yarın seminerlerde, orada-burada Süleyman Abay, İlker Meral, Çağatay Şahan, Hakan Ceylan gibi isimlerin ve onlarca yardımcı hakemin yüzüne nasıl bakacaksın? Onlardan gözlerini kaçıracak mısın? Söyleyecek birkaç cümlen olacak mı? 10 yıl sonra, 20 yıl sonra bu hakemlerle karşılaştığında için sızlamayacak mı? 
3) Gözlemci klasmanlarını açıklayamadınız, şimdi kurs açacakmışsınız. Takvimde bu süreç yoktu. Şimdi insanlar size nasıl güvenecek? Nasıl inanacak?

Ocak ayında ne olur?
Biz bu tespiti bugünden yapalım.
Eğer İtalyan hakem eğitimcimiz Roberto Rosetti, Roberto Rosetti ise... Ocak ayında yeni bir Süper Lig hakem kadrosu belirlenir. 22 hakemden en az 4'ünün yetersiz olduğunu bütün Türkiye görmüş olur. Özellikle de Rosetti.
Bu tablo da TFF'yi ve ömürleri olursa MHK'yı aşırı şekilde yıpratmış olur. PTT 1. Lig'den 3-4 hakem yukarı alınır. MHK'nın klasman yapmayı beceremediğini memleket bir kere daha görmüş olacak! 

Tarih tekerrür eder! 
Merhum Özhan Canaydın, gazetemizi ziyarete geldiğinde en çok, hakemliği bıraktırttığı Ali Aydın için pişmanlık duyduğunu söylemişti. Vicdanen çok rahatsızdı. Bu ifadeleri bizim gazete vasıtasıyla tarihteki kayıtlara geçmişti. Bugün bazı başkan ve kulüpler bunu unutmasın! 

Bu nasıl bir kindir?
TFF, 18 ay kadar önce profesyonel hakemleriyle sözleşme imzaladı.
Sözleşmede "Bir hakem; Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası ve Konfederasyon Kupası'na giderse 50 bin dolar ödül alır" maddesi var.
Mesela bu sözleşmede Şampiyonlar Ligi finali yönetene, olimpiyatlara gidene ödül maddesi yok.
Cüneyt Çakır, sözleşmeden 6 ay sonra Şampiyonlar Ligi finalini yönetti. 2 hafta sonra da 2016 Rio Olimpiyatları'na gidiyor. Bunlar için bu kalemlerden ödül alması söz konusu değil.
Ama Avrupa Şampiyonası'na gittiği için 50 bin dolar alacak.
 Bu 18 ay önce kayda geçmiş bir madde. Sözleşme hazırlanmış, taraflar imza koymuş.
 Fakat adamda öyle bir Cüneyt Çakır düşmanlığı ve kıskançlığı var ki; sözleşme bugün yapılmış gibi "TFF'den 50 bin dolar istedi" diye yazıyor, ekranda ağzına geleni söylüyor! 40 yılda bir tane hakem yakaladık, onu da her gün dövün bari!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.