Anlat beni

A -
A +

Hafif düzeydeki zihinsel engellilere eğitim veren Tokat Merkez Yavuz Selim Özel İlköğretim İlkokulu, "Anlat beni" başlıklı bir yarışma düzenlemiş. Gönderilen hikâyeler daha sonra okul müdürü Cihan Öztürk'ün girişimleriyle aynı adla kitap haline getirilmiş. Engelliler yaşadıklarını, engelli anneleri ise hayallerini dökmüş satırlara... İki kapak arasında neler var neler... Gördüğümüz ama fark edemediğimiz, işittiğimiz ama duyamadığımız, anladığımızı zannettiğimiz insani detaylar. Konunun uzmanı arkadaşımız Fatih Selek derledi;

İki çocuğu engelli Nursel Hanım anlatıyor: "Sabah uyanmışım, kızım ve oğlum kahvaltı hazırlamışlar. Masada dört tabak, dört çatal, dört bardak, hepimiz sofradayız. Oğlum hemen "önemli bir sınavım var" diyor ve hızlı adımlarla çıkıyor evden. Kızım, "Söz verdiğin bebeği hâlâ almadın" diyor babasına. Oysa seslerini hiç duymadım hiç kahvaltı yapmadık, sohbet etmedik. Oğlum sağlıklı olsaydı, hangi sanatçıyı sever, hangi takımı tutardı? Ne tarz kızlardan hoşlanır, hangi renk elbiseler giyerdi? Kızım saçlarını nasıl tarardı? Nelere kızardık ters düştüğümüzde? İlaç saati geçti mi diye hayıflanmadığım tek bir günüm olur muydu? Bayram sabahları el öpme, harçlık alma sırasına girilir miydi? Düğün dernek kurulur muydu? Gelinim, damadım, torunlarım olur muydu?"
***
Otizmli çocuk annesi Lütfiye Hanımın isteği ise 'sakin bir on dakika'. "Samet benden hiç ayrı kalmıyor, rüyamda bile onunlayım. Günahsız, yalansız bir dünyası var. Onun hep elinden tutup yürürdüm. En çok hayalim, bir parkta onu oynarken izlemek; aynı noktada 10 dakika dinlenmesini görmek..."
***
Ya Arzu Hanımın hayal kırıklığına ne demeli? "Okulun ilk günü. Heyecanlıyız. Arkadaşlarıyla tanışma merasiminden sonra ilk oyunlarını oynamak için bahçeye çıktılar. El ele tutuşarak oynanan bir oyundu. Kızımla bir anda göz göze geldik. Ben merakla bekliyordum. Elini tutmayı teklif edecekler miydi? Ama kimse elini tutmadı. Kızım tek başına ağlamaklı bir sesle 'Ben bu oyunu sevmiyorum' dedi ve arkadaşlarından ayrıldı. Heyecanla beklediğimiz okul hayatı çok kısa sürmüştü... Çünkü parmakları yoktu."
***
Ya, hareket problemi bulunan Cansu'nun boğazına düğümlenen kızlık gururu? "Düşünsenize, arkadaşınızın doğum gününe gidip sırf utandığınız, 'kolunu neden öyle tutuyorsun' demelerinden korktuğunuz için bir şey yiyemiyorsunuz. Size bu komik geliyor değil mi? Ama öyle..."
**
Bütün bu anlatılanları -eğer engeliniz yoksa- sadece şükredin diye yazmadın. Onlar, sizin hemşehriniz, komşunuz, uzağında durduğunuz yakınız... Biraz daha dikkatli bakarsanız görürsünüz. Acımayın, uzaklaşmayın onları da hayatınıza alın.
    (...fselek@gmail.com)

Emre Belözoğlu küfürü !
-Bir gün sahada cinayet işleyeceğini düşünüyorum... Bu çocuk sinir hastası...
@ertan.kir
...
-Her ne kadar Kasımpaşa yedek kulübesine doğru edilmiş olsa da, ağıza yansımamıştır...
@gunceyunus
...
-Fenerbahçeli olmadığım için bir kez daha mutlu olmama sebep olan bebenin affedilmez hareketi...
@gshareket
...
-Bütün artistliğini sahada yapan futbolcu. Birbuçuk metre boyu ile sokakta atarlansa, tavana asarlar adamı.
@bugunku.bilgi
...
-Zeki, çevik ve ahlaklı sıfatlarından iki tanesiyle uzaktan yakından ilgisi yoktur.
@emrah.emrah

WhatZAP
ESRA EROL: Beğendiniz mi hanımefendiyi?...
EVLENECEK ADAM: Çok güzel ve sıcakkanlı, ama kibirli biraz...
EVLENECEK KADIN: Beyefendi kibirli görmemiş... Sizce kibrin zirvesi neredir?...
EVLENECEK ADAM: Bilmem... Sizin boyunuz kaç?...

(...FOX /?Evlen?Benimle)

NE ÇEKTİN BE!
Kimsin sen?..
Nesin, necisin?... Kafana gore nereye öyle?... M.Hakan Özelmacıklı gördü, görüntüledi...

Kadınlara özel otopark!..

"-Belki de park sıkıntısı çeken bayanlar için değil de; park ederken zart zart korna basan sabırsızlardan kadınları korumak için yapılan otoparktır..."
(...Fatma B.)
...
"-Modern girişim diyenler gelsin, 'Len başka yerde olsa, haremlik selamlık dersiniz'... Düpedüz ayrımcılık bu..."
(...Beytullah?Çakmak)
...
"-Sonuna kadar desteklediğim oluşum... Canım arabam benim... Bir de kadınlar için özel yollar yapılsa..."
(...Enes Taşkın)
...
"-Süper fikir... Üç arabalık yere bir arabanın girmesi için düşünülmüştür..."
(...Gürsel?Aktaş)
...
"-Kadınların park özürlü olduğunu bilen akıllı girişimci davranışı. Yalnız Antalya'da tamirciler isyan çıkarmasa bari..."
(...Elvan?Gündüz)


Krampon
DERBİYİ yönetecek hakemin kim olacağı merak edilirken, her ihtimale karşı Google'da "Fırat Aydınus, formalı" aramalarına başlandı...
...
SLAVEN Biliç; "Kaleciyi soğutup şut atmak yeni taktiğimizdi, başarılı olduk..."
...
BURSA Teknik Direktörü Chiristoph Daum; Kazım hakkında ilk kez konuştu: "Sıradaki kimse gelsin alsın şunu..."
...
NEDEN sahaya tükürdüğü sorulan Servet Çetin konuştu: "Mevkim gereği süreli tükürmek zorundaymışım gibi geliyor!"

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.