Dünya nefes alamıyor

A -
A +

Hava kirliliği sebebiyle birçok ülkede olağanüstü hâl ilan edildi. Pakistan’ın Lahor şehri dünyanın en sağlıksız havasına sahip. Hindistan okullarda eğitime ara verdi, evden çalışma gündemde. Çin, birçok otoyolu ve okul bölgesindeki yolları kapattı. Kırgızistan ise özel komisyon kurdu.

Pakistan’ın Lahor ve Karaçi, Çin’in Vuhan, Pekin ve Shenyang, Rusya’nın Krasnoyarsk, Hindistan’ın Delhi, Mumbai ve Kalküta, Kırgızistan’ın Bişkek ve Sırbistan’ın başkenti Belgrad hava kirliliği en yüksek şehirler olarak belirlendi. Son yıllarda artan hava kirliliği sebebiyle birçok ülkede olağanüstü tedbirler devreye girdi.

Genellikle dünyanın en kirli başkenti olarak gösterilen Delhi, mahsul yakma, ulaşımdan kaynaklanan emisyonlar, şehir dışındaki kömürle çalışan tesisler ve diğer endüstriyel emisyonların yanı sıra çöplerin yanması sebebiyle kışın aşırı derecede kötü havayla karşı karşıya kalıyor.

HİNDİSTAN OKULLARI KAPATTI
Hindistan'ın başkenti Delhi'deki yetkililer, artan hava kirliliği seviyeleri sebebiyle bütün okulları ve kolejleri süresiz olarak kapattı. Hükûmet evden çalışmayı tekrar gündeme aldı.

,İnşaat çalışmaları da 21 Kasım'a kadar yasaklandı, ancak ulaşım ve savunma ile ilgili projeler için bir istisna yapıldı.

Şehirdeki 11 kömüre dayalı santralden sadece beşinin çalışmasına izin verildi. Diwali Festivali’nden bu yana Delhi’yi zehirli bir sis boğdu.

Delhi'de insanların ciğerlerini tıkayabilecek küçük parçacıklar olan PM2.5 seviyeleri, Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) güvenlik yönergelerinden çok daha yüksek. Şehrin çeşitli bölgelerinde salı günü “şiddetli” olarak sınıflandırılan 400’e yakın veya daha yüksek rakamlar kaydedildi.

Hava kalitesi endeksine veya AQI’ye göre sıfır ile 50 arasındaki bir rakam “iyi” ve 51 ile 100 arasındaki bir rakam “tatmin edici” olarak kabul ediliyor.

Geçen hafta kirlilik sebebiyle bazı okullar kapanmıştı ve Delhi hükûmeti, yoğun sis bulutları şehri sararken hava kalitesini iyileştirmek için bir sokağa çıkma yasağının üzerinde düşündüğünü açıklamıştı. Hindistan, kış aylarında önemli bir hava kirliliği kaynağı olan mahsul yanmasını azaltmak amacıyla son dört senede milyarlarca rupi harcadı, ancak bu çabalar hava kalitesini önemli ölçüde iyileştirmeye yardımcı olmadı.

LAHOR SAKİNLERİ: DUMANDAN BOĞULUYORUZ
Pakistan’ın Lahor şehri ise hava kalitesi bakımından dünyanın en kirli şehirlerinden biri olarak ilan edildi. Kirlilikten bunalan halk, yetkililerden harekete geçmelerini istedi.

AirVisual izleme platformunu işleten İsviçreli teknoloji şirketi IQAir’e göre Lahor, çarşamba günü öğle saatlerinde 348’lik bir hava kalitesi sıralamasına yükselerek tehlikeli seviye olan 300’ün oldukça üzerine çıktı.

Düşük dereceli dizel dumanları, mevsimlik mahsulün yanmasından kaynaklanan duman ve kış mevsiminden kaynaklanan dumanlarla birleşmesi sebebiyle Pakistan’da hava kirliliği son yıllarda daha da kötüleşti.

Hindistan sınırına yakın Pencap eyaletinde 11 milyondan fazla insanın yaşadığı hareketli bir megakent olan Lahor, sürekli olarak hava kirliliği açısından dünyanın en kötü şehirleri arasında yer alıyor. Son yıllarda şehir sakinleri kirli hava sebebiyle hükûmet yetkililerine karşı davalar açtı ancak yetkililer, sisin Hindistan’dan kaynaklandığını iddia ederek harekete geçmekte yavaş kaldı.

ÇİN, KÖMÜR ÜRETİMİNİ ARTIRDI
Çin’in kömür üretimini hızlandırmasıyla birlikte artan hava kirliliği rekor seviyeye ulaştı. Uluslararası iklim müzakerelerinde ülkedeki kirliliğin incelenmesiyle karşı karşıya kalan Pekin, otoyolları ve okul oyun alanlarını, yoğun kirlilik sebebiyle geçen hafta kapattı.  Şubat ayında Kış
Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak olan başkentteki okullara beden eğitimi derslerini ve açık hava etkinliklerini durdurmaları talimatı verildi.

Şanghay, Tianjin ve Harbin gibi büyükşehirlere giden otoyollar görüş mesafesinin düşük olması sebebiyle zaman zaman kapatılıyor.

Pekin'deki izleme istasyonu tarafından tespit edilen kirlenme, genel nüfus için “çok sağlıksız” olarak tanımlanan seviyelere ulaştı.

BİŞKEK, ACİL KOMİSYON KURDU
Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, sağlığın korunması, Bişkek’te hava kirliliğinin araştırılması ve çözümlerin geliştirilmesi maksadıyla acil durum için bakanlıklar arası komisyon kurdu. Bu karar, Bişkek’teki hava kirliliğini azaltmaya yönelik acil tedbirlerin alınması ve kirliliğin sebeplerinin ve kaynaklarının belirlenmesi amacıyla alındı.

Komisyona başkanlık eden Bişkek Belediye Başkanı Aibek Junushaliev “Kabine, böyle bir meselenin kısa sürede çözülemeyeceğini biliyor. Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, bu problemin önümüzdeki üç dört sene içinde çözülmesi için görev verdi.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Dünya nefes  alamıyor

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.