Namazın şartlarına uyulmazsa...

A -
A +
Bir kimsenin namazı namaz olmazsa, dini dahi tamam olmaz!
 
Sual: Beş vakit namazı vaktinde kılmamak ve namazın şartlarına tam uymamak günah mıdır?
Cevap: Beş vakit namazı, gevşek ve tembel olmaksızın, kılmalıdır. Ta’dîl-i erkân ile kılmalıdır. Hadis-i şerifte; (Müslüman ile kâfiri birbirinden ayıran namazdır) buyuruldu.
Namazı doğru kılmayan veya hiç kılmayan kimsenin Müslümanlığı şüphelidir!
Bir kimse, namazı doğru ve iyi kılınca, İslam ipine yapışmış olur. Çünkü, namaz, İslamın beş şartından ikincisidir.
Ta’dîl-i erkân, rükudan doğrulunca, dik olarak rahat durmaktır. Yine bunun gibi, secdeden kalkınca, rahatça oturup, ondan sonra, ikinci secdeye gitmektir. Böyle dik durmaya ve oturmaya ta’dîl-i erkân denir. Rükuda ve iki secdede ta’dîl-i erkân, yani 'sübhânallah' diyecek kadar hareketsiz durmak vaciptir. Kavmede ve celsede tumânînete yani sübhânallah diyecek kadar durmaya dikkat etmelidir.
Namazın rüku ve secdelerinde ve diğer rükünlerinde ta’dîl-i erkân ile, huşu’ ile, dürüst olarak namazı kılmalıdır. Bir kişi namaz kılarken, rüku ve secdeleri, ta’dîl-i erkânı tamam yapmıyordu. Peygamber efendimiz bunu gördü ve buyurdu ki: (Şu kişinin hâli böyle giderse, amelinin faydasını bulmaz!)
Namazın rüknlerinde ta’dîl-i erkân olmazsa, namaz tamam olmaz. Namazı maskaralığa almış olur. Bir kimsenin namazı namaz olmazsa, dini dahi tamam olmaz. Peygamber efendimiz; (Namaz dinin direğidir, direksiz din olmaz) buyurmuşlardır.
Namazın beş yerinde, ta’dîl-i erkânı, unutmadığı hâlde, bilerek terk edenin, İmâm-ı Ebû Yusuf hazretlerine göre, namazı fasit olur. Unutarak terk edince secde-i sehiv lazım olur.
Ta’dîl-i erkânın terkinde birçok zararlar olduğu Mızraklı İmihâl'de bildirilmektedir ve bunlardan bazısı şöyledir:
1- Namaz kıldığı mekân, kıyamet gününde aleyhine şahitlik eder. 2- Bir kimse, ta’dîl-i erkânsız namaz kılarken biri görüp söylemese günahkâr olur. 3- O namazın tekrar kılınması vacib olur. 4- İmansız ölümüne sebep olur. 5- Namazın hırsızı olur. 6- Kıldığı namazı, eski bez gibi mahşer günü yüzüne vurulur. 7- Allahü teâlânın merhametinden mahrum olur. 8- Cehenneme müstahak olur. 9- Bütün mahlukata zararı dokunur. Zira o kimsenin günahı sebebine, yağmurlar yağmaz, yerde ekinler bitmez ve vakitsiz olarak yağmur yağmış olup, fayda yerine zarar vermiş olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.