Bütün insanlara hitap eden bir kitap

A -
A +
Kur’ân-ı kerîm; Peygamberimizden (aleyhisselâm) evvel dünyaya gelen milletlere gönderilen kitaplardaki emirleri ve hükümleri de içinde topladığı için, bütün insanlara hitap eder...
 
Bir ihtiyar Müslümanın kızına nasihati... -4-
Sevgili Kızım! Kur’ân-ı kerîme inanmak, îmânın şartlarındandır. Bir âyetinden bile şüphe etmek, câiz değildir. Şüphe edenler, Allahü teâlâyı seven, doğru din adamlarının kitaplarını okuyarak, şüphesini gidermelidir.
Allahü teâlâ, çok merhametli olduğu için, emirlerini ve yasaklarını dünyada işitmeyen insan kalmasın diye, yalnız Peygamber göndermemiş, ayrıca kitabını da göndermiştir. Müslümanların kitabı Kur’ân-ı kerîmdir. Kur’ân-ı kerîm, Peygamberimizden aleyhisselâm evvel dünyaya gelen milletlere, Allahü teâlâ tarafından gönderilen kitaplardaki emirleri ve hükümleri de içinde topladığı için, bütün insanlara hitap eden bir kitaptır. 
Kur’ân-ı kerîmdeki her söz ve her kelime Allahü teâlâ tarafından, Peygamberimize aleyhisselam bildirilmiştir. Peygamberimize aleyhisselam bu sözler, vahiy yoluyla yani, meleklerin büyüklerinden Cebrâil aleyhisselam vasıtası ile bildirilmiştir. Cebrâil aleyhisselam insan şekline girerek bunları Peygamberimize (aleyhisselam) okumuş ve ezberletmiştir. Peygamberimize Kur’ân-ı kerîm parça parça (kısım kısım) gelmiştir. Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) Allahü teâlânın emirlerini alır almaz, hem kendileri ezberler, hem de kendi yakınlarına ezberletirdi. Vahiy kâtiplerine de yazdırırlardı. Sonradan bunlar bir araya toplanarak Kur’ân-ı kerîm meydana gelmiştir. Dünyanın her tarafındaki bütün Kur’ân-ı kerîmler birbirlerinin aynıdır. Bir kelime, hattâ bir harf bile değişik değildir...
Allahü teâlânın emirleri münâkaşa edilemez. Herkesin Kur’an-ı kerime kendi anlayışına göre mana vermesi veya işine geldiği şekilde anlaması câiz değildir. Kur’ân-ı kerîmi en iyi anlayan yalnız Peygamber efendimizdir. Peygamber aleyhisselam Kur’ân-ı kerîmin, bizim anlamadığımız taraflarını hadîs-i şerîfleri ile açıklamıştır. Ayrıca büyük din âlimleri, Kur’ân-ı kerîmi tefsîr etmişlerdir. Kur’ân-ı kerîmde pek çok âyetlerin çok geniş manaları vardır. Onun için Kur’ân-ı kerîmi kelime kelime tercüme etmekle tam manası ifâde edilemez. Ancak, her âyetin salâhiyetli büyük din âlimleri tarafından tefsîr ve izah edilmesi ile manasını öğrenmek mümkündür.
Kur’ân-ı kerîm, Peygamberimize (sallallahü aleyhi ve sellem) âyet âyet gelmeye başladığı zaman, o zamanın en meşhur Arab şâirleri ve edîbleri bir âyetinin benzerini söylemekden âciz kaldıklarını ifade etmişlerdir.
Kur’ân-ı kerîm, Allahü teâlânın insanlara en büyük nimetidir. Çünkü Kur’ân-ı kerîm, dünya ve âhirette insanları saadete götürecek yolları açıklamıştır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.