Onun ismi her yerde işitilmektedir!

A -
A +

Gece, uyanık iken, uykuda iken, yalnız iken, çoklukta iken, yolculukta iken, evde iken, harbde iken, gülerken, ağlarken, mübarek kalbi hep Allahü teâlâ ile idi.

 

 
Muhammed aleyhisselam’ın faziletleri -4-
Muhammed aleyhisselamın üstünlüklerinden bazıları:
1) (Sana, razı oluncaya kadar, [yeter deyinceye kadar] her dilediğini vereceğim) meâlindeki Duhâ sûresinin 5.  âyet-i kerîmesi, Allahü teâlânın, Peygamberine “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” bütün ilimleri, bütün üstünlükleri, ahkâm-ı islâmiyyeyi, düşmanlarına karşı yardım ve galebe ve ümmetine fetihler, zaferler ve kıyamette her türlü şefaat ve tecelliler ihsân edeceğini vadetmektedir.
2) (Sâvî) tefsîrinde, (İnşirâh) sûresinde diyor ki: (Allahü teâlâ, senin ismini şarkta, garbda, yerküresinin her yerinde yükseltirim buyurdu) Garba doğru, bir tûl (boylam) derecesi gidilince, namaz vakitleri dört dakika gecikiyor. Her yirmi sekiz kilometre gidişte, aynı vaktin ezanı birer dakika sonra tekrar okunuyor. Böylece, yeryüzünün her yerinde, her an ezan okunmakta, Muhammed aleyhisselâmın ismi, her an, her yerde işitilmektedir.
3) Gece, uyanık iken, uykuda iken, yalnız iken, çoklukta iken, yolculukta iken, evde iken, harbde iken, gülerken, ağlarken, mübarek kalbi hep Allahü teâlâ ile idi.
4) Allahü teâlâ, Kur’ân-ı kerîmde, her Peygamberi “aleyhimüssalevâtü vetteslîmât” ismi ile bildirmiştir. Muhammed aleyhisselâmı ise, (ey Resûlüm, ey Peygamberim) diyerek Onu yücelten vasıfları ile bildirmiştir.
5) Gayet açık, kolay anlaşılır olarak konuşurdu. Arabî lisanının her lehçesi ile konuşurdu. Çeşitli yerlerden gelip soranlara onların lügati ile cevap verirdi. İşitenler hayran olurlardı. (Allahü teâlâ, beni çok güzel yetiştirdi) buyurdu.
6) Az kelime ile çok şey anlatırdı. Yüz binden ziyâde hadîs-i şerîfi, Onun (Cevâmi-ul-kelim) olduğunu göstermektedir. Bazı âlimler dediler ki: Muhammed aleyhisselâm, İslâm dininin dört temelini, dört hadîs-i şerîfle bildirmiştir. Bunlar:
(Ameller niyetlere göre değerlendirilir.) (Helâl meydandadır, haram meydandadır.) (Davacının şahit göstermesi ve  davalının yemin etmesi lâzımdır.) (Bir kimse, kendine istediğini, din kardeşi için de istemedikçe, imânı kâmil olmaz.) Bu dört hadîs-i şerîften birincisi, ibâdet bilgilerinin, ikincisi, muâmelât bilgilerinin, üçüncüsü, husûmât, yani adâlet işlerinin ve siyaset bilgilerinin, dördüncüsü de, âdâb ve ahlâk bilgilerinin temelidir.
7) Muhammed aleyhisselâm masum idi. Bilerek ve bilmeyerek büyük ve küçük, kırk yaşından evvel ve sonra, hiçbir günah işlememiştir. Çirkin hiçbir hareketi görülmemiştir.
8) Müslümanların namazda otururken, (Esselâmü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullâhi) okuyarak, Muhammed aleyhisselâma selâm vermeleri emrolundu. Namazda, başka bir Peygambere ve meleklere karşı böyle söylemek câiz olmadı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.