Selef-i salihin ve Halef-i sadıkin...

A -
A +
Hicri birinci ve ikinci asırda gelen Sahabe, Tabiîn, Tebe-i tabiîne "Selef-i salihin’’ onlardan sonra üçüncü ve dördüncü asırda gelen İslam âlimlerine ‘‘Halef-i sadıkin’’ denir.
 
İslamiyet’te tek doğru itikat vardır. O da Ehl-i sünnet vel-cemaat itikadıdır. Sünnet, Resulullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) bildirdiği yoldur Bu yolda olan Cemaat de Eshab-ı kiramdır (radıyallahü anhüm). Yani Ehl-i sünnet vel-cemaat, Resulullah'ın ve Eshab-ı kiramın gittikleri, itikattaki tek doğru yoldur. Hadis-i şerifte (Kurtuluş fırkası, benim ve Eshabımın gittiği yolda bulunanlardır) buyurulmaktadır.
Ehl-i sünnet itikadını ortaya koyan Resulullah’tır (sallallahu aleyhi ve sellem). Eshab-ı kiram iman bilgilerini bu kaynaktan almıştır. Eshab-ı kiramı gören ve onların sohbetlerinde yetişen büyüklere Tabiîn denir. Tabiîn de bu bilgileri Eshab-ı kiramdan öğrendi. Daha sonra gelenler de bu bilgileri onlardan öğrendi. Böylece, Ehl-i sünnet bilgileri bizlere nakil ve tevatür yoluyla [güvenilir kimselerin vasıtası ile] geldi.
Hicri birinci ve ikinci asırda gelen Sahabe, TabiînTebe-i tabiîne, "Selef-i salihin’’, onlardan sonra üçüncü ve dördüncü asırda gelen İslam âlimlerine ‘‘Halef-i sadıkin’’ denir. Hepsinin itikatları birdir. Yani Ehl-i sünnet vel-cemaat itikadıdır.
Ehl-i sünnetin reisi İmam-ı a’zam Ebu Hanife’dir (rahmetullahi aleyh). İmam-ı a’zam Ebu Hanife, fıkıh bilgilerini toplayıp, kısımlara ayırdığı, usul ve metotlar koyduğu gibi, Resulullah’tan ve Eshab-ı kiramdan gelen itikat ve iman bilgilerini yüzlerce talebesine bildirdi. İmam-ı a’zam’dan gelen kelam [iman] bilgilerini, onun talebe zincirinde bulunan Ebu Mensur-i Matüridi kitaplara yazdı. İmam-ı Eş’ari ise İmam-ı Şafii'nin talebe zincirinde bulunmaktadır. Bu iki büyük âlim, Selef-i salihinin bildirdikleri Ehl-i sünnet itikadını her tarafa yaydı.
İslam âlimlerinin büyüklerinden Zebidi (rahmetullahi aley) şöyle demiştir: "Ehl-i sünnet vel-cemaat ismi geçince, Eş’ariler ve Matüridiler kastedilir."
Bazı kimseler itikatta Selefiye diye bir mezhepten bahsetmektedir. Ehl-i sünnet âlimlerinin (rahmetullahi teâlâ aleyhim) kitaplarında, (Selefiye) denilen bir isim ve (Selefiye Mezhebi) diye bir yazı yoktur. Bu isimler  İbni Teymiyye’nin yolunda gidenler tarafından sonradan uydurulmuştur.
O hâlde İslamiyet’te tek doğru itikat vardır. O da hem Selef-i salihin’in hem de onlara tabi olan Halef-i sadıkin’in yolu olan Ehl-i sünnet vel-cemaat itikadıdır. Bu bilgileri Ehl-i sünnet âlimlerinin yazdığı ilmihal kitaplarından öğrenmelidir. Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye; bu bilgileri kaynaklarını vererek anlatan, nakli esas alan çok kıymet bir ilmihal kitabıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.