Farz namazdan sonra okunacak dualar…

A -
A +
Her kim farz namazından sonra Âyetelkürsî, Sübhânallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber okursa, günahları affedilir.
 
Şeyh Abdullah el-Osmânî hazretleri Şafiî mezhebi fıkıh ve hadîs âlimlerinin büyüklerindendir. Nesebi Hazreti Osman’a ulaşır. 694 (m. 1295) senesinde Mekke-i mükerremede doğdu. 777 (m. 1375) senesinde vefat etti. Buyurdu ki:
Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem efendimiz buyurdu ki: “Her kim farz namazı bitirir bitirmez yerinden kalkmadan bir kere Âyetelkürsîyi okuyup, otuzüç kere Sübhânallah, otuzüç kere Elhamdülillah, otuzüç kere Allahü ekber derse, hepsi doksandokuz olur. Bir kere de Lâilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh lehülmülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr dese, Hak teâlâ o kişinin günahlarını affeder.” Allahü teâlâ hazretlerinin affettiği günahlar, yalnız kendisi ile o kulu arasında olan, tövbe etmiş olduğu günahlardır. İnsanların ve hayvanların haklarına tövbe ettikten sonra helalleşmek de lazımdır.
Habîb-i kibriyâ diğer bir hadis-i şeriflerinde buyurdu ki: “Hak teâlâ hazretlerinin zatına mahsus olarak üçbin ismi vardır. Bunların içinden terazide en ağır geleni Sübhânallahi ve bi hamdihi sübhânallahil'azîmi ve bi-hamdihî”dir. Her kim, bunu namazdan ve tesbihlerden sonra, on kere okursa her harfine on sevap verilir.”
Mu'âz radıyallahü anh hazretlerine buyurdular ki: “Yâ Mu'âz! Ayıpları gizle, kimsenin aybını yüzüne vurma! Farzlardan başka kıldığın namazları ve ibadetleri kimseye söyleme! Dünya işini ahiret işinden büyük görüp, evvel yapma! Hiç kimseye hor bakma! Kimsenin gönlünü kırma, herkesle hoş geçin. Eğer bu şekilde hareket etmezseniz elem verici azaba uğrarsınız.”
Yine buyurdular ki: “Camide dünya kelamı söyleyen kimsenin ağzından fena bir koku çıkar. Melekler derler ki, Ya Rabbi, bu kulunun camide dünya kelamı söylemesinden dolayı, ağzından çıkan koku bizleri rahatsız ediyor. Hak teâlâ hazretleri buyurur ki “İzzim, celalim hakkı için, onlara yakında büyük bir bela veririm.”
Yine buyurdu ki: “Bir ümmetim cami temizlese, benimle beraber dörtyüz gaza, dörtyüz kere hac etmiş gibi, benimle dörtyüz rekât namaz kılmış gibi, dörtyüz kere oruç tutmuş gibi ve dörtyüz kul azat etmiş gibi, Hak teâlâ hazretleri o kula sevap ihsan eder.”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.