BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Ekmeğimizin tarihi

Ekmeğimizin tarihi

Geçmişe ışık tutan yayınlarıyla dikkat çeken Tarih Vakfı Yayınları, "İstanbul Değirmenleri ve Fırınları" isimli yeni çalışmasıyla da faklı bir konuya yer veriyor. Salih Aynural'ın kaleme aldığı eser İstanbul'un iaşesi için hangi tüccarın nereden ne kadar hububat alabileceği, buğdayın ya da arpanın nerede öğütlenebileceği, hangi fırıncının hangi değirmene bağlı olacağı gibi problemler, İstanbullular'ın sofrasında ekmek eksik olmasın diye Osmanlı devlet bürokrasisi tarafından satın alınmasından değirmencilere dağıtımına ve fırınlarda unlu mamul haline getirilmesine kadar geçen süreç anlatılıyor.



Geçmişe ışık tutan yayınlarıyla dikkat çeken Tarih Vakfı Yayınları, "İstanbul Değirmenleri ve Fırınları" isimli yeni çalışmasıyla da faklı bir konuya yer veriyor. Salih Aynural'ın kaleme aldığı eser İstanbul'un iaşesi için hangi tüccarın nereden ne kadar hububat alabileceği, buğdayın ya da arpanın nerede öğütlenebileceği, hangi fırıncının hangi değirmene bağlı olacağı gibi problemler, İstanbullular'ın sofrasında ekmek eksik olmasın diye Osmanlı devlet bürokrasisi tarafından satın alınmasından değirmencilere dağıtımına ve fırınlarda unlu mamul haline getirilmesine kadar geçen süreç anlatılıyor. Zahire alımında devletin ve özel sektörün rolleri, değirmenci ve fırıncıların çalışma kuralları ve devletin ekmek meselesine verdiği önem üzerinde duruluyor. Eserde ürün fiyatları, işçi ücretleri ve alım gücü gibi konulara da açıklık getirilmeye çalışılıyor. Eserde sadece düz ekmek değil, francala, simit, çörek gibi farklı unlu mamullerin üretimine de yer veriliyor. Daha çok arşiv kaynaklarına dayanan kitap, Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve İstanbul Şeriyye Sicili Arşivi'nde bulunan defter ve belgelerden alınmış. (0 212 233 21 61)
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT