Avustralya'da 10 kişi rehin alındı

/ Kaynak: AA
Avustralya'da 10 kişi rehin alındı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Avustralya'nın Sidney kentinde bir kafede yaklaşık 10 kişinin rehin alındığı, rehinelerden 5'inin kurtulduğu bildirildi.

Martin Place Caddesi'ndeki Lindt kafeye yerel saatle 09.45'te gelen ve henüz sayıları bilinmeyen şüpheliler içeride bulunanları rehin aldı.
Kafenin kapısını kilitleyen kişilerin başlarına Arapça yazılar bulunan bandaj taktıkları, ayrıca kafeteryanın camına, üzerinde Arapça yazılar bulunan bir bayrağı çalışanlara bir süre astırdığı görüldü.
Kafede rehin tutulan ve sayıları tam olarak bilinmeyen rehinelerden 5'inin kurtulduğu açıklandı. Kurtulan rehinelerden 2'si kafe çalışanı olduğu öğrenildi.
Zırhlı polis araçlarıyla çevrilen bölgedeki yoğun güvenlik önlemleri sürüyor.

TEK AMAÇLARI KORKUTMAK

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, başkent Canberra'da düzenlediği basın toplantısında, ''Amaçlarını, neden yaptıklarını bilmiyoruz ama bazı ip uçları var'' diye konuştu.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

İp uçları hakkında bilgi vermeyen Abbott, çok fazla açıklama yapmayacağını, polisin profesyonelce çalıştığını ifade ederek, ''Çok kötü, huzur bozucu bir olay. Endişelerinizi anlıyorum, dualarımız bu durumda olanlarla (rehinelerle). Tek amaçları korkutmak. Avustralya barışçıl, güvenli bir ülke. Avustralyalılar normal yaşantısına devam etsin'' değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan, Avustralya medyasında yer alan haberlere göre, rehine alma olayını El Nusra örgütü üyeleri gerçekleştirdi. Ancak bu haberler yetkililer tarafından henüz doğrulanmadı.

Avustralya'da 10 kişi rehin alındı

REHİNE SAYISI ÇELİŞKİLİ

İlk yapılan açıklamalarda rehine sayısı 13 olarak belirtilirken, Lindt kafe Avustralya yöneticisi Steve Loan, olay sırasında içeride 10 çalışan ve 30 müşteri bulunduğunu ileri sürdü. Ancak polis yetkilileri, rehine sayısı konusunda bilgi vermedi.

MUHALEFET LİDERİNDEN HÜKÜMETE VE POLİSE DESTEK

Bu arada, anamuhalefet lideri ve Avustralya İşçi Partisi Başkanı Bill Shorten, yaptığı açıklamada, rehine krizinde Avustralya'nın güvenliği için hükümete ve polis teşkilatına güveninin tam olduğunu dile getirerek, ''Bugün tüm Avustralya olanları (rehineleri) ve onların ailelerini düşünüyor, Avustralyalılar şimdiye kadar olmadığından daha sıkı bir şekilde birbirine kenetlendi'' dedi.

Avustralya'da 10 kişi rehin alındı

DÜNYADAN TEPKİLER

Rehine olayına çeşitli ülkelerden destek mesajları geldi. Kanada Başbakanı Stephen Harper, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''Kanadalıların düşünceleri ve duaları Avustralyalı arkadaşlarımızla beraberdir'' ifadesini kullanırken, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ''Sidney'deki olay rahatsız edici, insanlık dışı ve talihsizlik. Herkesin güvenliği için dua ediyorum'' dedi.
ABD Dışişleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise yaptığı yazılı açıklamada, Sidney kentinde bir kafede bulunanların şüphelilerce rehine alınmasını yakından izlediklerini belirterek, dualarının rehin alınan kişilerle olduğunu kaydetti.
ABD vatandaşlarına ve diğerlerine bir sonraki duyuruya kadar olayın meydana geldiği Martin Place Caddesi civarından uzak durmalarını tavsiye ettiklerini ifade eden Psaki, kentteki Amerikan vatandaşlarının dikkatli olmayı sürdürmesini istedi.
Avustralya Müftüsü İbrahim Ebu Muhammed ve Avustralya Ulusal İmam Konseyi de rehine kriziyle ilgili yazılı açıklama yaparak, olayı kınadı. Açıklamada, rehin alma olayının İslam'da yeri olmadığı belirtilerek, ''Avustralya toplumu ve biz, bu suçu işleyenlerin amaçlarının ve kimliklerinin bir an önce ortaya çıkartılmasını bekliyoruz'' değerlendirmesinde bulunuldu.

Avustralya'da 10 kişi rehin alındı

EL NUSRA ŞÜPHESİ nbsp;

Kafeye yerel saatle 09.45'te gelen ve henüz sayıları bilinmeyen şüphelilerin kafenin kapısını kilitlediği, başlarına Arapça yazılar bulunan bandaj taktıkları, ayrıca kafeteryanın camına, üzerinde Arapça yazılar bulunan bir bayrağı çalışanlara bir süre astırdığı görüldü.

İŞTE SALDIRGAN'IN O GÖRÜNTÜLERİ - İZLE

Avustralya medyasında yer alan haberlere göre, rehine alma olayını El Nusra örgütü üyeleri gerçekleştirdi. Ancak bu haberler yetkililer tarafından henüz doğrulanmadı.

Avustralya'da 10 kişi rehin alındı

SALDIRGANLARIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Avustralya'nın Sidney kent merkezindeki bir kafede çalışanları ve müşterileri rehin alan kişinin kimliği açıklandı.

Sidney Polisi, kent merkezindeki Lindt Cafe çalışanlarını ve müşterilerini rehin alan kişinin, cezaevinden kefaletle serbest bırakılan "İran kökenli Man Harun Monis" olduğunu bildirdi.

İran doğumlu kişinin, eski karısını öldürmekten cezaevine girdiği ve cinsel tacizle de suçlandığı ifade edildi. Zanlının, Afganistan'da ölen askerlerin ailelerine taciz mektupları gönderdiği de belirtildi.

Eski karısı Noleen Pal cinayetini organize etmekle suçlanan Monis'in, "karısını bıçakladıktan sonra yaktığı" iddia ediliyor.

Polisin verdiği bilgilere göre, 1964 doğumlu Monis, 1996 yılında Avustralya'ya geldi. Ülkeye geldikten sonra ismini değiştiren ve Man Harun Monis ismini alan zanlının kendisini "Şeyh Harun" diye tanıttığı kaydedildi.

Avustralya'da 10 kişi rehin alındı

40'TAN FAZLA İSLAMİ KURUM OLAYI KINADI nbsp;

Avustralya'daki Müslüman toplumu, Sidney'de bir kafede gerçekleştirilen rehine olayını kınadı.

Avustralya'daki 40'tan fazla İslami kurumun imzası bulunan bildiride, "Müslüman toplumunun, daha önce görülmedik tarzda yaşanan bu sahneler karşısında Sidney halkının yaşadığı şok ve korkuyu tam olarak paylaştığı" ifade edildi.

Bildiride, "Masum insanları öldürme veya kalplerde korku oluşturma girişimini kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu alçak eylem, Avustralya halkının iyi niyetini yok etmek, İslam'a ve Müslümanlara daha fazla zarar isteyenler dışında kimseye hizmet etmiyor" denildi.

Eylemi gerçekleştirenlerin kendileri dışında kimseyi temsil etmediğinin altı çizilen bildiride, "Herkesi sakin olmaya davet ediyoruz ve bu krizin herhangi bir can kaybı yaşanmaksızın son bulması için dua ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Avustralya Müftüsü İbrahim Ebu Muhammed ve Avustralya Ulusal İmam Konseyi de rehine kriziyle ilgili olarak yaptıkları yazılı açıklamalarla olayı kınadıklarını duyurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...