BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > ‘Katkı maddeleri zararsız’

‘Katkı maddeleri zararsız’

Mikroorganizmalara karşı koruma ile tat, renk ve kıvam verme amacıyla son yıllarda kullanımı giderek artan katkı maddelerinin kanser ya da kalp krizi riskini artırdığı yolundaki açıklamaların gerçek dışı olduğu iddia edildi.



İZMİR- Mikroorganizmalara karşı koruma ile tat, renk ve kıvam verme amacıyla son yıllarda kullanımı giderek artan katkı maddelerinin kanser ya da kalp krizi riskini artırdığı yolundaki açıklamaların gerçek dışı olduğu iddia edildi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Ova, son zamanlarda gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin sağlık açısından tehlike oluşturduğu yolunda internet sitelerinde çeşitli yazıların yer aldığını ya da bu tür söylentilerin dolaştığını söyledi. Ova, özellikle internette; gıda katkı maddeleri hakkında verilen gerçek dışı bilgilerle halkın yanlış yönlendirildiğini iddia etti. AB’den onaylı Ova, şöyle devam etti; “Gıda katkı maddeleri (E-) koduyla belirtilir. Örnegin E-330 kodlu madde sitrik asittir. E-, kodu söz konusu katkının Avrupa Birliği’nin ilgili komitesi (EC-Scientific Committe on Food) tarafindan onaylandığını ve belirli limitlerde kullanılması durumunda sağlığa olumsuz etkisinin olmadığını gösterir. Yani her türlü araştırma ve denemelerden sonra kullanımına izin verilen katkı maddeleridir.’’ Ova, buna göre gıda katkı maddelerinin kanser ya da kalp krizi riskini artırdığı yolundaki açıklamaların gerçek dışı olduğunu ileri sürdü.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT