BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Duygular ve tatlar

Duygular ve tatlar

Genç yazar Selin Kutucular, Cumhuriyet döneminin önemli bürokratlarından biri olan Sabahattin Bilgütay’ın en çok sevdiği yemekleri bir kitapta topladı. Kutucular, sıradan bir yemek kitabı yazmak yerine, dedesini merkeze alarak 1940’lı yıllardan itibaren ülkemizin yaşadığı sosyal değişiklikleri de fotoğraflar eşliğinde sunuyor



> Özcan Ünlü Genç bir bankacı ve “yeni” bir kitap yazarı olan Selin Kutucular, yoğun iş hayatına ve anneliğine rağmen kaleme aldığı “Dedemin Sofrası/ Büyükada Yemekleri” adlı eseriyle mutfak kültürümüze farklı tadlar getiren önemli bir geleneği yeniden hatırlattı. Henüz genç bir yazar olan Kutucular, bu kitabı yazma sebebi olarak, dedesinin en çok sevdiği yemekleri geniş kesimlerce paylaşmak; dahası “çocukluğunun Büyükada’sında yaşanan yemek ritüellerini yeni kuşaklara aktarmak” olarak açıklıyor. “Martı sesleriyle ahşap eski bir Rum evinin çatı katında uykuya daldığınız bir gecenin ardından sabah uyandığınızı, bahçenizdeki tavukların veya Yalova’dan gelmiş köy yumurtalarından hazırlanmış tatlarla dolu bir kahvaltı sofrasının sizi beklediğini düşünün; bir de bahçe domateslerinin kokusu gelirse burnunuza; işte burası Büyükada’dır” diyerek okurlarını çocukluğuna götüren yazarın dedesi kimdir? Bir Cumhuriyet kaymakamı Sabahattin Bilgütay, 1949 - 1964 yılları arasında Fatih ve Kadıköy Kaymakamlığı’ndan Üsküdar ve Şişli Belediye Başkanlığı’na uzanan görevleri üstlenmiş, Türkiye’nin önemli bir dönemine tanıklık etmiş, modern bir Cumhuriyet bürokratı... Kutucular, “Büyükada Yemekleri”nde yalnızca birbirinden lezzetli tarifler, pişirme biçimleri, mönüler, sofra adabı ve kuralları aktarmakla kalmıyor, bugüne kadar pek birçok defa farklı açılardan kaleme alınan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin belli bir döneminin gündelik hayat sosyolojisine dair bazı değerli bilgileri de okuruna aktarıyor. Bu aktarım meselesini de dedesinin hayat hikayesinden yola çıkarak, dönemi yansıtan fotoğraflar eşliğinde gerçekleştiriyor. Ağız tadı ve gönül zenginliği “Dedemin Sofrası/ Büyükada Yemekleri” isimli kitap, 165 başlık altında toplanan tariflerin hepsi Büyükada’da pişen yemeklerden oluşuyor. Kitabı süsleyen fotoğraflarda ise ada evlerinden porselenler, cam işleri, aksesuarlar ve tablolar yer alıyor. Bu yüzden sayfaları çevirdikçe yüz yüze geldiğimiz yaşanmışlık, bugünlerde kaybettiğimiz bir geçmişi de yeniden hatırlatma görevi üstleniyor. Selin Kutucular’ın babası Güven Terzioğlu da kitaba yazdığı “Ağız tadı- gönül zenginliği” başlıklı önsözde şöyle diyor: “Eminim ki, Selin’in tüm ailesi ve çevresi bu kitabı okurken anılarına dönmenin buruk mutluluğunu yaşayacak, ‘ağzımızın tadı, yüreğimizin esenliği hiç bozulmasın’ diyeceklerdir. Bu kitabın ilham kaynağı, Cumhuriyet Kaymakamı, seçkin insan, Selin’in dedesi, sevgili kayınpederim, ‘Sebo Paşam’ da böyle söylerdi...” (0 212 266 06 80 - 81) Dedesinin hatırasına... 1972 yılında İstanbul’da doğan Selin (Terzioğlu) Kutucular Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra Arthur Andersen Denetim Şirketi’nde çalışmaya başladı. 1995’te Societe General Bank’a geçti ve dahili denetimden sorumlu müdür yardımcısı oldu. Kısa bir sonra müdürlüğe terfi etti. 1996’da Ethem Kutucular ile evlendikten sonra iş hayatını Pharmacia and Upjohn firmasında finans ve idari işlerden sorumlu grup müdürü olarak sürdürdü. İlk çocuğunu 1998’de doğurdu. İki yıl sonra ikinci çocuğuna hamile kaldığında iş hayatına ara verdi. Dedesini 2003 yılında kaybedince onun anısını yaşatmak amacıyla “Büyükada Yemekleri” kitap projesini tamamlamak için kolları sıvadı.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT