21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü (DOWN SENDROMU NEDİR)

21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü (DOWN SENDROMU NEDİR)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Bugün 21 Mart Cumartesi Down Sendromu Farkındalık Günü. Down Sendromu nedir, konuyla ilgili detaylı bilgiye haberimizden ulaşabilirsiniz

Bugün 21 Mart Cumartesi Down Sendromu Farkındalık Günü. Down Sendromu nedir, konuyla ilgili detaylı bilgiye haberimizden ulaşabilirsiniz.. Down Sendromu vücuttaki hücrelerin fazla olmasından kaynaklanan bir durumdur. 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü olarak kayıtlara geçiyor. Bugün 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü.Bugün down sendromu konusunda, toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla birçok etkinlik düzenleniyor. Down sendromu, genetik düzensizlik sonucu insanın 21'inci kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan hastalığa verilen isim.Dünyada yaklaşık 6 milyon down sendrom olan birey bulunuyor. Yılda yaklaşık 2 bin down sendromu olan birey aramıza katılıyor.

21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü (DOWN SENDROMU NEDİR)

Türkiye'de yaklaşık 100 bin kadar down sendromlu birey olduğu tahmin ediliyor.Her 800 ile 1000 doğumda 1 oranında down sendromuna rastlanıyor. İstatistikler gösteriyor ki anne yaşının artışıyla bu oran yükseliyor. Kromozomal bir hastalık olan down sendromunda kromozomların biri babadan, biri anneden alınır. Hücre bölünmesi sırasında yaşanan bir yanlışlık sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom oluşması sonucu görülür. Hem bilişsel hem de fiziksel gelişimi olumsuz etkileyen bu durum yapılan tetkikler sayesinde bebeğin doğumundan önce de tespit edilebilir. Doç. Dr. Barış Ekici "Down sendromu tanısı yaşamın ilk günlerinde yapılacak kromozom analizi ile konulabilir. Bu bebeklerde görülen bazı fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak başparmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Down sendromlu çocuklarda sıklıkla kalp ve nörolojik sorunlar da görülür" dedi.

Erken dönemde fizyoterapi gerekir

Down sendromlu bebeklerde ilk ortaya çıkan nörolojik sorun gevşekliktir. Beyin gelişiminin daha yavaş olması yanında eklemlerin daha yumuşak oluşu gevşekliği artırır. Bu bebeklerin motor gelişimi yaşıtlarının gerisinde kalır. Ortalama yürüme yaşı 2 ila 2.5 arasındadır. Erken dönemde başlanacak fizyoterapi ve rehabilitasyon ile gevşekliğin üstesinden gelmek mümkündür. Bunun dışında down sendromlu bebeklerin yüzde 5-13'ünde sara krizleri ortaya çıkar. Sara krizleri özellikle 1 yaşından önce görülür. İnfantil spazm denilen bu nöbetlerin erken tanınması mental kapasitenin korunması açısından önemlidir. Down sendromlu bebeklerde görülen sara krizleri tedaviye iyi yanıt verir. Yaşamın ilerleyen yıllarında dirençli nöbetler nadiren görülür.

Bağımsız yaşama kabiliyeti kazandırılıyor

Diğer kromozom hastalıklarında olduğu gibi down sendromunda da otizm riskinde artış görülür. Bu çocukların yaklaşık üçte birinde otizm spektrum bozukluğu özellikleri vardır. Özellikler erkek çocuklar bu açıdan aralıklı değerlendirmelerle izlenmelidir. Zeka sorunları down sendromlu bireylerin neredeyse tümünde hafif veya orta düzeydedir. Down sendromlu çocukların eğitimi üzerinde uzmanlaşmış merkezler sayesinde bağımsız yaşama kabiliyetini kazandırmak mümkündür. Çoğu kez pozitif sosyal iletişimleri ile toplumun sevilen bireyleri olurlar.
nbsp;
Düzenli takip gerekir

Down sendromlu bebeklerin çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanın koordine ettiği bir düzende kardiyolog, nörolog ve endokrin uzmanlarınca belirli aralıklarla izlenmesi gerekir. Özellikle vurgulanmalıdır ki down sendromlu çocuklar hasta değildir, sadece yaşıtlarından bazı farklılıklar gösterirDown sendromuna sebep olan faktörlerin henüz tespit edilemediğini belirten Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, "Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır. 35 yaş üstü hamileliklerde risk artar" dedi.21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, down sendromlu bireylerde 21. kromozomdan 3 tane olduğunu ve bu fazlalığın bireyin fiziksel ve zihinsel özelliklerine de yansıyıp gelişim geriliğine sebep olduğunu anlatan Öner Nergiz, "Down sendromuna sebep olan faktörler henüz tespit edilememiştir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır. 35 yaş üstü hamileliklerde risk artar. Ülke, milliyet, sosyoekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de tam bir veri yok ama yaklaşık 100 bin down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor" diye konuştu.


21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü (DOWN SENDROMU NEDİR)


Down sendromlu bebeklerde erken ve sürekli eğitim büyük önem taşıdığına dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Nergiz, "Down sendromlu bebeklerde 0-2 ay içerisinde eğitime başlamak gerekmektedir. Bu imkan sağlandıkça down sendromlu kişiler de toplumla bütünleşik bir hayat kurabilmekte, meslek edinebilmekte, okula gidebilmekte, sosyal yaşama katılabilmekte, çoğu yarı-bağımsız yaşamlar sürdürebilmektedirler" şeklinde konuştu.Her çocuk gibi down sendromlu çocuklarında farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahip olduklarına değinen Nergiz, "Burada kilit nokta çocuğunuzun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Down sendromu olan çocuklar fizik tedavi, özel eğitim ve dil terapisine ihtiyaç duyabilirler. Bunlar için planlı ve programlı bir şekilde profesyonel yardım almaları gerekir. Çocuğun ihtiyaçlarına uygun bir programla özel eğitim, beraberinde sosyal, duygusal, bilişsel ve motor gelişimi desteklenir. Bu sayede normal gelişim basamakları ile çocuğun gelişimi arasındaki fark azaltılır. Bu aşamalarda ailenin down sendromu ile ilgili güncel bilgiye ulaşmasının sağlanması, down sendromu ve çocuğun gelişimi konusunda doğru destek alması önerilir" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...