Türkiye'nin İngiltere'ye altın ihracatı arttı

/ Kaynak: AA
Türkiye'nin İngiltere'ye altın ihracatı arttı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Türkiye'nin İngiltere'ye külçe altın ihracatı, 2 ayda geçen yılın aynı dönemine göre 109 katına çıkarak 5 milyon dolardan 545 milyon dolara yükseldi.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, toplam külçe altın ihracatı bu yılın ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla 3 kat artarak 2 milyar 973 milyon dolara yükseldi. Miktar bazında bakıldığında da geçen yılın ilk 2 ayında 24,4 ton olan külçe altın ihracatı 74 tona ulaştı. İsviçre, 1 milyar 978 milyon dolar ile en fazla külçe altın ihracatı yapılan ülke oldu. Bu ülkeye ihracat geçen yılın ilk iki ayına kıyasla yüzde 173 artış gösterdi.
İNGİLTERE'YE KÜLÇE ALTIN İHRACATI BİR AYDA 2 KATINA ÇIKTI
İngiltere, İsviçre'nin ardından en fazla külçe altın ihracatı yapılan ülke oldu. İngiltere'ye altın ihracatındaki büyük artış ise dikkati çekti. Geçen yılın ilk iki ayında 5 milyon dolar seviyelerinde bulunan İngiltere'ye altın ihracatı, bir yılda 109 kat artarak 545 milyon dolar oldu. Miktar bazında ihracat da 125 katına ulaşarak 108 kilogramdan 13,5 tona yükseldi. Böylece İngiltere, yılın 2 ayı itibarıyla, bir yılda en fazla külçe altın ihraç edilen 7. ülke konumundan 2. ülke konumuna yerleşti.
"PARA BİRİMLERİNDEKİ DEĞER KAYBI VE ENFLASYONİST RİSKLER İNGİLTERE'Yİ KAYGILANDIRMIŞ OLABİLİR"
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, konuyla ilgili değerlendirmesinde, 2008 krizinden sonra dünyada yaşanan likidite bolluğunun enflasyonist riskleri artırabileceği ve başta avro olmak üzere birçok para biriminin dolar karşısında değerinin daha da düşebileceği beklentisinin bulunduğunu söyledi. İngiltere'nin bu beklentiden hareketle kendi ekonomisini risklerden korumak adına altın ithalatına yönlenmiş olabileceğini dile getiren Ünver, "İngiltere'nin fiziki altın talebinin artması ilerleyen süreçte dünyanın lokomotif ülkelerinde para birimlerinin değerinde sıkıntı olabileceği öngörüsüne sahip bulunduğunu gösteriyor" dedi. Dolaşımdaki paranın değerinin düştüğü dönemlerde güvenli liman olarak görülen altına talebin artmasını normal karşılamak gerektiğini anlatan Ünver, şunları kaydetti: "Avro Bölgesine dahil olmayan İngiltere'yi en fazla etkileyebilecek para birimi yine avrodur. Ayrıca 2008 krizinden sonra yaşanan bol likidite dönemi ilerisi için enflasyonist riskleri artırmaktadır. Avronun da dolar karşısında daha fazla değer kaybedeceği ve enflasyonist risk kaygıları İngiltere'yi altın ithalatına yönlendirmiş, İngiltere de bu talebi en hızlı karşılayabileceği ülke olarak Türkiye'yi tercih etmiş olabilir."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...