İngiltere'de seçim depremi!

/ Kaynak: AA
İngiltere'de seçim depremi!

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

İngiltere'de İşçi Partisi'nin genel başkanı Miliband ile Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Nick Clegg istifa etti.

Birleşik Krallık'ta dün yapılan genel seçimde oy kaybeden muhalefetteki İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband görevinden istifa etti.

Seçime tek başına iktidar olma hedefiyle giren, ancak 2010 yılındaki oy oranının da gerisinde kalan ana muhalefet partisinin 45 yaşındaki lideri Miliband, düzenlediği basın toplantısıyla istifa ettiğini açıkladı. Geçen seçimde parlamentoya 258 milletvekili sokan İşçi Partisi, 650 bölgeden 643'ünün belli olduğu dünkü seçimde 230 milletvekili çıkarabildi.

İşçi Partisi'nin milletvekili sayısını kaybetmesinde ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) İskoçya'da yakaladığı başarının da büyük etkisi oldu. 2010 seçimlerinde İskoçya'dan 41 milletvekili çıkaran İşçi Partisi, bu seçimlerde sadece 1 milletvekilini Avam Kamarası'na sokabildi. SNP, geçen seçimde İşçi Partisi'nin kazandığı 40, Liberal Demokratların kazandığı 10 bölgede sandıktan zaferle ayrıldı.

2010 yılının Eylül ayında yapılan genel kurulda Ed Miliband, ağabeyi ve eski Dışişleri Bakanı David Miliband ile genel başkanlık için yarışmıştı. Sendikaların desteğini arkasına alan ve ağabeyini çok az farkla geride bırakan Ed Miliband, 40 yaşında genel başkanlık koltuğuna oturmuş ve parti tarihinin "en genç genel başkanı" olmuştu.

İşçi Partisi 2015 genel seçimi için ABD Başkanı Barack Obama'ya da seçim kampanyalarında yardım eden David Axelrod'u danışman olarak görevlendirmişti. ABD'de Obama'nın John McCain'e karşı kazandığı 2008'deki başkanlık seçiminin mimarı olarak bilinen Axelrod, İşçi Partisi'ni genel seçime hazırlamıştı.

Axelrod, İşçi Partisi lideri Ed Miliband'ın seçim stratejisini gölge Dışişleri Bakanı olarak da bilinen Douglas Alexander ile çalışarak yürütmüştü. Douglas Alexander da bu genel seçimde koltuğunu kaybeden kişiler arasında yer aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...