'Başkan Summers' haberi piyasaları alt üst etti

'Başkan Summers' haberi piyasaları alt üst etti

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Japon Nikkei ajansı ABD Merkez Bankası Başkanlığı için Obama'nın Larry Summers'ı seçtiğini yazınca 10 yıllık tahvil faizleri yükseldi.

Japon Nikkei ajansı ABD Merkez Bankası Başkanlığı için Obama'nın Larry Summers'ı seçtiğini yazdı. Haber sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizi yükseldi. Borsa bu durumdan etkilenip düşerken dolarda hafif yükselişler yaşandı. Piyasalar için Fed'e seçilecek yeni başkan büyük bir önem taşıyor. Fed üyesi Janet Yellen ve Barack Obama'nın eski ekonomi başdanışmanı Larry Summers öne çıkan iki isim olmuştu. Ancak Japon Nikkei ajansı Barack Obama'nın seçimini yaptığını ve yeni dönemde Larry Summers'ın Fed başkanlığını yürüteceğini söyledi. Bu haber Wall Street'te büyük yankı uyandırdı. Amerikan 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2.94'e kadar yükseldi. Bu durum Türkiye'de dolar ve borsa cephesini de etkiledi. Piyasalar kapanırken dolar tekrar 2.03 TL'nin üstüne yükseldi. Borsada ise ABD 10 yıllık faizlerin yükseldiği dakikalarda günlük kayıp yüzde 0.50'ye ulaşmıştı. Larry Summers hakkında en büyük soru işareti Fed varlık azaltımı sürecini radikal bir şekilde yönetmesi ihtimali olarak göze çarpıyor. Larry Summers Eylül 2012'de başlayan ve ayda 85 milyar dolar tahvil alımını öngören Fed'in üçüncü tahvil alım programının ekonomiye pozitif etkisinin abartıldığını düşünüyor. Summers Haziran ayında gerçekleşen basın buluşmasında tahvil alımının ekonomide balon oluşturduğunu, faizlerin gereksiz yere çok düştüğünü ve bu programın gelir eşitsizliği oluşturduğunu belirtti. Summers muhalifleri ise onun bu tavrının gelişmekte olan ülke ekonomilerini daha da dalgalandıracağını savunuyor. Nitekim Larry Summers'ın ABD faizlerinin yükselmesini savunduğu bilinirken, Nikkei ajansının "Summers seçilecek" haberi sonrasında bile ABD 10 yıllık tahvilleri faizleri yüzde 2,94'e çıktı. Gelecek haftanın son günlerinde seçilmesi beklenen yeni Fed başkanı adayları için 3 isim konuşuluyor. Bahis şirketlerinin favorisi Summers. Janet Yellen ise son haftalarda ikinciliğe düştü. Donald Kohn'un seçilmesine ise büyük sürpriz olarak bakılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...