Pilotlarımız kurtarıldı, 71 gün sonra gelen özgürlük

Pilotlarımız kurtarıldı, 71 gün sonra gelen özgürlük

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Lübnan'da 9 Ağustos günü kaçırılan Murat Akpınar ve Murat Ağca, dün İstanbul'da aileleriyle kucaklaştı. Pilotları Başbakan Erdoğan karşıladı.

Lübnan'da kaçırılan ve nbsp;71 gündür tutsak olan Türk pilotlar Murat Akpınar nbsp;ve nbsp;Murat Ağca nbsp;yoğun diplomasi trafiği sonrasında nbsp;serbest kaldı. Gece saatlerinde özel bir uçakla Türkiye'ye getirilen pilotları İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve aileleri karşıladı. THY'nin 9 Ağustos'taki 828 sayılı İstanbul-Beyrut seferini tamamlayan Türk pilotlar Murat Akpınar ve Murat Ağca otellerine giderken Cocodi Köprüsünde servis araçlarından indirilerek kaçırılmışlardı. Olayı ismi ilk defa duyulan İmam Rıza'nın ziyaretçileri grubu üstlenmişti. Grup Türk pilotların serbest bırakılması için Suriye'de kaçırılan 9 Lübnanlının serbest bırakılmasını talep etmişti. Türkiye bu kaçırılma olayının ardından hem THY pilotlarının kurtarılması hem de Suriye'deki Lübnanlıların serbest kalması için yoğun girişimlerde bulundu. İki buçuk aylık süreci bizzat MİT Müsteşarı Hakan Fidan yönetti. Fidan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gelişmeleri an be an bildirdi. Devletin Zirvesi Ağustos'tan bu yana gelişmeleri yakından takip etti.Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Lübnan'daki Türk pilotların yeri birçok defa belirlendi. Ancak askeri operasyon düzenlenmesinin riskli olacağı düşüncesiyle diplomatik girişimlere ağırlık verildi. Sürece İran, Katar ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da dahil oldu. Katar Dışişleri Bakanı Halit bin Muhammed Al Attiyah özellikle çaba gösteren isim oldu.
Yoğun diplomasi trafiği sonrasında Suriye'de kaçırılan 9 Lübnanlı hacı Suriyeli muhaliflerden teslim alınarak İstanbul'a getirildi. İstanbul'da bulunan Lübnan Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim Lübnanlı hacıları teslim alarak Beyrut'a gitti. Eş zamanlı olarak Türk pilotlar da serbest bırakıldı. Türk pilotlar bulundukları yerden helikopterle alındı. Daha sonra da Riyak Askeri Havaalanından Beyrut Havalimanına getirildi. Lübnanlı hacılarla eş zamanlı olarak Türk pilotlar da yola çıktı.
Türkiye bu süreçte yoğun ancak sessiz bir diplomasi izledi. Operasyon dört ayaklı olarak gerçekleştirildi. Lübnan-Suriye- Ankara-Katar ayağında son bir haftada girişimler arttırıldı. Lübnan Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim, MİT ile sıkı işbirliği yaptı. İşbirliğinin karşılığında ise başarıya ulaşıldı. Sürecin başarıya ulaşacağı kesinleştikten sonra Başbakan Erdoğan pilotların ailelerini telefonla arayarak müjdeli haberi vermişti.
Pilotları taşıyan uçak geç saatlerde İstanbul'a indi. Pilotları ailelerinin yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da karşıladı. Havalimanında pilotlarla aileler 71 gün sonra kavuşmuş oldular.

HAVAALANINDAN İLK FOTOĞRAFLAR

nbsp;Pilotlarımız kurtarıldı, 71 gün sonra gelen özgürlük
BAŞBAKAN ERDOĞAN KARŞILADI
Pilotlar Akpınar ile Ağca'nın bulunduğu özel uçak, saat 23.10'da Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Başbakan Erdoğan, pilotların aileleriyle birlikte aprona girerek, uçağın merdivenlerinin önüne geldi. Bu sırada alkışlar eşliğinde pilotlar Akpınar ve Ağca uçaktan indi. Erdoğan, pilotlara "geçmiş olsun" ve "hoşgeldiniz" derken, pilotlar ailelerine sarılarak duygusal anlar yaşadı. nbsp;Cemil Yıldız / İSTANBUL

nbsp;Pilotlarımız kurtarıldı, 71 gün sonra gelen özgürlük
Allah büyüklerimizden binlerce kere razı olsun
Havalimanında basın mensuplarına yaşadıklarını anlatan pilot Murat Akpınar, şunları söyledi: "Kaçmayı hiç düşünmedik. Buna teşebbüs etseydik bugün burada olmazdık. Umudumuzu hep koruduk. Onlarla iyi geçinmeyi tercih ettik. Türk insanının nasıl olduğunu onlara gösterdik. Bizden etkilendiler. İçlerinden birisi oğlunun adını Murat koyacak. Bayram öncesinde sayın Cumhurbaşkanımızın ve sayın Başbakanımızın ailelerimizle görüştüğünü duyduk. Bu bize dayanma gücü verdi. Devletimizin bizi kurtaracağını biliyorduk. Başbakanımızın buraya kadar gelip bizi karşılaması da ayrı bir sevinç kaynağı oldu. Allah hepsinden binlerce kere razı olsun."


'DEVLETE GÜVENİN' DEMİŞTİ
Gül'den ailelere sağduyu teşekkürü
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Murat Akpınar'ın eşi Dilek Akpınar ile Murat Ağca'nın eşi Nur Ağca'yı aradı. Pilotların eşleri ile mutluluklarını paylaşan Cumhurbaşkanı Gül'e, Dilek Akpınar, "Bizim bayramımız yeni başlıyor" dedi. Gül, 28 Ağustos'ta Tarabya Köşkü'nde iki pilotun ailelerini kabul etmiş, soğukkanlı olmalarını ve devlete güvenmelerini istemişti. Dilek Akpınar'a o görüşmeyi hatırlatan Gül, "Sağduyulu davrandınız ve bize yardımcı oldunuz" diyerek teşekkür etti.


BAKAN DAVUTOĞLU:
Türkiye'nin bölgede geldiği yerin ispatıdır
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, pilotlarla ilgili güzel haberi twitterdan duyurduktan sonra şunları yazdı: "Başta MİT Müsteşarımız Hakan Fidan olmak üzere ilk günden beri pilotlarımız için gece gündüz çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Tüm milletimize bir kez daha geçmiş olsun diyor nbsp;bayramlarını bir kez daha tebrik ediyorum. Başbakanımızın talimatları ile yürütülen sürecin başarısı nbsp;Türkiye'nin bölgede geldiği yeri bir kez daha ortaya koymuştur." nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...