Asrın Projesi Marmaray dünya basınında

Asrın Projesi Marmaray dünya basınında

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

29 Ekim'de açılışı yapılan ve 'Asrın Projesi' olarak adlandırılan Marmaray dünya basınında yerini aldı.

nbsp;Danimarka'nın önde gelen basın kuruluşları, Asya ve Avrupa kıtalarını deniz altından birbirine bağlayan Marmaray'a geniş yer ayırarak övgüyle bahsetti. Ülkenin önde gelen televizyon kanalı TV2 ve internet sitesi, Marmaray'ın açılışına geniş yer verdi. Kanalın internet sitesinde, "Osmanlı sultanlarının hayali olan Asya ile Avrupa'yı deniz altından tünel ile birleştirme projesi, Erdoğan ile gerçek oldu" ifadesini kullandı. Berlingske gazetesi de "Türkiye'nin 150 yıllık Osmanlı rüyası", Türkler, Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren ilk tünel hattını açtı" ifadesiyle okuyucularına haberi sunarken, Ankara yönetiminin Osmanlı Sultanı Abdülhamit'in bir asırlık projesini hayata geçirmeyi başardığını vurguladı. Ekonomi gazetesi Börsen de "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Osmanlı'nın hayata geçiremediği hayali 15 milyar Danimarka kronu harcayarak gerçekleştirdi. Dünya için büyük anlam ifade eden bu tarihi proje, Erdoğan için bir düzine tarihi projenin sadece ilk adımı" diye yazdı.İpekyolu'nda yazılan tarih
Information gazetesi de haberinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "İki kıtayı tarihi İpekyolu'nda birleştirdik. 5,5 milyar liralık dev tarihi proje" sözlerine yer verdi. Boğaz altından tünel projesi fikrinin 1891 tarihine dayandığını vurgulayan gazete, Erdoğan'ın bunun gibi başka dev projeleri olduğunu kaydetti.
Arap medyası
Arap basınında da Marmaray sayesinde 4 dakikalık bir sürede ikikıtanın birbirine bağladığına dikkat çekilerek, tünelin tarihi ve coğrafi açıdan önemi üzerinde duruldu. Suudi Arabistan'ın etkili gazetelerinden Şark'ul Evsat, Marmaray projesinin Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacağını ifade ederek, "Bu tünel ilk kez Avrupa ve Asya'yı demiryolu ile birbirine bağladı. Demiryolu ulaşım koridoru, Marmaray Projesi sayesinde Pekin ile Londra'yı birbirine bağlayacak" ifadesine yer verdi. Haberde, Erdoğan'ın Marmaray projesinin test sürüşünü gerçekleştirdiğinde dile getirdiği "Buna asrın projesi demek yanlış olur, aslında asırların projesi. Çünkü böyle bir projeyi ilk defa yakalıyoruz, böyle bir projeyi ilk defa gerçekleştiriyoruz" sözlerine yer verildi. Hayat gazetesi de "Marmaray, Türk hükümetinin ülkeyi ve ülke ekonomisini kalkındırmadaki başarısını taçlandırıyor" değerlendirmesinde bulundu. Lübnan'ın En-Nehar gazetesi, "Marmaray. Boğazın altından Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan tünel. Erdoğan, Abdülmecid'in hayalini gerçekleştirdi" başlıklı haberinde, "Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın dev projelerinin bir ayağı olan Marmaray, sonunda hayata geçti" ifadesini kullandı. Haberde, ayrıntılarıyla Marmaray projesine yer verildi. Ürdün'de yayın yapan Sebil gazetesi de haberi "Asya ve Avrupa'yı 4 dakikada bağlayan Marmaray" başlığını kullanarak duyurdu. Cezayir'in Eş-Şuruk ve El-Haber, Suudi Arabistan'ın Er-Riyad ve El-iktisadiyye, Kuveyt'in El-Kabs ve Es-Siyasiyye, Lübnan'ın Es-Sefir gazeteleri de Boğazın altından demiryolu ulaşım projesi Marmaray'ın, Cumhuriyet'in 90'ıncı yılında hayata geçirildiğine dikkati çekerek, ayrıntılarıyla ele aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...