Polonya Türkiye ilişkilerine genel bakış | Varşova nerede? Polonya'ya vize var mı

Düzenleyen:
Polonya Türkiye ilişkilerine genel bakış | Varşova nerede? Polonya'ya vize var mı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Avrupa'nın önemli ülkelerinden Polonya, başkenti Varşova ve tarihi zenginlikleri ile bölgenin cazibe merkezi. Peki Polonya Türkiye ilişkileri nasıl, başkent Varşova nerede, Polonya'ya vize var mı? Özellikle Türk öğrencilerin yoğun olarak tercih ettiği Polonya ve ikili ilişkilerimize genel bakış için haberimizi inceleyebilirsiniz.

Polonya Türkiye ilişkileri nasıl, başkent Varşova nerede, Polonya'ya vize var mı? AB'nin önemli üyelerinden Polonya, Türkiye ile olumlu ilişkilere sahiptir. ERASMUS uygulaması kapsamında her yıl çok sayıda Türk öğrenciyi konuk eden Polonya'ya dair bazı bilgiler şöyle;

VARŞOVA NEREDE?

Almanya, Çekya (Çek Cumhuriyeti), Slovakya, Ukrayna, Belarus, Litvanya ve Baltık Denizi kıyısında bulunan Rusya Federasyonu'na bağlı Kaliningrad şehrine komşu olan Polonya'nın başkenti Varşova, aynı zamanda bu ülkenin en büyük şehridir. Yaklaşık 3 milyonluk bir nüfusa sahip kent tarihî yapısıyla dikkat çekiyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin şehirleri arasında Varşova, nüfus yoğunluğu ile en büyük dokuzuncu şehirdir.

Polonya Türkiye ilişkilerine genel bakış | Varşova nerede? Polonya'ya vize var mı

Vistül Nehri üzerinde yer alan şehir Baltık Denizi’nden yaklaşık 360 kilometre, Karpatlar’dan ise 300 kilometre uzaklıkta bulunmakta. 

Polonya Türkiye ilişkilerine genel bakış | Varşova nerede? Polonya'ya vize var mı

Varşova'ya Türk Hava Yolları'nın direkt uçuşları bulunuyor.

POLONYA'YA VİZE VAR MI?

Avrupa Birliği üyesi Polonya, 30 Mart 2008'de AB'nin Schengen vize rejimi uygulamasına katıldı. Bu nedenle Polonya'yı ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımızın vize alması gerekiyor.

Polonya Türkiye ilişkilerine genel bakış | Varşova nerede? Polonya'ya vize var mı

POLONYA VE VARŞOVA TARİHİNE BAKIŞ

Polonyalı kral I. Mieszko'nun 966 yılında Hristiyanlığı kabul ederek Piast Hanedanını kurması Polonya tarihinin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Polonyalılar tarih boyunca farklı isimler ile varlığını sürdürdü. Bunlardan bazıları, Lehistan Krallığı ve Polonya Halk Cumhuriyeti'dir. Ayrıca bazı dönemlerde bölgedeki diğer devletlerin egemenliği altında bulundu.

II. Dünya Savaşı döneminde ise ülke sık sık Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği arasındaki çatışmaların merkezi olmuştur. Bu dönemde Polonya tarihinin en kanlı olaylarına tanıklık etmiştir. 

Başkent Varşova bir Feniks şehri olarak biliniyor. Mitoloji’deki feniks kuşunda olduğu gibi İkinci Dünya Savaşı’nda yüzde 80’i harap olan bu şehirde hem Polonyalıların hem de Sovyetler Birliği’nin yardımıyla yeniden inşa edildi. Şehir ismini Varşova Konfederasyonu, Varşova Paktı, Varşova Düklüğü, Varşova Konvansiyonu, Varşova Anlaşması ve Varşova Ayaklanması gibi olaylara da adını verdi.

Polonya Türkiye ilişkilerine genel bakış | Varşova nerede? Polonya'ya vize var mı
(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 2017 - Erdoğan'ın Polonya ziyareti)

TÜRKİYE POLONYA İLİŞKİLERİ NASIL?

1414 yılında diplomatik ilişki tesisiyle başlayan Türkiye-Polonya ilişkileri 600 yılı aşkın bir geçmişe sahip. İki ülke ilişkileri, nadir addedilebilecek savaş dönemleri hariç tutulursa büyük ölçüde olumlu seyir izlemiş olurken; Türkiye-Polonya ilişkileri günümüzde de son derece olumlu bir düzeyde seyrediyor. 

Türkiye ve Polonya uluslararası ve bölgesel konulara benzer görüş açılarıyla yaklaşmakta, iki ülke arasında siyasi sorun bulunmamaktadır. Polonya’nın Türkiye’nin AB üyelik sürecini, Türkiye’nin de 1999’da gerçekleşen Polonya’nın NATO üyeliğini desteklemesi siyasi ilişkilerin gelişimine katkıda bulundu. 

İkili ilişkiler, Polonya Parlamentosu’nun alt kanadı Sejm’in 19 Nisan 2005 tarihinde kabul ettiği "soykırım" kararının bir müddet gölgesinde kalmıştır. Buna mukabil, Polonya makamları, kararın hükûmetin resmî politikalarını yansıtmadığını müteaddit defalar dile getirdi. 

İkili ilişkiler 2009 yılında imzalanan bildiriyle stratejik ortaklık seviyesine taşındı ve Polonya ile ilişkilerimizde yeni bir dönem başladı. Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. yıldönümü 2014 yılı boyunca Türkiye, Polonya ve üçüncü ülkelerde çeşitli kültürel, sanatsal ve akademik faaliyetlerle kutlandı. 

Türkiye ve Polonya ilişkileri 2017'de gerçekleşen Cumhurbaşkanı seviyesindeki ziyaretle olumlu gelişimini sürdürdü. 

Polonya Türkiye ilişkilerine genel bakış | Varşova nerede? Polonya'ya vize var mı

İSTANBUL'UN POLONYA KÖYÜ: POLONEZKÖY

Polonezköy mahallesi iki ülkenin dostluk sembolü durumunda. Polonezköy, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alırken, eski adı "Adampol" olan bir Polonyalı köyü olarak kabul edilir. Mahallenin, 1830 Polonya Ayaklanması sırasında hükûmet başkanı, daha sonra da Polonyalı sürgünlerin siyasî lideri olan Prens Adam Czartoryski tarafından 1842 yılında kurulduğu belirtiliyor.

Polonya Türkiye ilişkilerine genel bakış | Varşova nerede? Polonya'ya vize var mı

TİCARET HACMİ ARTTI

Polonya ile 2016 yılında ikili ticaret hacmi ihracatı 2.651 milyar ABD Doları, ithalat ise 3,244 milyar ABD Doları olmak üzere 5.895 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti. Polonya'ya yapılan ihracatın ana kalemlerini tekstil ve hazır giyim, motorlu kara taşıtları, makine ve cihazlar, yaş meyve ve sebze, mücevher, tütün ve beyaz eşya oluşturuyor. Belli başlı ithalat kalemleri ise motorlu kara taşıtları, taşkömürü, makineler, kimyasallar, kozmetik, mobilya, çikolata ve şekerleme oluşturdu. 

Polonya Türkiye ilişkilerine genel bakış | Varşova nerede? Polonya'ya vize var mı
(Varşova Üniversitesi)

EĞİTİMDE ORTAKLIK

Kültür ve eğitim konuları da Polonya ile ilişkilerin önemli birer veçhesini teşkil ediyor. Polonya’da Varşova Üniversitesi, Jagiellonian Üniversitesi (Krakow) ve Poznan Adam Mickiewicz Üniversiteleri’nde Türkoloji Bölümleri bulunmaktadır. Öte yandan, Polonya, ERASMUS programı çerçevesinde öğrencilerimiz tarafından en çok tercih edilen ülkelerin başında geliyor. Polonya Dışişleri Bakanlığı tarafından Eylül 2013 tarihinde Varşova Büyükelçiliğimiz bağlı birimi olarak tanınan Varşova Yunus Emre Türk Kültür Merkezi de iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesi için önemli katkılarda bulunuyor.

POLONYA'DA KAÇ TÜRK VAR?

Polonya’da yaklaşık 6000 Türk vatandaşı yaşıyor. Sözkonusu vatandaşlarımızın çoğunluğu ya işveren konumunda bulunmakta ya da Türk, Polonyalı veya uluslararası firmaların teknik ve idari kadrolarında görev yapmaktadırlar. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...