2015 -- 1 KAsım HDP Seçim Sonuçları, Oy oranları ( DOĞU SEÇİM SONUÇLARI )

2015 -- 1 KAsım HDP Seçim Sonuçları, Oy oranları ( DOĞU SEÇİM SONUÇLARI )

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Nefesler tutuldu. Türkiye 1 Kasım seçim sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. HDP oy oranı kaç, 2015 HDP seçim sonuçları burada canlı takip.

Nefesler tutuldu. Türkiye 1 Kasım seçim sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. HDP oy oranı kaç, 2015 HDP seçim sonuçları burada canlı takip. 7 Haziran 2015 genel seçim sonuçları, milletvekili seçim sonuçlarında hangi parti ne kadar oy aldı, seçim haritası üzerinde, seçimlerde partilerin oy dağılımları ve kaç oy aldılar detaylar haberimizde.HDP oy oranı, 2015 HDP seçim sonuçları burada.


Bugün gerçekleştirilen 1 Kasım Seçim Sonuçlarının açıklanmasına az bir süre kala oy kullanan vatandaşlar 7 Haziran Seçimler oy dağılımları ve sandıktan çıkan Türkiye geneli oy oranları ile partilerin kaç oy aldıklarını merak ediyorlar. 7 Haziranda akp kaç oy aldı? Bu sorulardan birisi arasında yer alıyor. 7 Haziran seçimleri AK Parti oy durumunu sizler için haberimizde araştırdık. 7 Haziran seçim sonuçları ak parti açısıyla bakıldığında; 2002 yılından bu yana iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 2011 yılı seçimlerinde almış olduğu yüzde 49,9 oy oranını 7 Haziran Seçimlerinde korumayarak yüzde 40,8 seviyesine gerildi.  2015 7 Haziran Seçim Sonuçlarına göre,  Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) %40,8 oy alarak mecliste 258 milletvekiliyle temsil edilmeye hak kazandı. AKP'yi mecliste temsil eden milletvekili çoğunluğunu kaybetti fakat %40,8 oy oranı ve 258 sandalye sayısı ile seçimlerden birinci parti olarak çıktı.


7 HAZİRAN'DA HDP KAÇ OY ALDI?


Genel seçim sonuçlarının açıklanması beklenirken herkeste heyecan dorukta. 2015 yılın içerisinde ikinci kez sandığa giden vatandaşlar, 1 Kasım milletvekili seçim sonuçlarının açıklanmasını büyük bir sabırsızlıkla bekliyorlar.  Sonuçların açıklanmasına az bir süre kala 7 Haziran seçimlerinde barajı geçen partilerin oy durumları ve sandıktan çıkan oy sayılarını merak ediyorlar. 7 Haziran seçim sonuçları hdp, açısından değerlendirildiğinde; Hakların Demokratik Partisi'nde  (HDP) bir önceki seçim oy sayıları merak edilen partiler arasında yer alıyor. 7 Haziran seçimlerinde hdp kaç oy aldı? sorusunu merak eden vatandaşlar için geçmiş seçimin verilerini sizler için araştırdık. Yeni kurulan siyasi partilerden birisi olan HDP, ilk kez 7 Haziran seçimlerinde yer aldı. 7 Haziran genel seçimler sonrasında 13,1 oranında oy alarak gerekli olan yüzde 10'luk seçim barajını aşan HDP meclise Almış olduğu oy oranı ile seçim barajını aşan HDP meclise 80 milletvekili gönderdi.


18 SEÇMENLİ SANDIKTA OY VERME İŞLEMİ TAMAMLANDI


 Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde 18 seçmeni bulunan sandıkta oy verme işlemi erken tamamlandı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 18 seçmeni bulunan Şehitler Mahallesi'nde seçmenler, Şehit Şemsettin Bey İlkokulu'ndaki 1005 no'lu sandıkta oylarını verdi. Kayıtlı seçmenlerin tamamının oyunu kullanmasıyla 1005 no'lu sandıkta oy verme işlemi, erken tamamlandı.


ENGELLERİ OY KULLANMAYA ENGEL OLMADI 


1 Kasım Türkiye genel seçimlerinde oy kullanma işlemleri devam ederken, yaşlılar ve engelliler de oy kullanarak demokrasiye katkıda bulundular.  26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bugün 54 milyon 49 bin 940 seçmen, 175 bin 6 sandıkta oy kullanıyor. 16 siyasi partinin adaylarının yanı sıra Türkiye genelinde 21 bağımsız aday da milletvekilliği için yarışıyor. Her seçim döneminde engelli ya da yaşlıların yaşadığı çileler bazı okullarda tekrar edilirken, Eskişehir'de bulunan Murat Atılgan Ortaokulu'nda ise hiç bir sorun yaşanmadı. Vatandaşlık görevlerini yerine getirmek isteyen yaşlı, hasta ve engelli seçmenlerin özel durumunu dikkate alan yetkililer, engelli ve yaşlıların oy kullanacağı sandıkları zemin katlara yerleştirdiler. Ayrıca okul girişinde bulunan engelli rampası da tekerlekli sandalyeyle oy kullanmaya gelenlere ve merdiven çıkmakta güçlük çeken yaşlılara büyük kolaylıklar sağladı. Ayrıca, sandık görevlileri de oy kullanmakta zorluk çeken vatandaşlara oylarını nasıl kullanmaları gerektiğini tarif ederek yardımcı oldu. 


ÇOCUKLAR DA AİLELERİYLE OY KULLANMAYA GELDİLER 


Öte yandan, 18 yaşını dolduran gençler oy kullanmak için sabah saatlerinden itibaren sandık başına giderken, küçük çocuklar da bu heyecana ortak oldu. Aileleriyle birlikte büyüklerinin oy kullanacağı okula gelen miniklerin heyecanı gözlerinden okundu.  1 Kasım 2015 Pazar günü, oy verme için saat 08.00'den 17.00'ye kadar geçecek zaman oy verme süresidir. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verir. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamaz (298/89, 96). Ceza infaz kurumlarında oy verme saat 08.00'de başlar, 17.00'de sona erer. Diğer hükümler aynen uygulanır.
 
KİMLER OY KULLANAMAZ?
1. Silâhaltında bulunan askerler, onbaşılar ve kıta çavuşları oy kullanamazlar. Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir.
2. Askeri öğrenciler oy kullanamaz.
3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamaz.
4. Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamaz.
 
KİMLER OY KULLANABİLİR?
 
Yukarıda sıraladığımız 4 maddeye dâhil olmayan ve 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı oy kullanabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...