Hakem Deniz Ateş Bitnel kimdir? Deniz Ateş Bitnel Nereli Ne İş Yapar? (MESLEK, D.A.B KİMDİR?)

Düzenleyen: / Kaynak: DHA
Hakem Deniz Ateş Bitnel kimdir? Deniz Ateş Bitnel Nereli Ne İş Yapar? (MESLEK, D.A.B KİMDİR?)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / DHA

FİFA Kokartlı Hakem Deniz Ateş Bitnel kimdir? Deniz Ateş Bitnel ne meslek yapar, Deniz Ateş Bitnel kaç maç yönetti? Deniz Ateş Bitnel hayatı, Deniz Ateş Bitnel merak eden futbol sevdalıları haberimizde sizlerle, işte detaylar

FİFA Kokartlı Hakem Deniz Ateş Bitnel kimdir? Deniz Ateş Bitnel ne meslek yapar, Deniz Ateş Bitnel kaç maç yönetti? Deniz Ateş Bitnel hayatı, Deniz Ateş Bitnel merak eden futbol sevdalıları için bu haberimizde olacak. FIFA kokartı takmaya hak kazanan 33 yaşındaki Deniz Ateş Bitnel, hedefinin Dünya Kupası finalini yönetmek olduğunu söyledi.Bu sezon yaptığı büyük çıkışla Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK)  güvendiği isimlerden biri olan Deniz Ateş Bitnel, Federasyonun Tam Saha Dergisi'ne konuşarak, 17 yaşından beri hakemlik yaptığını ve ömrümün yarısı kadar hakemlik tecrübesi olduğunu söyledi.MHK'nin bu sezon vazgeçemediği ve güvendiği isimlerden biri olan Deniz Ateş Bitnel, Tam Saha'ya konuştu.Hakem olarak ilk görevi, 2000 yılında 3. Lig'de yardımcı hakem olarak aldığını belirten Bitnel, "Ertesi sezon 3. Lig hakemi oldum. Devamında 4 yıl 2. Lig'de hakemlik yaptım. 33 yaşındayım ve yaşım genç olmasına rağmen ömrümün yarısı kadar hakemlik tecrübem var. Bu benim için büyük bir avantaj"

Deniz Ateş Bitnel ile yapılan röportaj şöyle:

"Doğup büyüdüğüm şehir olan Tarsus'ta Akdeniz insanının sıcaklığı var. Bu nedenle ikili ilişkilerimin, saha içinde de futbolcularla diyaloğumun iyi olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan adalet duygumun da yüksek olduğu kanısındayım."

Hakem olarak ilk görevi, 2000 yılında 3. Lig'de yardımcı hakem olarak aldığını belirten Bitnel, "Ertesi sezon 3. Lig hakemi oldum. Devamında 4 yıl 2. Lig'de hakemlik yaptım. 33 yaşındayım ve yaşım genç olmasına rağmen ömrümün yarısı kadar hakemlik tecrübem var. Bu benim için büyük bir avantaj"

"Mentörlüğümü Sabri Çelik ve Serdar Çakır gibi çok tecrübeli isimler yapıyor"

"Mentörlükte, müsabakayı dışarıdan izleyen bir göz hakeme objektif veriler sunuyor. Mentörlüğümü Sabri Çelik ve Serdar Çakır gibi çok tecrübeli ve hakemlik kariyeri üst düzeyde isimler yapınca, maç içerisinde çok farklı noktalara dikkat etmem gerektiğini öğrendim. Bu sezon genç hakemlere büyük maç anlamında verilen şans benimle başladı. Her müsabakaya beni burada görevlendiren kişileri utandırmamak, başarılı olmak ve sahadan alnımın akıyla ayrılmak düşüncesiyle hazırlanıyorum. Şansım da yaver gidince benim için 'başarılı hakem' izlenimi oluştu. Cüneyt Hoca ve ekibi çok üst düzeyde müsabakalar yönetiyor. Benim de hedefim onun yönetmediği müsabaka kalırsa o müsabakayı yönetebilmek veya en yükseğe çıktığı takdirde onun başarısını tekrarlamak. 33 yaş FIFA hakemi olmak için çok genç bir yaş olmamakla beraber, tecrübe edinmiş biri için önündeki 12 yılı dolu dolu geçirebileceği bir zaman dilimi. Teorik olarak 5 yıl içinde Elit Kategoride yer alma ihtimalim var. Geriye kalan 7 yıl da Elit Kategoride çok uzun bir süre."

Hakem Deniz Ateş Bitnel kimdir? Deniz Ateş Bitnel Nereli Ne İş Yapar? (MESLEK, D.A.B KİMDİR?)

"İSTANBUL HAKEMİ OLMAK BİR AVANTAJ"

"Klasmana aday olduğum 1999-2000 sezonunda özel maçlar, okul maçları, halı saha maçları dahil 400-500 arasında maç yönettim. Anadolu'da hayatı boyunca belki bu kadar maç yönetmemiş hakem arkadaşlarımız vardır. Müsabakamın olmadığı haftalarda amatör maç yönetmeye çalışıyorum. O müsabakalarda oluşan pozisyonlar diğer liglerdekilerden çok daha farklı ve çok daha hızlı gelişen pozisyonlar. Özellikle amatör müsabaka istiyorum ki, başıma daha sonra böyle bir pozisyon gelirse nasıl hareket edeceğimi bileyim. Pierluigi Collina'nın futbolcularla diyaloğu, Anders Frisk'in fiziksel performansı ve beden dili, Markus Merk'in de otoritesi benim için hep örnek olmuştur. Bir de beni en çok etkileyen hakemlerden biri Lubos Michel'dir."

CÜNEYT ÇAKIR VE EKİBİ TÜRK HAKEMLİĞİNİN ÇITASINI ÇOK YUKARILARA TAŞIDI

Soru:Türk hakemliğinin dünya klasmanındaki yeri Cüneyt Çakır'la yapılan çıkışa kadar Türk futbolunun gerisindeydi. Ancak bugün bakıldığında Şampiyonlar Ligi finali yöneten, Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası finallerinde yarı final maçlarında düdük çalan bir Cüneyt Çakır gerçeği var. Türk hakemliğinin yaptığı bu sıçrama Cüneyt Çakır'ın şahsıyla mı sınırlı yoksa bugün maç yöneten çok sayıda genç hakeme bakarak, Türk hakemliğinin genel olarak bir çıkışta olduğu değerlendirmesi yapılabilir mi?

Cevap: Bir kere Cüneyt Çakır gibi bir hakemle aynı dönemde hakemlik yaptığımız için çok şanslı bir jenerasyonuz. Cüneyt Çakır ve ekibi Türk hakemliğinin çıtasını çok yukarılara taşıdı. Öncelikle onların bize açtığı bu yolda ilerlemek ve bayrağı da mümkün olduğunca daha da ileri taşımak istiyorum. Cüneyt Çakır'ın bu konuma gelmesi tabiî ki çok çalışmasından kaynaklanıyor. Ben de onu örnek alarak çalışmalarıma devam etmek düşüncesindeyim. Cüneyt Hoca ve ekibi şu anda çok üst düzeyde müsabakalar yönetiyor. Benim de hedefim onun yönetmediği müsabaka kalırsa o müsabakayı yönetebilmek veya en yükseğe çıktığı takdirde onun başarısını tekrarlamak.

Cüneyt Çakır'la aynı dönemde hakemlik yapmanın sizin için neden bir şans olduğunu biraz açar mısınız?

Hakem Deniz Ateş Bitnel kimdir? Deniz Ateş Bitnel Nereli Ne İş Yapar? (MESLEK, D.A.B KİMDİR?)

Bir kere Cüneyt Çakır bizim için bir lokomotif. Türk hakemliğinde 40 yıldır başarılamamışı başarmış bir hakem. Saha içinde ve saha dışındaki tavır ve davranışlarıyla örnek bir hakem. Özellikle hakemlik disiplini, maç içinde oyun kurallarını yorumlayabilme kabiliyeti ve ayrıca maç sonrası analizlerinin eğitimlerde bize sağladığı katkılarla üst düzeyde bir performans sergiliyor.

Cüneyt Çakır'ın hakemler için bir de eğitici rolü var öyle mi?

Zaten en büyük özelliklerinden biri bu. Genç hakemlere değer veriyor, onların gelişimlerine katkı sağlıyor.

Siz de artık FIFA kokartı takmaya hak kazandınız. 33 yaş, FIFA hakemi olarak ilerleyebilmek için bazılarınca geç bir yaş olarak değerlendiriliyor. Sizin bu konudaki fikriniz nedir?

33 yaş FIFA hakemi olmak için çok genç bir yaş olmamakla beraber, tecrübe edinmiş biri için önündeki 12 yılı dolu dolu geçirebileceği bir zaman dilimi. FIFA hakemliğinin yükselme kriterleri belli. 3. Kategoriden giriyor, 2. Kategori, 1. Kategori ve nihayetinde ulaşabilirseniz Elit Kategoriye ulaşıyorsunuz. Bunlar için de her 6 ayda bir FIFA klasman belirlemesi yapıyor. Ya da senede bir kategori atlayabiliyorsunuz. Benim de hedefim Cüneyt Çakır'ın bulunduğu Elit Kategoride yer alabilmek. Teorik olarak önümüzdeki 5 yıl içinde Elit Kategoride yer alma ihtimalim var. Geriye kalan 7 yıl da Elit Kategoride çok uzun bir süre. Dolayısıyla 33 yaş için geç kalınmış denilemez. Kaldı ki 33 yaş Türk hakemliği için genç sayılacak bir yaş. Benim yaşadığım tecrübeyle 33 yaşında FIFA hakemi olabilmenin de bir kazanım olduğunu düşünüyorum.

Bu tecrübe konusunu sık sık vurguladınız. Aslında Süper Lig'de çok fazla maç yönetmeden FIFA hakemi oldunuz ama bir de 'Ömrümün yarısı kadar hakemlik tecrübem var' söyleminiz var. Bu tecrübe konusunda kamuoyunu aydınlatmanın faydalı olacağını düşünüyorum.

Dediğiniz gibi Süper Lig'deki 17. maçımda FIFA hakemi oldum. Sözünü ettiğim tecrübe konusunu ise örneklerle anlatayım. İstanbul hakemi olmanın, Anadolu'daki arkadaşlarımıza göre avantajları var. Bir hakem ne kadar çok maç yönetirse o kadar fazla tecrübe ediniyor. Bu amatör ligden Süper Lig'e kadar bu şekilde. Ben amatör ligde müsabakalara başladıktan sonra klasmana aday olduğum 1999-2000 sezonunda özel maçlar, okul maçları, halı saha maçları dâhil 400-500 arasında maç yönettim. Anadolu'da hayatı boyunca belki bu kadar maç yönetmemiş hakem arkadaşlarımız vardır. Tecrübe derken maç tecrübesinden bahsediyorum. Bu çok basit bir örneği. Bunun dışında 3. Lig'de, 2. Lig'de ve PTT 1. Lig'de çıktığım müsabakaları da katarsak gerekli maç tecrübesini kazanmış olduğumu düşünüyorum. Ulusal hakemlik yaptığım dönemde performansımdan dolayı bir üst klasman olan PTT 1. Lig'de 2 maçta hakem olarak görevlendirildim. Işığı orada görmüştüm. Toplamda 3. Lig'de 28, 2. Lig'de 54, PTT 1. Lig'de 43 maçta hakemlik yaptım. Bu müsabakalarda yaşadığınız olumlu ya da olumsuz olaylar da sizin gelişiminize çok büyük katkı sağlıyor.

Hakem Deniz Ateş Bitnel kimdir? Deniz Ateş Bitnel Nereli Ne İş Yapar? (MESLEK, D.A.B KİMDİR?)

Olumsuz olaylar nasıl katkı sağlıyor? Bu konuda örnek verebilir misiniz?

Olumsuz olaylar, siz zirve noktasındayken karşınıza çıkarsa hakemliğinizi geriye götürebilir. Ama bu olayları hakemliğinizin başlangıcında yaşarsanız mutlaka ve mutlaka size tecrübe ve artı olarak geri döner. Başlangıçta başıma bu tip olaylar çok geldi. Saha içinde futbolcularla diyaloğum çok iyidir. Futbol oynamış olmanın da verdiği avantajla futbolcularla nasıl diyalog kurabileceğimi, nasıl empati yapabileceğimi iyi biliyorum. Bu arada şunu da söyleyeyim; ayda iki-üç kez arkadaşlarımla futbol oynuyorum ki futbolcuların saha içinde neler yaşayabileceğinin üzerinden bir kez daha geçebileyim. Aynı zamanda da spor yapmış oluyorum. Yaşadığım olumsuz olaylardan bir örnek vereyim... Bir 2. Lig maçında oyuncu taç atışı kullandı. Arkadaşı da topu kalecisine oynadı ve kaleci topu eliyle tuttu. Ben de endirekt serbest vuruş çalarak kaleciye doğru gittim. O ana kadar maçın kontrolüm altında olması ve oyuncularla diyaloğumun çok iyi olmasından dolayı kimseden bir itiraz gelmedi. Ama kalecinin yanına gidince, "Hocam ne yaptın sen?" diye sordu. "Gelen pası elinle tuttun" dedim. "İyi de topu bana atan rakip oyuncuydu" karşılığını verdi. Centilmenlikten dolayı oluşan bir durum vardı ortada. Olayı anlayınca topu aldım ve hakem atışıyla oyunu başlattım. Rakip oyunculardan bir itiraz gelmedi, seyirciler de bu kararı alkışlarla destekledi. Bu olay oyunun her anında maçın içerisinde olabilmek ve konsantrasyonunu hiç bir zaman kaybetmemek adına önemli bir tecrübeydi. Tabiî o duruma gelmeden meseleyi çözmek gerekiyor ama daha sonra çözmek de ekstra bir tecrübe kazandırıyor.

Bir hakem yanlış karar verdiğini anladığı anda bu kararını düzeltmeli mi yoksa otoritesini korumak adına kararının arkasında mı durmalı?

Aslında işi o noktaya getirmemek, doğru açıda, doğru yerde durup, doğru görmek ve doğru kararı vermek gerekiyor. Süper Lig'e çıktığım ilk sezon başıma böyle bir olay geldi. Bir PTT 1. Lig müsabakası yönetiyordum. Maç benim adıma çok iyi gidiyordu, oyuncularla diyaloglarım çok iyiydi. Bir pozisyonda açım gereği kalecinin oyuncuyu düşürdüğünü gördüm ve penaltıyı çaldım. Ama düdüğü çalar çalmaz benim açımdan bu kadar net bir penaltıya on bir oyuncu neden itiraz eder diye düşündüm? Çünkü olağandışı bir durum vardı ve herkes itiraz ediyordu. Düşürülen oyuncuya baktığım anda onun da bir penaltı beklentisi olmadığını gördüm ve yardımcı hakemime telsizden 'Penaltı değil mi?' diye sordum. Kalecinin topa vurduğunu ve penaltı olmadığını iletti. Rakip oyunculara durumu anlatıp kararımı değiştirdim ve oyunu hakem atışıyla başlattım. Ama başta söylediğim gibi böyle bir durumla karşılaşmanız hakemlikteki gelişiminizi olumsuz etkiliyor.

Hakem Deniz Ateş Bitnel kimdir? Deniz Ateş Bitnel Nereli Ne İş Yapar? (MESLEK, D.A.B KİMDİR?)
Önemli olan vicdanen rahat olmak değil mi? Hakemlik gelişiminizi olumsuz etkilese bile sonuçta doğru kararı bulmak vicdan ve adalet açısından bakıldığında daha önemli gibi geliyor bana.

Bu da benim için önemli bir ders oldu elbette. Birebir bu olaya bağlayamam ama benim çalışma ve analiz şeklimi değiştirerek maçlara daha iyi hazırlanmamı ve daha başarılı olmamı sağladı.

İyi bir noktaya geldik. Maçlara hazırlanma konusu önemli. Cüneyt Çakır'ın takım ve oyuncu analizleri üzerine ne kadar emek verdiğini biliyorum. Siz bu konuda nasıl bir metot izliyorsunuz?

Askerlik öncesi ve sonrası demiştim ya... Askerlik öncesi hiçbir zaman analiz yapmazdım. Tembel değildim ama müsabaka öncesi herhangi bir ön hazırlık yapmazdım. Böyle bir çalışma yapmanın hakemliğime bir şey katacağını da düşünmüyordum. Askerden döndükten sonra UEFA Konvansiyonu'na üyelikle başlayan CORE Kursu ve mentörlük olayı benim hakemliğe bakış açımı değiştirdi. Müsabaka geldiğinde oyuncuların ve takımların durumuna, müsabaka içerisinde daha önceki maçlarda yaşanan pozisyonlara ve başıma gelebilecek pozisyonlara hazırlanmaya başladım. Kendi maçlarımı kaydettirip mentör eşliğinde izlemeye başladım. Müsabakada yaptığım hatalar değil, yaptığım hareketler veya verdiğim kararlar nedeniyle daha sonra başıma gelebilecek olayların neler olabileceğini düşündüm.

Nasıl yani? Örnek verebilir misiniz?

Proaktif düşünmeye çalıştım yani. Mesela bir faul pozisyonunda 'faul çalınması mı daha iyi olur, avantaja bırakılsa mı daha iyi olur'u çalışmaya başladım. 'Avantaja bırakılırsa yerde kalan oyuncuyla faulü yapan oyuncu arasında bir aksiyon yaşanabilir mi?' diye düşündüm. Ya da avantaja bırakılırsa oyunun akışı daha zevkli mi olur diye hesaplamaya başladım.

İzleyerek kendini geliştirmek de bir öğrenme metodu. Siz de çok maç ve hakem izler misiniz?

Futbolcuları örnek verelim; ne kadar çok maça çıkar ne kadar çok pozisyon analizi yaparlarsa o kadar başarılı olurlar. Hakemlik de bu şekilde... Ne kadar çok maça çıkar, ne kadar çok kendi müsabakamızı izler veya ne kadar çok başka bir hakemin müsabakasını hakem gözüyle izlersek başarımız artar. Belki biraz konu dışı ama ben 'ne kadar çok maç yönetirsek o kadar başarılı oluruz' konusunda bir örnek vermek istiyorum. Müsabakamın olmadığı haftalarda İl Hakem Kurulu'yla diyalog kurup genellikle amatör maç yönetmeye çalışıyorum. Amatör müsabakalarda oluşan pozisyonlar diğer liglerdekilerden çok daha farklı ve çok daha hızlı gelişen pozisyonlar. Özellikle amatör müsabaka istiyorum ki, başıma daha sonra böyle bir pozisyon gelirse nasıl hareket edeceğimi bileyim.

Futbolcularla diyaloglarınızın iyi olduğundan söz etmiştiniz. Maçlarınızı izleyen biri olarak sizi çok fazla gülümseyen bir hakem olarak hatırlamıyorum.

Beden dili çok önemli. Bunun da çalışmasını yapmak gerekiyor. Beden dilinizle sadece sahadaki 22 futbolcuyu idare etmiyorsunuz. Aynı zamanda kulübeye, tribünlere ve ekranda maç izleyenlere de bir şekilde mesaj veriyorsunuz. Baştan da söylediğim gibi eğitime, öğrenmeye ve gelişmeye açım. Aldığım eğitimlerden biri de beden dili eğitimiydi. Futbolcuya ne zaman güleceğinizi ne zaman nötr kalacağınızı veya ne zaman sert duracağınızı çok iyi bilmeniz gerekiyor. Çünkü yapacağınız en ufak bir ters mimik oyuncunun sinirlenmesine ve sizi yanlış anlamasına yol açabilir. Dolayısıyla çok gülmek ya da çok somurtmak yerine dengeyi iyi kurmak gerekiyor. Bu konuda eğitim almış olmama rağmen Cüneyt Çakır Hocamı da iyi bir örnek olarak dikkatle izliyorum. Çünkü nerede nasıl hareket etmesi gerektiğini çok iyi biliyor, beden dilini çok iyi kullanıyor. Bazı örnekleri ondan bazı örnekleri de Fırat Aydınus Hocamdan alıyorum. Benim hareketlerimi, jest ve mimiklerimi Fırat Aydınus'a benzetiyorlar. Her ikisinin ortasında kalmaya çalışıyorum.

Hakemliğe başlarken örnek aldığınız, beğenerek izlediğiniz hakem ya da hakemler kimlerdi?

Hakemliğe başladığımda, Cüneyt Çakır 2. Lig'de maç yönetiyordu. O dönemde Cüneyt Hocayı bize, 'Çok iyi hakem olacak, dikkatle izleyin' diye lanse etmişlerdi. Beylerbeyi ve Bakırköy statlarında Cüneyt Hocanın çok maçını izlediğimi biliyorum. Sırf nasıl davrandığını, saha içinde nasıl yer aldığını öğrenebilmek için... Fırat Hocamla birlikte çok fazla müsabakaya çıktım. Onun 2 ve 3. Liglerde görev aldığı yıllarda yardımcı hakemliğini, Süper Lig'de ise dördüncü hakemliğini yaptım. İstanbul'da Hüseyin Göçek, Mete Kalkavan, Süleyman Abay gibi tecrübeli hocalarımdan da çok şey öğrendim. Tabiî başladığım yıllarda çok tecrübeli Süper Lig hakemlerimiz de vardı. Serdar Çakır, Muhittin Boşat, Orhan Erdemir gibi... Mesela Metin Seval'in koşu stili çok iyiydi. Şimdi benim de koşu stilimin iyi olduğunu söylüyorlar. Bunu ekstra çalışmalar yaparak düzelttim. Kendime Orhan Erdemir ve Metin Seval'in koşu stillerini örnek almıştım. Muhittin Boşat futbolculuk geçmişinden dolayı oyuncularla iyi diyalog kurardı. Cüneyt Hocanın oyunculara yaklaşımı ve Fırat Aydınus'un beden dili de bende çok büyük etki bırakmıştır.

Yabancı hakemlerden sizi etkileyenler var mı?

Pierluigi Collina'nın futbolcularla diyaloğu, Anders Frisk'in fiziksel performansı ve beden dili, Markus Merk'in de otoritesi benim için hep örnek olmuştur. Bir de beni en çok etkileyen hakemlerden biri Lubos Michel'dir. Galatasaray'ın deplasmanda oynayacağı Leeds United maçına verilmişti. Böylesine kritik bir maça bu kadar genç bir hakemin atanması çok tartışılmıştı. Böyle bir ortamda üst düzeyde bir performans sergilemesi beni de çok etkilemişti. O yaşta böyle zor ve kritik bir müsabakayı yönetebilmek çok önemliydi. Genç hakemlerin de başarılı olabileceğini göstermesi açısından oluşturduğu bu örnekle Lubos Michel'in de kariyer gelişimimde bir yeri var.

Bugüne kadar sahada yaşadığınız en kötü olay hangisiydi?

Bu olaya pozisyon açısından değil de farklı bir açıdan yaklaşıyorum. Futbolun temel unsurlarından birisi de futbolcu sağlığını ön planda tutmak. Yaşadığım kötü olaylar, bıraktığı etkiler açısından futbolcuların yaşadığı talihsiz sakatlıklardır. Mesela bir maçımda topu süren oyuncunun, rakibinin ufak bir müdahalesiyle dengesiz düştüğü için kolunun ters dönmesine şahit oldum. Böyle sakatlıkları içim kaldırmaz açıkçası. Futbolcu sağlığı açısından düşünürsek, başıma gelen en kötü olay bu olmuştur.

FIFA hakemi deyince yabancı dil bilmek çok büyük önem kazanıyor. Bu konudaki eğitiminizden söz eder misiniz?

Yabancı dilin sınırı yok. Eğitime sürekli devam etmeniz gerekiyor. 2001'de C Klasman Yardımcı Hakemi olduğum dönemde, MHK üyesi ve bölge sorumlumuz Serdar Çakır, gelecekte hakemliği düşünenler için yabancı dilin önemini vurgulamıştı. Dernek yönetimimizin yaptığı bir anlaşmayla sadece hakemlere özel bir İngilizce hocasından 2 yıl kurs aldık. Daha sonra yurtdışına seyahatlerim oldu ve o seyahatlerde de bir yandan farklı kültürleri tanımaya bir yandan da lisanımı geliştirmeye çalıştım. 2010'da katıldığım CORE Kursu'nda ise İngilizcenin önemini iyice anladım. Çünkü eğitimin bitiminde bize İngilizce bir video izlettiler. Kursa Ali Palabıyık'la birlikte katılmıştım. O zaman kendi kendimize İngilizcemizi geliştireceğimize dair bir söz verdik... Ve döner dönmez daha kapsamlı bir İngilizce eğitimine başladım. İki yılın ardından "upperintermediate" seviyesine ulaşacak programı tamamlayıp uluslararası geçerliliği olan bir mezuniyet sertifikası aldım. Yine kendimi geliştirmek için yurtdışı seyahatlerimi artırdım. Arkadaşlarımla İngilizce yazışmaya başladım ve şu anda da anadili İngilizce olan bir eğitmenden özel ders almaya devam etmekteyim.

Profesyonel hakemliğin Türk hakemliğine neler kazandıracağını düşünüyorsunuz?

Türk hakemliğinin en önemli projesi bu. Emeği geçenlere, öncülük eden hocalarımıza çok teşekkür ederim. Burada bu işi ilk başlatan Yusuf Namoğlu'na ve bu konuda çağdaş bakış açısıyla devrim yapan Federasyon Başkanımız Yıldırım Demirören'e tüm hakemler adına teşekkür ederim. Üst düzey bir hakem olmaya başladıysanız kendinize ait bir başka hayat yaşama şansınız yok. Buna zamanınız yok. Kadroda çok değerli hocalarımız var. Onlarla birlikte antrenman, pozisyon analizi hatta hakemlik sohbeti yapmak bile hayal kadar güzel. Onlardan ben dâhil tüm hakem arkadaşlarımızın öğreneceği çok şey var. Her biri Türk hakemliğinin son 10 yılına damga vurdu. Ben de bu güzide kadronun bir parçası olmak isterim.

Hakemlik kariyerinizdeki hedefleriniz neler?

Bu işe başladığım zaman kısa ve uzun vadeli hedeflerim oldu. Zaten bir işe hedef koymadan başlıyorsanız bir yere gelebilmeniz de mümkün değil. Kısa vadeli hedeflerim hep bir sonraki müsabakama iyi hazırlanıp başarılı olmak, daha sonra bir üst klasmana terfi etmekti. Uzun vadeli hedefim ise en üst klasmana çıkmak ve FIFA hakemi olmaktı. Şu anda bütün bu hedeflerimi gerçekleştirdim. En büyük hedefim Cüneyt Çakır'ın izinden gidip onun yönetmediği müsabaka kalırsa o müsabakayı yönetebilmek. Hakemliğe ilk başladığımda hedefim Dünya Kupası finali yönetebilmekti. Şu anda bu hedeften bir sapma yok. Bu yönde çalışmalarıma devam edeceğim. Dünya Kupası finali yönetebilirsem ve Cüneyt Hocamın başardığı gibi Şampiyonlar Ligi finalinde düdük çalabilirsem hedefime ulaşmış olacağım.

Dünya Kupası finallerinden değil, direkt finalinden söz ediyorsunuz değil mi?

Evet, evet... Dünya Kupası'nın final maçından söz ediyorum. Türk hakemliği bunu kısa süre içinde başaracaktır. Cüneyt Hocamın bunu başarabileceğini düşünüyorum. Sonrasında tekrarını getirebileceğimize de inanıyorum.

Düzenleyen:  - EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...