HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

3D yazıcı ile 40 dakikada yeni dişler

Düzenleyen: /
3D yazıcı ile 40 dakikada yeni dişler
İstanbul Aydın Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Jülide Özen, Haber

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Prof. Dr. Özen, protez diş üretiminde günlerce hatta haftalarca bekleme devrinin kapandığını söyledi.

Protez dişler için günlerce bekleme devri sona eriyor. Teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesiyle ve 3D yazıcıların hayatımıza girmesiyle sağlık alanında birçok yenilik de karşımıza çıktı. Bunlardan bir tanesi de bu yazıcılarla üretilen protez dişler. Cad-Cam adı verilen bu yeni teknoloji hakkında bilgi veren İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Jülide Özen, protez diş üretiminde günlerce hatta haftalarca bekleme devrinin kapandığını söyledi. 

Teknoloji ilerledikçe sağlık alanında her geçen gün karşımıza bir yenilik daha çıkıyor. Özellikle son yıllarda hayatımıza giren 3D yazıcılar bu alanda birçok gelişmenin yaşanmasına sebep oldu. Bu kapsamda geliştirilen yeni bilgisayar destekli görüntü ve tasarım teknolojisi ile 40 dakika gibi kısa bir sürede yeni dişlere sahip olmak mümkün. Cad-Cam adı verilen bu yeni teknoloji hakkında bilgi veren İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Jülide Özen, "Cad -Cam teknolojisinin Türkçe'deki karşılığı bilgisayar üzerinde dizayn ve üretim anlamına gelmektedir. Bu teknoloji sayesinde önceden 2-3 günde yapılan işlemler şu anda 40 dakika gibi kısa bir sürede üretilebilmektedir" dedi. 

3D yazıcı ile üretilen dişlerin sağladığı kolaylıklara değinen Prof. Dr. Jülide Özen, "3D yazıcı ile üretilen dişlerin bize sağladığı en büyük kolaylık çok kısa bir sürede hazırlanıyor olması ve hata payının sıfıra yakın olmasıdır. Şu anda bu sistemle tek ya da 3 veya 4 üyeli köprülerle, implant üstü kronları yapabiliyoruz. Bununla birlikte lamina, büyük dolgu dediğimiz porselen inley ve onleyler ve gülüş dizaynı da yapılabiliyor" ifadelerini kullandı. 
Normal protezden farkının üretim şekli olduğunu da belirten Prof. Dr. Özen, "Bu protezlerin laboratuvara gitmeden muayenehane koşullarında ve diş hekiminin yönetimi altında üretilebiliyor olmasıdır" diye konuştu. 

"Bu sistemden kısmi diş eksikliği olan hastalarımız faydalanabilir" diyerek kimlerin bu yöntemi kullanabileceğine de açıklık getiren Prof. Dr. Özen, özellikle kusma refleksi olan ve zaman sıkıntısı yaşayan hastalar için büyük bir avantaj olduğunu belirtti. 
Son olarak, Prof. Dr. Özen teknolojinin ilerlemesiyle birlikte önümüzdeki yıllarda dijital total protezleri üretebilecek seviyeye kadar geliniceğini ve bununla ilgili olarak araştırmaların devam ettiğini belirtti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...