Suriye'de denge müdahalesi

A -
A +
Suriye'de yaklaşık üç yıldır kan akıyor. Yüz bin can toprağa düştü. Şehirler harabeye döndü. 4 milyon insan -bir kısmı bizim memleketimiz olmak üzere- çeşitli ülkelere göç etti. Kalanların da can ve mal güvenliği yok.
Bu olaylar bütün dünyanın gözü önünde cereyan etti. Bugüne kadar kimsenin kılı kıpırdamadı. Dur durak bilmeden katliam devam ediyor. Esat, son cinayetlerini kimyasal saldırıyla gerçekleştirdi.
Başta başbakan Erdoğan olmak üzere Türk hükümeti bu vahşeti bütün dünyaya duyurmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Çalmadık kapı bırakmadı. Zaman zaman içeride ve dışarıda farklı nedenlerle eleştirilse de politik duruşunu hiç değiştirmedi.
Bugüne kadar akan kana ve vahşete rağmen sesini hiç çıkarmayan İngiltere nihayet sahneye çıktı. Birinci Cihan harbinden sonra İngilizler; Orta Doğu politikasının baş aktörü ve çizilen haritaların baş mimarıdır. Her petrol kuyusunun başına devletçikler oluşturup iş birlikçi petrol şeyhleri oturtmuşlardır. İster Arap Baharı deyin ister demokratikleşme çabası deyin yerleşik düzenin bozulması ya da "yeniden yapılanması" İngiliz'in icazetine, ABD'nin tasdikine ve Fransa'nın parafına bağlı olduğunu bilin. Nihayet üçü sahneye çıktı... BM frene bassa da, İngiliz parlamentosu Cameron'u engellese de Fransa hukuki zemin arasa da bu üç ülke bir biçimde Suriye'ye müdahale edecek.
Bölgede İngiltere'nin partneri sayılan, Suriye ye tarihî ilgisi bilinen Fransa, İngiltere'nin arkasına düşerek destek olacağını açıklamıştır.
ABD'nin; Afganistan ve Irak denemesinden sonra Suriye'de doğrudan ateşin içinde olmak istemediği açık. Ayrıca, bölgede İsrail'in güvenliğini az da olsa tehlikeye sokacak bir gelişme ABD'den vize alamaz. Bunun için ABD, Esad giderse iktidarı kime teslim edeceği konusunda aradığını şu ana kadar bulamadı. Bunun hazırlığını yapacaklar.
Bugüne kadar Esad'a karşı çarpışan Özgür Suriye Ordusu'nun, yerli ve yabancı olmak üzere çeşitli gruplardan oluştuğu bütün dünyaca bilinmektedir. Suriye'ye dışarıdan girmiş bu grupların bazıları batı istihbarat kaynaklarında radikal ya da terör örgütü olarak bilinmektedir. Bunun için Özgür Suriye Ordusu, Esad'ı ve Baas rejimini yıkmaya yardımcı olsun ancak iktidarı paylaşmasınlar. İngiltere'nin önderliğinde derinlerdeki plan bu olsa gerek. Bu arada Esad gün geçtikçe yıkılma yerine daha da güçlenerek kontrolü ele geçirmeye ve stratejik bölgeleri geri almaya başladı. İç savaş dengesi Özgür Suriye Ordusu'nun aleyhine gelişme gösterdi.
ABD, İngiltere ve Fransa katliamı bitirmek için değil iç savaşı dengelemek ve güçleri eşitlemek gereken bir planı müzakere ediyorlar!
Mesele savaşı bitirmek, Esad'ı devirmek değil; denizden ya da havadan müdahale ederek zayıfı kuvvetlendirmek savaşı dengelemek ve Esad'ı masaya oturtmak. Bunun için daha ne kadar ölüm olacak belli değil!
Bu arada Esad masaya oturmaya razı olursa bu masada kimler olacak, Türkiye masada olacak mı onu da göreceğiz. Herhalde çok ilginç bir masa olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.