Tahrir'den darbeye...

A -
A +
Mısır ordusu, seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanını devirdi. Bir yıl sonra demokrasiyi tezkereye gönderdi. Bir daha Mısır'a ne zaman gelir bakalım...
Yaklaşık bir yıl önce Tahrir Meydanında toplanan kalabalıkların estirdikleri bahar rüzgârı ile Nasır zincirinin son halkası Hüsnü Mübarek, halk hareketiyle devrildi. Sedye üzerinde aile fertlerinin bir kısmıyla mahkeme salonlarında dolaştı durdu.
Devrilen Hüsnü'nün yerine bir yıl önce seçilen; Hasan El Benna tarafından kurulan, Seyid Kutup'la devam eden İhvan-ı Müslimin hareketinden M. Mursi %52'lik bir oyla Cumhurbaşkanı seçildi.
İhvan-ı Müslimin hareketinin yüksek bir oyla Mısır'da Cumhurbaşkanı çıkarması; başta İSRAİL olmak üzere AB ve ABD gibi ülkeleri, "Arap Baharı" projesini yeniden gözden geçirme ihtiyacı duyduklarını sanıyorum. Çünkü göz göre göre gelen bir askerî darbeye "darbe" diyemediler. Ciddi bir tavır ve tepki koymadılar. Yeryüzünde en çok üzülen en yüksek tepki koyan Türk hükümeti oldu. Bu arada, Suriye, İran, Irak, BAE ve Suudi Arabistan gibi ülkeler de sevindiler.
Yıllarca ülkelerini zulümle yöneten bu diktatörlerin bazıları bahar eylemleriyle birlikte canlarını ve mallarını kurtararak ülkelerinden kaçtılar. Kaddafi, yandaşlarını çatışmaya sürerek hem kendisi hem de pek çok Libyalının kanının dökülmesine sebep oldu.
Suriye'de Esad oluk gibi kan dökmeye devam ediyor. Batının, Esad'ın devrilmesine ayak sürümesinin nedeni Mısır tutumundan anlaşılıyor!..
Hangi ülkede olursa olsun diktatörlükten demokrasiye geçmek kolay olmuyor. Mısır'da yaşanan da budur.
Mısır, 80 milyondan fazla nüfusuyla çok farklı inanç gruplarının yaşadığı, ekonomik bakımdan oldukça zor durumda olan bir ülke.
Darbe yapan ordu nasıl oluyorsa ekonominin %40'ını kontrol ediyor. Kalan %40'ını ise diktatör yandaşlarınca paylaşıyor. Halka da %20'si kalıyor. Merhum şairin dediği gibi: "Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa..."
Mısır'ın en önemli geliri turizm. Bahar olayları nedeniyle turizm sektörü de çökmüş durumda.
Meydanlara toplananların bir bölümü işsiz güçsüz insanlar. İş, ekmek, hürriyet hangisi deseniz üçünü de hemen istiyorlar. Hazırlıksız gelen M. Mursi'nin, bunların üçünü de bir yılda gerçekleştirmesi imkânsızdı. İktidar olamadan devrildi.
M. Mursi'nin; neyi yapması, neyi yapmaması lazımdı, bundan sonra bu konularda çok yorum okuyup dinleyeceksiniz. Araba devrilmiştir. Yol gösteren çok olur elbette.
Cumhurbaşkanı Mursi, kendi atadığı savunma bakanı ve genelkurmay başkanı tarafından darbeyle devrildi.
Yabancısı olmadığımız bu hâlin fotoğraf ve görüntüsünü seyrettik. Darbeci generalin okuduğu bildirinin altına, Cemal Gürsel, Kenan Evren isimleri yazılsa yanlış olmaz. Çünkü darbenin mantığı her yerde aynı.
Tahrir, bir yıl önce diktatörden söke söke aldığı demokrasiyi, bir yıl sonra havai fişek patlatarak darbecilere geri verdi. Ne garip değil mi?
Tahrir'den darbe çıktı!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.