Güçlendirilmiş pazarlık sistemi!

Sesli Dinle
A -
A +

Eski 6’lı Masa ilk ortak resmini 28 Şubat 2022 tarihinde vermişti. Yapılan ilk ortak toplantıda beraber üzerinde aylarca çalıştıkları ve kamuoyuna âlây-ı vâlâ ile tanıttıkları Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem adı altında bir sistem önerisinde bulunmuşlardı.

 

Yapılan konuşmalarda siyasi parti temsilcileri tüm partisel çıkarları bir tarafa bırakarak ortak ilkeler etrafında toplandıklarını belirtmişlerdi. Farklı siyasi geçmiş ve gelenekten gelen altı siyasi parti artık birlikte çalışacaktı. 'Ben' yok, 'biz' vardı...

 

Bunlara göre Türkiye ne çekmişse liderlikten çekmişti. Mevcut kötülüklerin anası 16 Nisan 2017’de kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ydi. Bu sistem sayesinde Türkiye’de ortak aklın işletilmesi imkânsız hâle gelmişti. Demokrasi gerilemiş, Meclis zayıflamıştı.

 

6’lı Masa öyle bir öneride bulunduğunu iddia ediyordu ki, önerdikleri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem kabul edilirse Türkiye’nin önündeki hacet kapıları açılacak, ortak akıl iletilecek, demokratik bir şahlanışa geçecektik.

 

Fakat durum hiç dedikleri gibi olmadı. 28 Şubat’taki toplantıdan sonra toplanıp toplanıp dağıldılar. Millet her toplantıda önemli bir şey çıkacağını bekledi ama nafile. Zamanla toplantılar kendi taraftarlarında bile heyecan oluşturmaz oldu.

 

Millet, seçim yaklaştıkça “Cumhurbaşkanı adayınız kim?” sorularını sıklaştırdı. Buna rağmen 6’lı Masa “Aday önemli değil, sistem ve ilkeler önemli” diyerek milleti oyaladılar.

 

Adaylık konusunda konuşanlara ve yazanlara tepki verdiler. “Size ne bizim adayımızdan. İşiniz gücünüz yok mu sizin. Hele seçim takvimi bir açıklansın, o zaman görürsünüz adayımızı. Şak diye açıklanır” dediler. Bazıları ise adayın belli olduğunu ama yıpratılmasından korktukları için açıklamayı doğru bulmadıklarını söylediler.

 

Zaman geçip, seçim takvimi işaret edilince, işin masadakilerin dediği gibi olmadığı ortaya çıktı. "İnsan iddiasından sınanırmış" yaklaşımını haklı çıkarırcasına 6’lı Masa önemsiz dedikleri aday üzerinden en büyük kavgalarını yaptılar ve masayı dağıttılar.

 

Hani aday önemsizdi. Sistem ve ilkeler önemliydi. Önemsiz diye aylarca konuştukları bir konu üzerinden öyle birbirlerine düştüler ki, maalesef tarihin en büyük depremler serisiyle karşılaşan milletin acısını, yasını, kaybını, derdini bile unuttular.

 

Önemsiz diye aylarca millete yalan söyledikleri bir konuyla milletin ana gündemini gölgelediler, hâlâ da meşgul etmeye devam ediyorlar. Yüksek perdeden söyleye geldikleri sistemi ve ilkeleri unuttular, adaylık ve koltuk pazarlıkları için milletin gözü önünde kavgaya tutuştular.

 

 

 

Gitti Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem, geldi Güçlendirilmiş Pazarlık Sistemi!

 

 

 

Artık kimse Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemden bahsetmiyor. Daha önceleri kullanılan süslü ve nezaket cümleleri kaybolmaya başladı. Onların yerini pazarlığın getirdiği çirkin kelimeler kaplamaya başladı.

 

Sistemi ve ilkeleri bir tarafa attılar artık. Seçim takviminin baskısı arttıkça kimin cumhurbaşkanı adayı, kimin cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı, hangi partilerin hangi parti kanatları altında parlamentoya dâhil olacağı, kazanabilecek yerden kaç vekillik verileceği, yeni dönemde grup kurulup kurulamayacağı, yönetimde eşit imza olup olmayacağı, kimlerin hangi bakanlıklara çökeceği derdine düşmüş durumdalar.

 

Pandemiden yeni çıkılmış, yakınımızda savaş varmış, tarihin en büyük yıkıcı depremler serisiyle karşılaşılmış, insanlarımızın daha kırkı çıkmamış, büyük bir kitlenin barınma ve beslenme sorunu varmış adamların umurlarında değil.

 

Ego tatmin etmek, siyasi olarak var olabilmek, pazarlıktan fazla pay alabilmek, masa ortağına bile gözünü kıpmadan kazık atabilmek vaka-i adiyeden olmuş maalesef.

 

Bu kadar ağır şeyler söyleyerek haklarını yemeyelim. Her konuda kötü değiller. İyi oldukları konular da var! Son günlerde yaptıkları iki şeyle teşekkürü hak ediyorlar:

 

1. Koalisyonun ve pazarlık sisteminin ne olduğunu kısa bir zamanda millete net olarak gösterdiler.

 

2. Dünyada ilk defa açıklanamayan ve önemsiz olduğu iddia edilen bir adayın nasıl yıpratılacağı uygulamalı olarak gösterildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.