Profesyonel ordu zarurettir

A -
A +

Kısa dönem askerlik, bedelli askerlik, 1970'li yıllardan bu tarafa ailelerin temel problemidir. Gençler, vatanî vazifelerini, iş kurma, lisansüstü eğitim, evlilik, zaman planlaması yapamama gibi sebeplerle tehir etmiş olabiliyor.
Askerliği sarkarak kaçak duruma düşmüş gençler için değişik dönemlerde bedel ödeterek çareler üretilmeye çalışıldı. Ama keyfiyet, süreklilik arz ettiğinden aynı durum bir zaman sonra tekrar kabardı. Bugün bedelli askerlik bekleyenlerin sayısı milyonla dile gelmekte. Sayıyı ortalama bir milyon kabul eder, aileleri de 4 kişilik düşünürsek problem, 4 milyon civarında bir nüfusu alakadar etmektedir. Bir başka ifadeyle her 20 aileden biri bedelliyle alakalıdır.
2011'deki son bedellide  30'u aşmış olma ve 30 bin lira ödeme şartı, beklenen faydayı getiremedi. Bu defa arkadan gelen nesillerle birlikte askerlikten dolayı hayatına nihai bir şekil veremeyenler daha çoğaldı. Bu sebeple bu defa tesbit edilecek yaş da para da gerçekçi olmalıdır. Makul olan; yaş 25 ve üstü, bedel 15 bin TL'dir. Ödenemeyecek bedelle avuntu yaşanır. Teklifimizde hazine 10-15 milyar liralık bir gelir elde edecektir.
Bu müzmin ve tekrarlanan vak'anın öğretmesi gereken şudur:
TSK profesyonel orduya geçiş sürecini hızlandırmalıdır. Askerlik, artık yüksek teknoloji ve akıllı silahlarla yapılmakta. Yüksek teknoloji de kalifiye eleman ve iyi para ile elde edilmekte. Belki vatandaşların askerlik dönemlerini ihtiva eden 15 ay veya bir yıl gibi zamanlarına "askerlik vergisi" diye bir vergi bile  düşünülebilir.
Yeni Türkiye'de taşa selam eğitimiyle, künye tekrarıyla, mutfakta patates soydurarak vs. askerlik yakışmaz. Bugün tankını, tüfeğini ve daha birçok askerî teknik ve elektronik alet, araç ve silahlarını yapan bir TSK var. Bunu zenginleştirmek, ihracat yapar konuma gelmek lazım. Kitleleri alıp en verimli çağlarında bakımıyla uğraşmaktansa onları ekonomiye terk edip paralarını profesyonel ordunun hizmetine vermeli.
Bedelli sıkıntısını halledip 4 milyon aileye nefes aldırırken diğer taraftan da akıllı değişimlerle tam profesyonel, rakipleriyle savaş kudret ve kabiliyeti kıyas kabul etmez bir orduyu inşa etmeliyiz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.