Göklere “yıldız” asıyor

Düzenleyen:
Göklere “yıldız” asıyor

Ramazan 2016 Haberleri

Ramazan gecelerinde “camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya ampullerle yazılan ışıklı yazı” olarak bilinen, yüz yıllardır devam eden mahya sanatının “son temsilcisi” olarak anılan Kahraman Yıldız, sanatıyla gökleri renklendiriyor.

Yıldız ve ekibinin ramazan ayında yaptığı mahyalar, İstanbul’daki Sultan Ahmet Camii, Süleymaniye Camii, Edirne’deki Selimiye Camii ve Bursa’daki Ulu Camii gibi tarihi mabetleri süslüyor. Eski zamanlarda yağ kandilleriyle hazırlanan mahyalar, günümüzde teknolojinin de tesiriyle elektrik enerjisinden faydalanılarak yapılıyor. Dini mesajların iletilmesini sağlayan bu sanat, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan ve “son mahyacı” olarak anılan Kahraman Yıldız ve ekibi tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. “Mahyacılık göklere yıldızları asma sanatıdır” diyen Yıldız, televizyon, sinema ve gazetenin olmadığı, yaklaşık 400 sene önceki dönemlerde görsel yayın olarak mahyaların kullanıldığını dile getirdi. Yıldız, kendisinin bu işin son temsilcilerinden biri olduğunu kaydederek, “Bu işi bilen pek kimse yok. Bizim iş meslek ahlakı istiyor. Bu farklı bir olay. Allah’ın adıyla yazıyoruz. O yüzden burada edepli olmak gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Düzenleyen:  - Ramazan 2016
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...