Bilgi kirliliği toplum sağlığını bozuyor

Düzenleyen:
Bilgi kirliliği toplum sağlığını bozuyor

SAĞLIK Haberleri

EUFİC Direktörü Celemin: Alanında uzman olmayan kişilerin verdiği beslenme tavsiyeleri bazen hiç işe yaramıyor bazen de hasta ediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Avrupa Gıda Bilgi Konseyi EUFİC’in Belçika’ın başkenti Brüksel’de düzenlediği “Sağlık ve Bilim Haberciliği”  konferansında sağlık ve bilim haberciliği tartışıldı. Türkiye’den sağlık habercilerinin de katıldığı konferansta, tüm dünyada sağlık haberlerine toplumun ilgisinin giderek arttığını vurgulayan konuşmacılar, sağlık ve beslenme konusundaki bilgi kirliliğinin toplum sağlığını olumsuz yönde etkilediğini vurguladılar. 
EUFİC’in East Anglia Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü “Avrupa gazetelerindeki beslenme sağlığı beyanlarının analizi ve kanıtları” araştırmasının sonuçları hakkında bilgi veren Avrupa  Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) Direktörü Laura Fernandez Celemin, Avrupa medyasında yer alan sağlık haberlerinin sadece yüzde 27’sinin bilimsel kanıtlara dayandığını söyledi.
İngiltere’nin medya konusunda önemli referans kurumlarından biri olan Science Media Centre’dan Fiona Lenthbridge Cardif Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarını sundu. Abartı konusunda sadece medya mensuplarına yüklenmenin haksızlık olduğunu ifade eden Lenthbridge “Hata çoğu zaman haberin kaynağı olan uzmandan ya da basın bültenlerinden başlıyor. Sağlık haberlerinin daha sağlıklı olması için bağımsız uzmanların görüşlerine başvurulması gerekir” dedi.
ÜNLÜLER DUYGU SÖMÜRÜSÜ YAPIYOR
Sağlık ve beslenme haberlerinde insanların kafasını karıştıran ve kişisel tecrübelere dayandırılan yanlış mesajların daha çok ünlüler  tarafından verildiğine dikkat  çeken Almanya Rhine-Waal Üniversitesi Bilim İletişimi Uzmanı Prof. Dr. Alexander Gerber “Bilimsel kanıtlarla duygular karşı karşıya geldiğinde her zaman duygular kazanır. Mesela yıllar önce aşıların otizme yol açtığı şeklinde bir makale yayınlanmıştı. Daha sonra bu makalenin yeterli kanıtlarının olmadığı ortaya çıktı. Halk da bundan çok etkilenmedi. Ancak Robert De Niro ‘aşı oğlumu otistik’ yaptı diye ortaya çıkınca çok sayıda kişi ona inandı ve çocuklarını aşılatmadılar. Bu tamamen kişisel bir tecrübeydi ama ortada otistik bir çocuk olunca toplumun bir bölümü inanmayı tercih etti” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...