Grip geçmiyor süründürüyor... Virüs potporisi mi yeni salgın mı?

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Grip geçmiyor süründürüyor... Virüs potporisi mi yeni salgın mı?

Sağlık Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Hastanelerin acil servisleri geçmeyen hastalık şikayetleri ile doldu taştı. Günlerce geçmeyen grip belirtileri yeni salgın endişesine neden olurken uzmanlar, virüslerin birbirine çok benzediğini söyleyip şikayetlerin uzun süre devam etmesinin Influenza, RSV ve Covid 19 salgınlarının bir arada görülmeye başlamasından kaynaklandığını ifade etti. "Yeni salgın yok" diyen uzmanlar "Bazı hastalar aslında iyileşirken başka bir virüse yakalanıyor. O yüzden şikayetler tekrar başlıyor." şeklinde konuştu. 

Pandeminin ölümcül etkileri henüz geçerken vatandaşlar bu kış da geçmeyen gribal enfeksiyonlarla karşı karşıya. Özellikle son aylarda üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastanelerin acil servisleri doldu taştı. 

Yeni salgın korkusunu meydana getiren sürece ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Karakan, özellikle öksürük, ağrı ve ateş gibi şikayetlerin fazla olduğuna dikkat çekip "Bu şikayetlerin bir ay kadar devam etmesi insanlarda yeni bir salgın olup olmadığı endişesi oluşturuyor" dedi.

HASTALIK BİR AY SÜRÜYOR

İnsanların evlere kapanmasına neden olan korona virüsün yeni varyantlarla etkisini devam ettirdiğini belirten Dr. Yeliz Karakan,”Korona virüste, ölüm riski büyük oranda azaldı. Ancak bulaşıcılık halen devam ediyor. Koronavirüs salgınının yeni varyantlarının yanı sıra grip (Influenza) ve RSV gibi hastalıklar da ülkemizde sık görülmeye başladı. Son zamanda acil servislere başvuran çocuk ve yaşlı hastaların sayısındaki artış dikkat çekici.

BİR VİRÜS GİDİYOR DİĞERİ GELİYOR

Aslında virüslerin belirtileri birbirine çok benziyor. Enfeksiyonlar, yüksek ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve öksürük gibi şikayetlerle kendini gösteriyor. Burada en dikkat çekici şey ise, şikayetlerin 1 aya yakın devam etmesi olarak karşımıza çıkıyor. Şikayetlerin bir ay kadar devam etmesi ise yeni bir salgın olup olmadığı endişesi yaşatıyor. Aslında bilinen yeni bir salgın yok. Bu şikayetlerin uzun süre devam etmesi Influenza, RSV ve Covid 19 salgınlarının bir arada görülmeye başlanmasından kaynaklanıyor. Bazı hastalar aslında iyileşirken, aslında başka bir virüse yeniden yakalanıyor. O yüzden de şikayetler tekrar başlıyor” diye konuştu.

HASTALIKTAN NASIL KORUNULUR?

Önümüzdeki aylarda vaka sayılarında artış yaşanabileceğini belirten Dr. Karakan, Özellikle çocuklarda, 65 yaş üzerinde ve kronik rahatsızlığı olanlarda hastalığın daha ağır seyrettiğini söyleyerek, bu nedenle bebeklerin, 65 yaşın üzerindekilerin, kronik rahatsızlığı olanların belirti baş gösterdiği an geç kalmadan hekime başvurarak, hızla tedaviye başlamalarının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Dr. Karakan, virüslerden korunmak için fiziksel mesafe kurallarına uyulmasının, maske takılmasının, hijyene önem verilmesinin, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici yönde beslenme veya takviye gıda almanın, kapalı alanların sık sık havalandırılmasının, mevcut aşıların korona virüsün yeni varyantlarından korunmak için önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...