Hemşire ‘beyaz kod’ vermek istemiyor

- Güncelleme:
Hemşire ‘beyaz kod’ vermek  istemiyor

Sağlık Haberleri

Türkiye Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Aysel Sağlam, ülkemizde şiddete maruz kalan hemşirelerin büyük bir bölümünün, şiddeti gerçekleştiren kişinin sinir hâli geçtikten sonra özür dilemesi gibi duygusal sebeplerle şikâyetçi olmadıklarını söyledi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Sağlık personelinin şiddete uğrama riski diğer sektörlere oranla 16 kat daha fazla. Dünya geneline bakıldığında, iş yerlerinde yaşanan şiddetin yüzde 25’inin sağlık sektöründe yaşandığını söyleyen Türkiye Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Aysel Sağlam  “Ülkemizde doktorlardan sonra en çok şiddete maruz kalan sağlık personeli hemşireler. Çünkü hastalar ve hasta yakınları, doktordan çok  hemşire ile muhatap oluyor. Kurulan iletişimin yüzde 80’ini hemşirelerle kurulan iletişim oluşturuyor. Bu yüzden hemşireler zaman zaman zarar gören taraf oluyor” dedi.

ŞİDDETE KARŞI “ALO 113” 

Yapılan çalışmalara göre bekleme süreleri, mental veya davranış bozukluğuna sahip hasta portföyü, hasta veya yakınlarının gereğinden çok beklentiye sahip olmasına karşın sağlık çalışanlarının zamanlarının ve sayılarının az olması gibi sebeplerle sağlık peroneline yönelik şiddetin ortaya çıktığını anlatan Sağlam “Ortalama olarak sağlık personelinin en az yüzde 65,4’ü sözlü ya da fiziksel olarak şiddet görüyor. Bunun için Sağlık Bakanlığı “beyaz kod’’ adı altında acil durum kodu ve 113 numaralı ihbar hattı geliştirdi. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar, sağlık çalışanlarının yüzde 98,1’inin beyaz kod ve 113 numaralı ihbar hattını bildiklerini ancak aktif olarak kullanmadıklarını gösteriyor. Bunun sebebi ise uzun prosedürler sebebiyle şikâyetçi olmaktan vazgeçme, şiddeti yok sayma, şiddeti gerçekleştiren kişinin sinir hâli geçtikten sonra özür dilemesi gibi sebeplerle olduğu düşünülüyor” diye anlattı.

SAYI YETERSİZ

Aysel Sağlam, ülkemizdeki hemşire sayısının yetersizliğine dikkat çekerek “Türkiye’de 2020 yılı itibari ile 198.465 hemşire bulunuyor. Buna göre 1.000 kişi başına düşen hemşire sayısı yaklaşık 2,4 olarak hesaplanmakta. Türkiye, bu sayıyla OECD (Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü) ülkelerinin 1.000 kişi başına düşen hemşire sayısı ortalamasının yaklaşık yüzde 70’in altında kalıyor. Bu verilere göre Türkiye’de hemşirelerin bakmakla sorumlu olduğu kişi sayısı oldukça yüksek. Buna göre Türkiye’de bir hemşire başına düşen hasta sayısı 431 iken bu oran OECD ülkelerinde ortalama 102” dedi.

BRANŞLAŞAN HEMŞİRE DAHA MUTLU

Bütün mesleklerde olduğu gibi hemşirelikte de branşlaşmanın önemine işaret eden Aysel Sağlam, “Alanında uzmanlaşmış hemşireler bakım verdikleri hastaların endişelerini anlayabilmeye ve ihtiyaçlarını karşılamaya önem verir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar herhangi bir alanda uzmanlaşan hemşirelerin tükenmişlik sendromunun azalması ile birlikte, mesleki doyumlarının arttığını ve hastaya ayrılan bakım zamanını ve bakım kalitesini artırdığını göstermiştir. Yapılan bilimsel çalışmalar hemşirelerin belirli bir alanda uzman olmasının verilen bakım kalitesini artırdığı, hastanın hastanede kalış süresini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir” dedi.

TÜRKİYE HASTANESİNDEN HEMŞİRELERE ÖZEL TOPLANTI

Türkiye Hastanesi bugün, Hemşireler Haftası dolayısıyla Pera Palas Otel’de “Hemşireler geleceğimizdir” konulu bir toplantı düzenliyor. Farklı özel hastanelerin hemşirelik hizmetleri yöneticilerinin de konuşmacı olarak katılacağı toplantıda hemşirelik hizmetlerinin dünü, bugünü ve yarını konuşulacak. Toplantıda ayrıca gelişen teknolojinin alana katkısı da ele alınacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...