Omurga eğriliği çağımızın hastalığı: Her 10 kişiden dördü skolyoz

- Güncelleme:
Omurga eğriliği çağımızın hastalığı: Her 10 kişiden dördü skolyoz

Sağlık Haberleri

Omurganın ‘S’ veya ‘C’ şeklinde eğrilmesiyle ortaya çıkan skolyoz ileri düzeyde, hayatı tehdit bile ediyor. Uzmanlar, pandemi döneminde aşırı cep telefonu kullanımının skolyozu artırdığını belirtti.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Vücudu dik tutan temel organ omurganın yapısal bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan ve ilerleyen evrelerde kamburluğa yol açan skolyoz, toplumda her 10 kişiden 2-4’ünde görülüyor. Skolyozun omurganın “S” ya da “C” şeklinde eğrilmesiyle kendini gösteren bir duruş bozukluğu olduğunu söyleyen Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Sağlık Grubu Medikal Direktörü Doç. Dr. Hülya Şirzai, hastalığın yetişkinlerde de görülmekle birlikte daha çok çocukluk döneminde ortaya çıktığını vurgulayarak “Skolyozun başarılı ve hızlı bir şekilde tedavisinde erken teşhis çok önemli. İlerlediğinde çocuğun hayati fonksiyonlarını etkileyen skolyozun fark edilmesinde de, atlanmasında da ailenin payı büyük” dedi.

Doç. Dr. Şirzai “Omurganın eğrilik açısı arttıkça, akciğerlerin ve kalbin göğüs kafesinde sıkışması nedeniyle nefes darlığı, şişkinlik, çabuk yorulma gibi şikâyetler artıyor. Bu şikâyetler hayatı tehdit eder hâle geliyor” değerlendirmesini yaptı.

İNTERNETTEN TEDAVİ OLMAZ

Sosyal medyada skolyoz tedavisine ilişkin çeşitli tedavi önerileri dolaştığını söyleyen Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Atmaca, her skolyozun yüzme ya da pilates gibi egzersizlerle iyileşmeyeceğini belirterek “Skolyoz internette gördüğünüz egzersizler ve pilatesle tedavi edilemez. Öncelikle sebebi belirlenmeli ve çekilen röntgenlere göre tedavisi planlanmalıdır. Pandemi döneminde sürekli cep telefonu, tablet kullanımı, yanlış oturma ve çalışma şekilleri omurga bozukluğu olan kişilerde eğriliğin derecesini artırdı” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...