Türk bilim adamları geliştirdi: Çöp yumurta bebek oluyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Türk bilim adamları geliştirdi: Çöp yumurta bebek oluyor

Sağlık Haberleri  / HABER MERKEZİ

Bilim dünyası yumurtalık rezervi düşük, yaşları belli bir seviyeye gelmiş ya da erken yaşlarda menopoza girmiş kadınların anne olma şansını artırabilmek için çalışıyor. PRP, kök hücre ve eksozom tedavilerine bir de mitokondri nakli eklendi…

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünya Sağlık Örgütünün nisan ayında yayınladığı yeni bir rapor her altı kişiden birinin kısırlık sorunu yaşadığını ortaya koyuyor.Türk bilim adamları, kadın kısırlığının en önemli sebeplerinden biri olan yumurta problemlerinin daha kısa daha kolay şekilde çözülmesini sağlayacak bir bilimsel çalışmaya imza attı.

BİR TÜP KANDAN KISIRLIK TEDAVİSİ

Kemik iliği transferi konusunda yaptığı çalışmalarla önemli başarılara imza atan hematoloji uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı kemik iliği naklinde kullanılan bir yöntemi kısırlık tedavisine uyarlayarak, çöpe atılacak yumurtaların daha az bir işlemle ve daha kısa sürede tüp bebek tedavisinde kullanılabileceği bir yöntem geliştirdi. 2. Tüp Bebek ve İnfertilite Derneği Kongresi’nde yumurta problemi yaşayan ya da ileri yaşta anne olmak isteyen kadınların bebek hayalini geliştirecek yöntemle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ovalı “Son geliştirdiğimiz yöntem aslında dünyada uzun zamandır kullanılan yöntemin çok daha pratik uygulanabilir hâle gelmesi oldu. Tüp bebek tedavisinde toplanan yumurtaların içinde enerjisi düşük olduğu için işe yaramayan, “Çöp oosit” denilen bir yumurta hücresi grubu var. Bu da tüp bebekte sonuca giden yolda başarıyı düşürüyor. Hamileliği sağlayacak olgun yumurta bulunamayan durumlar çok sık yaşanıyor. Dünyada yumurtanın olgunlaştırılması için kadının kendi yumurtasından alınan enerji hücrelerinin nakledilmesi şeklinde ‘Mitokondri Nakli’ çalışmaları yapılıyor. Ancak bu son derece zor ve başarı oranı düşük uygulamalar. Biz kemik iliği nakli iliği naklindeki tecrübelerimizi tüp bebek çalışmalarımıza aktardık. Mitokondri adı verilen enerji hücreleri sadece yumurtada değil, kanda da bulunuyor. Bir tüp kan alarak yumurtaya enerji verecek onu gençleştirecek hücreleri ayırdık ve yumurtaya verdik. Yumurtaların olgunlaşarak yüzde 99 oranında tedavide kullanılabilir hâle gelmesini sağladık” dedi.

Türk bilim adamları geliştirdi: Çöp yumurta bebek oluyor
2. TÜBİD Kongresi’ne katılan Prof. Dr. Hulusi Bülent Zeyneloğlu, ABD Yale Üniversitesi Tüp Bebek ve Üreme Sağlığı Başkanı Prof. Dr. Emre Seli, Prof. Dr. Bülent Tıraş ve Prof. Dr. Gazi Yıldırım, üreme tedavisindeki yenilikleri gazetemizle paylaştı. 

HEM HIZLI HEM KOLAY

Klasik metotta işlem uygulandığı için yumurta hücrelerinin ve mitokondri hücrelerinin zarar gördüğünü bunun tüp bebek başarısını düşürdüğünü anlatan Prof. Dr. Ovalı “Kandaki bağışıklık hücrelerinin içindeki mitondri hücrelerini bilya-mıknatıs sistemi ile ayrıştırıyoruz. Daha sonra bu mitokondri hücreleri eski yumurta hücrenin yanına bırakarak kendi kendine yumurtanın içine girmesini sağlıyoruz. Dünyada uygulanmakta olan yöntemde mitokondri hücreleri enjeksiyonla yumurta hücrelerine veriliyor ve bu da hücrelerin hasar görmesine sebep oluyor. Ayrıca 48 saatte yapılan işlemi, 4 saate düşürerek hem daha hızlı hem maliyeti düşük hem de başarı oranı yüksek bir yöntemi anne baba olmak isteyen çiftlerin tedavilerine destek olmak üzere sunduk. Bunu patentledik. Şimdi de olgunlaştırdığımız yumurta hücrelerin DNA yapısında bir bozukluk olup olmadığını araştırıyoruz. Bu da olumlu çıkarsa dünya literatürüne sunacağız” diye anlattı.

İLERİ YAŞTA HAMİLELİK HAYAL DEĞİL

Prof. Dr. Ovalı ile birlikte Sağlık Bakanlığının izni ile yaklaşık dört yıldır kısırlık tedavisinde kök hücre çalışmaları yaptıklarını anlatan Tüp Bebek ve İnfertilite Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş “PRP ve Kısırlığın çözümü için kök hücrelerin yumurtalıklarda kullanımı üzerine çalışıyoruz. Mitokondri çalışması bunların daha hücresel düzeyde ele alındığı, hücrenin enerji düzeyini artırarak gebelik başarını yükseltmeye yönelik çalışmalar. Çünkü özellikle yaşla birlikte veya genç yaşlarda farklı sebeplerden dolayı kişinin yumurtası olmasına rağmen yumurtaların enerjisi düşüyor ve yumurtalar olgunlaşmadığı için gebelik gerçekleşmiyor. Bu yöntem yumurtaların olgunlaşmasını sağlayarak özellikle ileri yaşlarda kişinin kendi yumurtası ile hamilelik şansını veriyor” diye konuştu.

KOMBİNE TEDAVİYLE ANNELİK ŞANSI ARTIYOR

Kandan elde edilen eksozomların yumurta rezervi düşük kadınlarda yumurta hücresine enjekte edilerek tüp bebek başarısının yükseldiğeini söyleyen Prof. Dr. Bülent Tıraş “İlk sonuçlar oldukça başarılı. Çalışmalar ilerledikçe gebelik oranları da artacaktır. PRP, kök hücre ve eksozom… Giderek artacağını düşünüyorum. Bunların değişik şekillerde kombinasyonu kullanılabilir. PRP+kök hücre, PRP+eksozom yapabilirsiniz. Daha önce eksozom+kök hücre kullanmadık ama bunu isteyen de var. Bunların değişik hastalarda değişik sonuçları olabiliyor. Bir yöntem bir hastada netice vermezken diğer hastada çok iyi netice verebiliyor. Kombinasyon tedavileri başarıyı artıracaktır” dedi.

PRP’NİN ETKİLİ OLDUĞUNU MOLEKÜLER DÜZEYDE GÖSTERDİK

Kısırlık tedavisinde yumurta gençleştirerek tüp bebek başarısını artırmak için kullanılan PRP’nin kadınların yüzde 30’unda başarılı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Emre Seli, yaptıklardı bir çalışmada PRP’nin faydalıı olduğunu moleküler düzeyde gösterdiklerini söyledi. Bu çalışmada hangi proteinlerin ve hangi faktörlerin eksik olduğunun belirlenerek, PRP’nin etkili olmadığı  hasta grubunda da başarının artırılabileceğini ortaya koyduklarını ifade eden Prof. Dr. Seli, bu şekilde yüzde 30’luk başarı oranını yüzde 70-80’e çıkarmak mümkün olabilecek” diye konuştu. 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...