Seçmen nereye bakıyor?

A -
A +
Her taraftan sorunlarla karşı karşıya kaldığımız bir ortamda yaşıyoruz. Kamuoyu araştırmaları yapan araştırma şirketleri ramazan dolayısıyla nöbetçi vaizlere bıraktıkları ekran nöbetini 2019 senaryolarını tartışmak üzere bayram sonrası devralacaklar. Bakalım tartışma başlıkları neler olacak? Ekonomik beklentiler ve iç güvenlik FETÖ ile mücadelenin önüne geçecek mi?
2019 sürecindeki tartışmaları, etkileyecek temel konular tartışmasız olarak FETÖ ile yürütülen mücadele, AK Parti teşkilatlarındaki yenilenme, siyasi istikrar, içeride ve çevremizde güvenlik kaygıları ve ekonominin durumu.
Tarihsel değerlere sempatiyle bakan sağ muhafazakâr kesimin durduğu yer, iktidara verdiği destekteki güçlenme veya zayıflama sorun çözümü kapısının anahtarıdır. Bu seçmen tabakasının gündeminde FETÖ ile mücadele sürecindeki hakkaniyet ve hukuka uygunluk günlük hayat mücadelesinin köpürttüğü ve zorladığı rasyonel tavırdan çok daha önde. Serbest bırakılan damatlar üzerine konuşulan, yazılan, çizilenler diğer meselelere fark atar. Çünkü psikolojik aidiyet, hemşehrilik ve duygudaşlıkların baskısı altındaki homojen bir toplum içinden FETÖ’yü ayıklamak, istikrarın bozulmaması için direnenlerle bu operasyonlardan mağduriyet üreterek nemalanmak isteyenler arasındaki derin mücadele çoğu yerde bilerek körükleniyor. AK Parti'nin ramazanı müteakiben teşkilatlarda ve yerel yönetimlerde başlayacağı yenilenme ve değişim de önemli ölçüde 2019 eğilimlerini etkileyecektir.
2019 üzerine planlama yapan siyasi erkler seçmen davranışını etkileyen belirleyicinin siyasi istikrar olduğunu, borsa ve dövizin selametinin, aile geçim endekslerinin de buna bağlı olduğunu biliyor.
AK Parti'nin içindeki olası bir çözülmeden veya zayıflamadan kendilerine alan açılmasını bekleyenler değişikliklerin doğurabileceği muhtemel bir iktidar zayıflığından medet umuyor. Ama Sayın Erdoğan’ın güçlü teşkilatçılık tecrübesi AK Parti tabanının en büyük güvencesi. Hâlen seçmen tabanındaki hâkim kanaat; "Erdoğan'ın başında olduğu, yürütmenin rahat çalıştığı, bürokrasinin ayak bağı olmadığı bir hükûmet, hem ekonomik problemleri hem de FETÖ mücadelesini kamuoyunu daha ikna edici biçimde daha rahat çözer.”
Geçmiş tecrübelere dayanarak söyleyebilirim ki “Bizim mahalle” Türkiye siyasetinin durduğu yere ayna tutar ve sağlıklı fikir verir. Seçmen tabanı tartışmasız olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bakıyor. “AK Parti, milletin bağrından çıkmış ve bugüne kadar gücünü hep milletten almış bir partidir. Milletimizle irtibatımızın zayıfladığı gün, bizim -Allah göstermesin- bittiğimiz gün olacaktır” tespitini yapan ve bunu her fırsatta sıkça vurgulayan Sayın Erdoğan’ın yol haritası ise sır değil. "Metal yorgunluğu" olarak tanımladığı ataleti aşmak için AK Parti yıl sonuna kadar il, ilçe teşkilatları ve belde teşkilatlarının tamamını güncelleyecek.
Toplum kesimlerinin dinlenmesi, beklentilerinin yeniden tanımlanması ve ifade edilmesinin siyasetin temelini teşkil ettiği, daha önemli hâle geldiği yeni bir döneme adım atıyoruz. Teşkilatlardaki değişim ve genel siyasi karakterin önemi dünden daha fazla olacak.
İzlenmeye değer çünkü yeni dönemin başarısında yeni kadrolar Cumhurbaşkanı’nın temposuna sahada ayak uydurabildiği ölçüde etkili olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.