'Hayal' artık yok

A -
A +

Oleg Antonov, 17 yaşında “Amatör Havacılık Kulübü” kuran bir gökyüzü sevdalısıdır. Kalinin Politeknik Enstitüsünden mezun olduktan sonra (1930) OKA (Güvercin) adlı planörler tasarlar.
1940 yılında Leningrad’da bir AR-GE bürosu açar. Yaptığı uçaklar II. Dünya Savaşı’nda Rusların çok işine yarar. Tankları bile kaldırır, kurduğu hava köprüsü ile partizanlara nefes aldırır.
Antonov 1946 yılından itibaren Ukrayna Kiev’i mekân tutar. En basitinden en ağırına boy boy nakliye tayyareleri yapar ki keşif ve zirai ilaçlamadan tutun, yangın söndürmeye kadar.
En iddialı olduğu alan ağır yükleri uçurabilmesidir. Zamanla pervanelerin yerini tepkililer alır, motorlar ikiden dörde, dörtten altıya çıkar. İniş takımları da güçlenir, tekerlek sayıları artar. Nitekim hava nakliyesinde emsalsiz bir vasıtaya imza atarlar ki 240 ayrı başlıkta girer rekorlar kitabına…
Şimdi dilerseniz kısaca bahsedelim ondan. Evet karşınızda Antonov-225 “Mriya (Hayal-Rüya)”
Mriya aslında Buran (boran fırtına) uzay mekiğini Ukrayna Harkov’dan, Kazakistan Baykonur üssüne götürmek için planlanmıştır, vazifesini problemsiz yapar.
Ardından Harkov’dan Taşkent’e 88 tonluk bir su türbini taşır.

'Hayal' artık yok
Spitak zelzelesinden sonra Ermenistan’a inşaat malzemesi götürür yüzlerce ton.
Körfez krizinde buldozerler, mobil elektrik istasyonları götürür Basra’ya.  
Ontario’dan Dublin’e 102 tonluk bir lokomotif, Frankfurt’tan Erivan’a 187,6 tonluk bir jeneratör, Fukushima I Nükleer Santrali için Atlanta’dan Japonya’ya 95 tonluk bir Putzmeister beton pompası taşır. Emsallerinden büyüktür, 640 ton azami kalkış ağırlığı vardır. 10 bin metreye yükselir ve 850 km hıza ulaşır. Takriben 14.500 km menzili yeter de artar fazlasıyla.
Boyu 88 metredir, kanat açıklığı 88,4 metre, bu yükü 32 tekerlek kaldırır anca.
Ne yazık ki bu dev sadece bir tane idi ve şu tatsız savaşta vuruldu Hostomel Havaalanı’nda. Yanlış haber olmasını çok istedik fakat Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmyto Kuleba doğrulayınca...
Hayal hâlâ diriydi ve 2033 yılına kadar çalışabilecekti.
Ukraynalılardan teklif var, yarım kalan ikincisini beraber yaparız inşallah.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.