“Benim oyum nereye gitti!”

A -
A +
Pazar günü Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesinin Güney beldesinde belediye başkanlığı için seçim vardı. Seçimi MHP’nin de desteklediği AK Parti adayı Erol Karabacak %63.9 oyla kazandı. Resmî olmayan sonuçlara göre partiler arasındaki oy dağılımı aşağıdaki gibi gerçekleşti.
 
“Benim oyum nereye gitti!”
Elbette 1830 seçmene sahip bir beldenin seçim sonuçları tam olarak Türkiye genelini yansıtmaz. Ama muhalefet partilerinin yaklaşık iki yıldır erken seçim diye tutturduğu bir süreçte bazı ipuçları verir.
Seçim sonuçlarını yansıtan tabloyu görünce ister istemez aklıma Şener Şen’in başrolünü oynadığı Yeşilçam’ın klasiklerinden olan Züğürt Ağa filmi aklıma geldi.
Filmde yapılan seçimlerde Ağa’ya bir oy çıktığı söylenir. En yakınında olanlar kendilerini kurtarmak için “ağam o oy benimdir” demeye başlayınca, Ağa “o zaman benim oyum nereye gitti” diye klasikleşen bir cevap verir. Afyonkarahisar’ın Güney beldesindeki seçim sonuçları biraz ona benziyor.
Nasıl mı?
Afyonkarahisar’da siyaseti yakın takip edenlerin bildirdiğine göre, Güney’de AK Parti, MHP, CHP, Büyük Birlik, Gelecek, Saadet ve Yeniden Refah Partilerinin teşkilatları mevcut.
Güney’de teşkilata sahip olmalarına rağmen muhalefet partilerinin kendi teşkilatlarının bile oylarını alamadıkları anlaşılıyor.
Bir partinin yerel teşkilatında asil ve yedeklerden oluşan üyelerinin on kişiden fazla olması gerekiyor. Örnek verecek olursak AK Parti’nin Güney’deki teşkilatı 11 asil ve 6 yedek üyeden oluşuyor.
CHP 29, İyi Parti 23, Gelecek Partisi 17 kişinin oyunu almış. Buradan hareketle, çıkan sonuçlardan parti teşkilatları aileleriyle birlikte düşünüldüğünde oyların başka yere gittiği anlaşılıyor. Yani, en iyi ihtimal teşkilat üyeleri partilerinin adayına oy verse dahi ailelerinin bir kısmının başka yere gittiği görülüyor...
Gelelim Saadet ve Yeniden Refah Partisine; Seçimlerde Saadet’e 4, Yeniden Refah’a ise 7 oy verilmiş. Bu durumda bu iki partinin doğrudan teşkilat üyelerinin bile kendi partilerine oy vermediği anlaşılıyor...
Uzun süredir “Sandığı getirin milletin önüne”, “Erken seçim kaçınılmaz” diye her hafta yapılan grup toplantılarında ve yapılan açıklamalarda konuşan muhalefet liderlerinin ve temsilcilerinin Afyonkarahisar’ın Güney beldesinden gelen sese kulak vermeleri gerekmez mi?
Güney’de muhalefet yok gibi, seçim Cumhur İttifakı’nın üyeleri arasında geçmişe benziyor. Zira, MHP’nin desteklediği AK Parti adayı 1830 seçmenin 1021’ini (%63.9), Büyük Birlik Partisi’nin adayı ise 504’ünü (%31.4) almış.
Güney’deki seçim sonuçları ya tersi olsaydı? Cumhur İttifakı’nın bileşenleri olan partiler kendi teşkilatlarının ve ailelerinin oylarını alamamış olsalardı?
Neler mi olurdu? Kısaca bakalım.
Daha seçim akşamından itibaren şunlara şahit olurduk;
-Twitter coşardı.
-“İktidara mesaj Güney’den geldi” denirdi.
-Bazıları ABD’de seçimi Biden kazanmış gibi sevinirdi!
-“Seçimi boşuna istemiyoruz” denirdi.
-“Millet iktidara git dedi” denirdi.
-“İktidar Afyon mermerine çarptı” denirdi.
-Grup toplantılarına Güney’den bir vatandaş ayarlanıp konuşturulurdu.
-Bazı sanatçılar Güney’e konser vermeye giderdi.
-Güneyin meydanına bir “mermer heykeli” sözü verilirdi.
-“Güneş bu kez Güney’den yükseldi” denirdi.
Denirdi de denirdi...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.