7 MİLYAR, 700 AİLEYE ÇALIŞIYOR!..

A -
A +
Bir hayli zamandır kafamda iç ses olarak dolaşan bir düşünce, dünkü gazetelerde haberdi. Oxfam, bir araştırma yayınladı. Haber olan bu araştırmadır. Mezkûr kuruluş, II. Dünya Harbi sürecinde 1942 yılında Oxford Üniversitesi bünyesinde kurulmuş bir vakıf. 17 Milletlerarası teşkilatın çatı kuruluşu. 90 memlekette faaliyet göstermekte. Bu arada bir parantez açarak şunu hatırlatmadan geçemeyeceğiz. O tarihte Osmanlıya inat Türkiye'de vakıf kurmak yasaktır. Vakıfların tekrar hizmete başlaması için 1971 senesini beklemek gerekecektir.
Bir de ders parantezi açmak lazım. Devletler, sadece maliyesi, hariciyesi ve silahlı kuvvetleriyle mücadele etmezler. Bugün THY yolcu taşırken millî itibar için nasıl ki dünya hava yollarıyla rekabet hâlindeyse Kızılay da Kızılhaç'la rekabet hâlindedir. Vakıflarımızın daha da güçlenmesi gerektiğini söylemek istiyoruz.
Diğer ders de şu olmalı. 1942'de İngiltere'de bir üniversite, böyle bir hayır çalışması başlatırken Türkiye üniversiteleri ne yaptılar? Ne yaptıkları hafızalarda. Laiklik jandarmalığı, Atatürk taassubu, darbe fetvacılığı, öz kültür reddi. O günlerin uzak olmasa da mazide kaldığını ümit etmekteyiz. Bizde de artık bazı üniversiteler, takdir edilecek işlere imza atmaya başlamışlardır.
Mevzuun tafsilatına gelince; öyle çok uzun bir haber değil. Bir kaç satır bir şey. Dünya 7 milyar farz edilmekte. 85 zengin aile, bu 7 milyarın yarısını teşkil eden 3.5 milyarlık fakir nüfusunun toplam servetine denk servetteymiş.
Diğer 3.5 milyara gelince; onun cevabı da şöyle:
En zenginler, 7 milyarın yüzde 1'ini teşkil etmekteymiş. İşte bu yüzde 1'in elindeki servet, diğer 3.5 milyarın yani dünyanın diğer yarı nüfusunun elindeki servetin 65 katıymış. Bir başka tesbit şöyle; 1426 dolar zengininin sahip olduğu servetin toplamı 5.4 trilyon dolarmış. Ayrıca 2013 yılında -nasıl bir tesadüfse- 2013 yeni dolar milyarderi piyasaya girmiş. Tabiî bu malumat daha tafsilatlanabilir. Hangi ülkede kaç dolar zengini var, kaçı kaç nesildir zengin, iş kolları nedir gibi? Fakat rakamlarla yorulmaktansa hadisenin sosyolojik, ahlaki ticari, hatta vicdanî tarafları üzerinde durmak daha doğrudur.
Bu servetler nereden kazanılmaktadır? Bazıları internet cihazları, yazılım satışı, petrol satışı, maden satışları, marka satışları gibi meşrudur. Bazıları ise Afganistan'dan Filistin'e kadar daha doğrusu bütün İslam coğrafyasına nefes aldırmayan savaşlarda silah satışıyla elde edilmekte. Daha beteri ise uyuşturucu ticaretidir, buna faiz vs eklenebilir.
AVM'lerin hep çokluğu ve yüksekliği konuşulmakta. Halbuki asıl sorgulanması gereken marka tekelidir. İstanbul'un kenar semtlerindeki AVM'de de DC'de ve Tokyo'da da aynı markalar aynı düzenle satılmaktadır. Bu tabloya nereden bakılırsa bakılsın dünyada merhametsiz bir tekel kurulmuştur.
Özetlersek; 7 milyar insan, 700 aileye çalışıyor.
Modern kölelik devrindeyiz.
Herkes bir parça ırgat.
Moda, markayı körüklemekte, marka, kapitalizme hizmet etmekte. İnsafsız ve vahşi kapitalizm, dünyayı kanser gibi sarmış vaziyette. Filistinli çocuğun, Iraklı kadının, Suriyeli gencin, Afrikalı sahipsizin ve diğer mazlum insanların kanı, dolara dönüşerek kapitalist kasaları şişirmekte. Böyle bir dünyada huzurun olması mümkün mü?
Adalet yoksa huzur da yoktur!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.