HDP'YE DOLAYLI DESTEK

A -
A +
Selahattin Demirtaş, 7 Haziran akşamı AK Partinin içinde yer aldığı bir hükümete içerden veya dışardan destek vermeyeceklerini söylemişti. Bu sözü daha sonra da bir kaç kere tekrarladı.
Bu bir tercih mes'elesidir. Zorlamak mümkün değil. Ancak buna rağmen samimi olunmasını beklemek de milletin hakkı. Seçimlerde milyonlarca oy almış bir parti lideri sözüne sadakat gösterme borcundadır. Vardığımız noktada HDP şimdi o sözden cayarak farklı bir karar almış vaziyette. Bir erken seçim hükümeti kurulması halinde bu hükümete bakan verecekler.
O zaman sorulmaz mı?
"Siz hani AK Parti'nin içinde olduğu bir oluşumda hiçbir şekilde yer almayacaktınız?  
Gerçi bu kararın akıbeti de meçhuldür. Hatırlanacaktır; sn Demirtaş, seçim akşamında partisine emanet oy verenlere teşekkür etmişti. Kendilerine emanet oylar gelmişti. Bu oyları verenler vardı. Bu doğru bir tesbitti. Yapılan da insaniydi. Ne var ki dağdakiler, KCK "ne emanet oyu, emanet oy diye bir şey yok?" diye Selahattin Demirtaş'ı hem paylamış ve hem de dediklerini tekzip etmişlerdi.
Bu defa da "ne bakanlığı?" diye bir çıkış olursa HDP yine geri adım atar. Fakat böyle bir gelişme nazari olarak mümkün görünse de fiilen ihtimal dışıdır. İki veya üç ay bile sürse bir bakanlıkta hükümet etme nimetlerine kavuşacak HDP bunu fırsat sayarak imkânları -CHP azınlık kabinelerinden bin beter bir fütursuzlukla- son zerresine kadar kullanacaktır.
Seçim Hükümeti kurulurken her şey demokratik tabloda cereyan etmiştir.
Seçimler yapılmış. Hiçbir parti tek başına iktidar olamamış. Bunun üzerine de Cumhurbaşkanı ülkeyi bir erken seçime götürmektedir. Anayasaya göre erken seçim hükümeti kurulduğundan mecliste grubu olan partiler, kabineye temsil haklarına göre vekil verme imkânına kavuşmaktalar. HDP bu hakkı kullanacaktır.
Şu var ki meşru bir hak kullanılsa bile MHP tabanı, milliyetçiler rahatsız olacaktır. Bir yerde bir rahatsızlık doğmuşsa bunun bir de müsebbibi de var demektir. Şayet MHP sn Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı bir azınlık hükümetine çekimser kalarak dahi olsa destek olsaydı tabanın, milliyetçilerin rahatsız olduğu böyle bir gelişme yaşanmazdı. Sn Devlet Bahçeli'nin koalisyona karşı bütün yolları kapatmasını, tahmin ederiz ki MHP'li vekiller dahil kimse anlamış değildir.
Yine de her şey bitmedi.
Telafi yolu açık.
AK Parti azınlık hükümetine destek verebilecekleri açıklanabilir. Veya açıklamasalar bile kapalı devre haberleşmeyle bu gerçekleştirilebilir.
Yoksa...
Tavan umursamasa bile taban şunu mutlaka görecektir:
AK Parti'den esirgenen dolaylı MHP desteği, fiilen HDP'ye verilmiş olmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.