ENDONEZYA

A -
A +
4 Mayıs Çarşamba günü  20'de Ankara'dan 4.40 saatlik bir uçuşla Karaçi'ye vardık. Burada  1 saatlik bir yakıt molasından sonra  7.25 saatlik bir uçuşla Perşembe gecesi 04.40'ta Cakarta'daydık.
Cakarta, Endonezya'nın başşehri. Endonezya, esas itibariyle bu seyahatin uğrak yeriydi. Buna rağmen Meclis Başkanımız Sn İsmail Kahraman, birtakım temaslar gerçekleştirdi. Daha fazlası mümkün değildi. Zira ziyaretimiz iki ayrı tatille çakışmaktaydı. Biri Miraç Kandili tatiliydi, diğeri de İsa aleyhisselamın göğe çekilme tatili. Bunları takvime bağlayarak arka arkaya getirmişler. Biz oraya gitmeden çok evvel Miraç Kandilini idrak etmiştik.
Meclis Başkanımızın Endonezya'daki en mühim görüşmesi, bir önceki Cumhurbaşkanı Bahaeddin Yusuf Habibî ile oldu. "Baharudın Jusuf Habıbıe" rahmetli Necmettin Erbakan'ın kurulmasına öncülük ettiği D 8'ler Birliği'ne imza koyan devlet reislerinden biri. Sn Kahraman'ın da ifade ettiği gibi Batı için cürüm demek olan bu icraatlarından dolayı o 8 devlet adamının her biri bir şekilde kendi ülkesinin 28 Şubat hışmına uğrayarak yerlerini kaybettiler.
Sn Habibi, "Merkez-i Habibî" isminde bir STK kurarak hizmetlerine buradan devam etmekte. Hey'etlerin buluşma gecesindeki yemekte güzel bir konuşma yaparak İslâmiyetin terörle asla bir alâkası olmadığına bilhassa dikkat çekti. Ardından meclis başkanımız, iki ülkenin kardeşlik ve iş birliği zaruretine temas etti. Her şey gayet güzel şekilde seyrederken birden hepimizin yüreğini ağzımıza getiren bir vak'a yaşandı. Resmî zevat konuşmalar yaparken bir haberci de masada çekimdeydi. Bu haberci birden çırpınarak sırt üstü yere düştü. Bizim kafilede hem doktor ve hem de hemşire vardı. Meclis Başkanı gezisine ilk defa sağlık ekibi almış bulunuyordu. Doktorumuzla ve hemşiremiz ânında müdahale ettiler. Hasta yarım saat sonra ayağa kaldırılmış, istirahate gönderiliyordu. O, istirahate giderken yerli sağlık görevlileri içeri henüz giriyorlardı.
Endonezya, güneydoğu Asya'nın Büyük Okyanus bölgesinde 17.508 adadan meydana gelen, 255 milyon nüfuslu, nüfusunun yüzde 80'i Sünni Müslüman olan bir devlet. Endonezya Cumhuriyeti, Başkanlıkla idare edilmekte. Kişi başına millî gelir 3.350 dolar. Halbuki aynı gösterge Yeni Zelanda'da 36.964, Singapur'da  53 bin ABD doları. Sömürgeciler 1511'den itibaren Güney Asya ile Endonezya ve çevresindeki okyanus adalarını keşfettiler. Endonezya'nın Hollanda sömürgesinde kalma süresi 4 asra yakındır. İstanbul'u fethetmiş fakat hemen ardından Endülüs ve Endonezya’yı vs kaybetmişiz. Buralarda yer altı ve yer üstü nimetlerinin her çeşidi vardı. Portekiz'in kapı aralamasıyla İspanya, Hollanda ve İngiltere bölgeye musallat oldular. Endonezya Hollandalılara kaldı. Kısa süreli Japon işgali 1945'te bitti. 1949'da anlaşarak Hollanda'ya karşı istiklal kazanıldı. 4 asır sömürülen bir millet, birden kendini nasıl toparlar acaba?
Cakarta'daki İstiklâl Camiî aynı zamanda bir "İstiklâl Abidesi"dir. Hey'etimizin 6 Mayıs günü Cuma namazını eda ettiği bu mâbed, dünyanın 4. büyük camiîdir. Aynı ânda 120 bin kişi ibadet edebilmekte. Minaresi, Kur'an-ı kerimin 6.666 ayetini hatırlatmak maksadıyla  66.66 metredir. Şerefeden sonrası 30 metredir. Bu da cüz sayısına alamettir.
THY Cakarta'ya doğrudan uçuş tertiplemiş bulunuyor. 13.20 saatte ulaşmak mümkün. Dünya küçüldü dendiğine göre karşılıklı istifade için ve kardeşlik bağlarını geliştirme adına Endonezya'ya gitmek ve görmek lâzım. Hem devlet adamlarımız hem müteşebbislerimiz sıkça gitmeli. O iklimlere satacağımız ve oralardan alacağımız çok şey var.
Endonezya ve Türkiye Asya’nın iki ucunda. Biri 255 milyonluk nüfusuyla diğeri dünyadaki itibariyle iki önemli devlet. Mü'minler kardeş olduğuna göre bu kalbler buluşmalı, bu eller tutuşmalı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.