BORİS JOHNSON'IN ÖYKÜSÜ

A -
A +

Delişmen muhalif kalem, Ali Kemal 1914'te mektepler nâzırı/Millî Eğitim Bakanı Zeki Paşa'nın kerimesi Sabiha hanımla evlendi. Bu izdivacından da Zeki isminde bir oğlu oldu. İktidardaki İttihad ve Terakki'nin baskıları neticesinde Peyam gazetesini kapatma mecburiyetinde kaldı. 1918'de İttihad-ü Terakki liderlerinin bir Alman denizaltısıyla vatandan ayrılmalarına kadar muallimlik ve ticaretle hayatını idameye çalıştı.

14 Ocak 1919'da tekrar açılan Hürriyet ve İtilaf Partisi'nde kâtibi umumi/genel sekreter, I. Damad Ferid Paşa Hükümetinde maarif nâzırı, aynı Sadrazamın kurduğu II. Hükümette de dahiliye nâzırı oldu. Kuvayı milliye aleyhine emirler yayınladı. İngiliz Muhibler Cemiyeti kurucu âzâsı arasında yer aldı. Kabine ihtilafı sebebiyle 26 Haziran 1919'da istifa etti. Üniversiteye döndü. Fakat talebenin tahkir edici tepkisi üzerine 3 Eylül 1922'de Meclisi Vükela kararıyla vazifesinden azledildi.
Peyam-ı Sabah'ta başyazarlığa başladı. Kuvayı milliyeyi İttihad ve Terakkinin devamı olarak gördüğünden Mustafa Kemal ve hareket hakkında çok ağır yazılar yazıyordu. 9 Eylül 1922'de Yunanlıların İzmir'den temizlenmesi üzerine "Gayelerimiz Bir İdi ve Birdir" başlığıyla  kaleme aldığı makalede hata ettiğini dile getirdi ama Ali Kemal için ufuklar kararmaya başlamıştı.
4 Kasım 1922'de Teşkilat-ı Mahsusa mensubu bir kaç istihbaratçı, Ali Kemal'i Tokatlıyan Oteli'ndeki berber dükkânından Ankara'ya İstiklal Mahkemesi'ne götürme bahanesiyle kaçırarak İzmit bölge kumandanı Nureddin Paşa'ya teslim ettiler. Nureddin Paşa, I. Cihan Harbi'nde tek sakallı paşa olduğu için lakabı "Sakallı Nureddin Paşa"dır. Kut'ül Amare  kahramanlarındandır. İlerde Mustafa Kemal Paşa ile arası çok fena şekilde açılacaktır. Nureddin İbrahim Paşa, bilâhare Konyar soyismini alacaktır.
Ali Kemal, 6 Kasım 1922 Günü Sakallı Nureddin Paşa ile görüştükten sonra dışarı çıkarken "Ermeniler lehine yazılar yazdığı" iddiasıyla sivil giyinmiş genç zabitler/subaylar tarafından korkunç şekilde linç edilip cesedi idam sehbasında teşhir edildikten sonra İzmit'te gömüldü. Mezarı, ancak 1950'de  bulunabildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti,  bir asra yakın bir aradan sonra  O'nu "meslek şehidi gazeteciler listesine" aldı.  
Ali Kemal'in Zeki adındaki oğlu, Kuneralp soyadını almıştır. Ali Kemal ailesi yurd dışına sürüldüğü için İsviçre'de hukuk tahsil etmiş olan Zeki Kuneralp, İsmet İnönü'nün hususi izniyle Türkiye'ye geldi. Bern, Bükreş, Londra ve Madrid Büyükelçilikleri yaptı. NATO daimi temsilcimiz oldu. 1978'de Madrit'te vazife  yaparken eşi Necla Hanım, Ermeni ASALA  terör örgütü militanları tarafından şehid edildi. Hariciyeci olan Selim Kuneralp, Zeki Kuneralp'in oğludur.
Ali Kemal, ilk evliliğinin ilk yıllarında iki çocuğuyla Wimbledon'da maddi sıkıntılar içinde yaşadı. Yeni iş ve imkânlar bulabilmek için çocukları büyükannelerine bırakan Ali Kemal, güneydeki Bournemouth kasabasına taşındı. Ancak burada çok kalmayarak 1912'de İstanbul'a döndü.
Ali Kemal'in Winifre Brun'dan olan çocuklarını büyük anne  Margaret Brun yetiştirmiştir. Çocuklar reşit olunca  İngiliz vatandaşlığına geçmiş,  "Kemal" soyadını terk etmiş ve anneannelerinin  kızlık soyadı "Johnson"ı almışlardı. Osman Kemal, böylece artık Osman Wilfred Johnson'dı.  Irene Williams adında bir İngiliz bayanla evlendi. Bu evlilikten 4 çocukları oldu. Bunlardan Stanley Patrick Johnson 1940 doğumludur.   S. P. Johnson, yazarlık yaptı ve 1979'da Muhafazakâr Parti'den milletvekili oldu. Bunun oğlu olan 1964 Doğumlu Boris Johnson ise bir süre The Spectator dergisinin genel yayın direktörlüğü ile gazetecilik yaptıktan sonra Ali Kemal'den gelen genlerden olsa gerek babası gibi gazetecilikten sonra siyasete girerek 1 Mayıs 2008'de Muhafazakâr Parti'nin Londra belediye başkanı oldu.
Bugünse AB ve Türkiye aleyhtarı bir siyaset güderek referandumda Birleşik Krallık oylarına tesir eden Boris Johnson, David Cameron'dan sonra en kuvvetli Başbakan adayı olarak görülmektedir.
Muhaliflerinin İngiliz dostluğundan dolayı "Artin Kemal" adını taktıkları Ali Kemal soyundan biri İngiltere’ye Başbakan oluyor. Ne var ki aynı isim yönlendirdiği oylarla hiç farkında olmadan Birleşik Krallıkta sonun başlangıcını da hazırlamışa benziyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.