AİLE- ÖĞÜT

A -
A +
 
Öfke ve hırstan korunmuş olan kurtulmuştur. (Ömer bin Abdülazîz)
 
 
Bir nesil bin tomurcuk
 
Genç kız kaldırımları aşındırırcasına hızla yürüyordu, durdu ve göğe baktı.
Yağmur damlaları yüzünü yıkamaya başladı. Ağaçları süsleyen tomurcuklara takıldı gözü. Baharın müjdecisi gibi duruyorlardı dallarında. Bir kere daha şükretti varabildiği için bir sonraki bahara ve nasip olduğu için bakmak ile görmek arasındaki sırrı anlamak. Derin bir nefes aldı tefekkürle adımlarını yavaşlatırken.
Gözü fotoğraf makinesine ilişti ve zihnine mıhladığı kareyi bir de objektifi ile anılaştırmıştı.
Kendini hatırladı tomurcuklarda ve kendi gibi açmaya hazır bekleyen gençlerin gözlerini hatırladı. Baharı bekliyorlardı, her biri kendi baharını... Vakti geldiğinde gençlerin bu vatan için yaptığı güzellikler arttıkça ülkemizi bu gençlerin baharında açan çiçeklerin kokusu saracaktı. Her biri büyüyüp yetişecekti kendi dalında ve olgunlaşıp birer vatan evladı olacaktı. Farklı dallarda yetişen, farklı yararlar sağlayan lakin aynı köke, aynı toprağa, aynı dile kısaca aynı vatana mensup tomurcuklar... İşte bu tomurcuklar kendinden sonra ki nesillere de tohum olacaktı. Bundan sebeptir kendi içini güzelleştiren bir nesil gelecek nesillere de sağlam tohumlar bırakacaktı. Aynı geçmişte bizim içimize bırakılan tohumlar gibi. Sonuçta her nesil kendinden sonraki neslin tohumunu ekmiyor muydu?..
         Elif Aşkan-Nevşehir
 
 
 
ŞİİR
 
           Taşlar ve boşluklar
 
Müteessir değilim
Kaldırım taşlarını tek başıma saymaktan
Hâlâ genç ve diri gövdem
Taş aralarındaki boşluklara düşmem
-Evvel taş vardı-
Bir taş değil bana can veren
Ben can suyunu kara göklerden alanlardanım
Dişlerimi sayabildiğim gündür
Yüzüm kızarmadı sevmekten
                          Cihan Esen
 
 
 
UNUTULMAZ HATALAR
 
Baston yüzünden:  Hannibal, MÖ 247-183 yılları arasında yaşamış Kartacalı komutan ve devlet adamıdır. Derler ki, bu ünlü komutan bir bastonu yüzünden neredeyse ordusunun yarısını kaybetmiştir. Olay nasıl mı olmuştur?
MÖ. 218’de İtalya’yı istila etmek için Alpleri geçerken yolun güvenli olduğunu göstermek için bastonunu kara saplayana kadar 38 bin kişilik ordusu gerçekten de sıkıntısız ilerlemeye çalışıyormuş. Ama o bir baston koca dağdaki çığın tetiklenmesine sebep olmuş ve çığ sebebiyle tam 18 bin askerini, iki bin atını ve pek çok filini kaybetmişti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.