AİLE-ÖĞÜT

A -
A +
“İnsanların en cömerdi, istenmeden veren, en asili de intikama gücü yeterken bağışlayandır”
 
YETENEKLİ KALEMLER
 
Batı bizi nasıl görüyor? (I)
Türklere 1552’de esir düşen İspanyol yazar Pedro, 3 yıl İstanbul’da kalır ve buradaki günlük hayatı, bilimi, adalet sistemini, en şaşaalı dönemi titizlikle kaleme alır. 1557 yılındaki bu yazılar, 20. yüzyılın başında bir İspanyol bilim adamı tarafından; “Kanuni Devrinde İstanbul” ismiyle de basılır. Bu eserden bazı bölümler:
Benim gezdiğim yerler dünyanın üçte birine yaklaşır. Hiçbir ülkede Türklerden daha faziletli insanlara rastlamadım. Türkler, Rum ve Ermenilerden daha bilgili oldukları gibi, okuma-yazma bilenleri de çoktur. Türk zenginleri, bizimkilerden daha cömerttirler. Kasabalarda ve tenha yollar üzerinde yolcular için kervansaraylar yaptırır, yollar açtırır, çeşmeler inşa ettirir, helâlar kurdururlar. Türkler, yalnız insanlara değil hayvanlara da iyilik etmeyi sevap sayarlar.
Bazı Avrupalılar; “Türkler zalimdir, cimridir, barbardır...” diye akıllarına geleni uydururlar. İnanın bunların hepsi yalandır.
Türk’ün adaleti; Hıristiyan, Yahudi, Müslüman herkese eşit olarak tatbik olunur. Burada bulunduğum 3 yıl boyunca bir tek cinayet olması sadece adalet sistemi değil, onların hayat tarzlarıyla da alakalıdır. Mahkemelerinde, bizde olduğu gibi iltimas mektupları geçmez.
Murat Acar - İstanbul
 
 
ŞİİR
 
Dost denir
 
İyi günde kötü günde arayıp
Hatırını soranlara dost denir.
Senin kadar üzüntüne acıyıp
Hatırını soranlara dost denir.
 
Söylemeden yardımına koşana
Bahanesiz her engeli aşana
Çare için teh tüh deyip şaşana
Sağa sola çırpınana dost denir.
 
Bazen kırıcıdır, bazen de tatlı
Doğruyu gizleyip düşünmez farklı
Yüz yüze aşikâr olmayan saklı
Ayna gibi bakanlara dost denir
 
Der Çakalcıoğlu ben de ararım
Bulamadım için için yanarım
Bin düşünüp bir olacak kararım
Düştüğünde tutanlara dost denir.
 
Hasan Korkmaz – Niğde
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.