- Kuşdiline dönmüş Türkçem üzerine…

A -
A +
* TÜRKÇEMDEN 3 YOLLA KELİMELER NASIL ATILDI? *
* 1. Devlet eliyle: 
* a) 1932'de Agop Dilaçar eliyle, M. Kemal Paşa talimatıyla, Türkçeden 1000'lerce (Türkçeleşmiş dediğimiz) yabancı kelime çıkartıldı. Yerine, masa başında UYDURULMUŞ, ''ÖZTÜRKÇE'' kelimeler getirildi.
* b) Devlet eliyle, 1938'de, İ. İnönü ile dile 2. müdahale başladı. DEVLET DAİRELERİNDE, GAZETELERDE, zorla-tamimle UYDURMA KELİMELER kullandırıldı. 1940-50'ler böyle geçti.
* 2. Dilde tasfiyecilerle: 
SOL-KOMÜNİST ideoloji (cephe) eskiyle (tarihle) ilişkilerimizi kesmek için 1960'lı tarihlerde UYDURUKÇACILIĞA sahip çıktı. 1970-1980 gençlik kuşağında ''uydurukça kelimeler'' ideolojik kavganın kaynağıydı. HALK, ''Öztürkçe uydurmacılığı''nın adına ''komünist kelimeler'' koydu. 1980 ihtilali solu sindirdi. 1990'lı yıllarda sağ-sol bitti.
* 3. AB Uyum Yasaları, YENİDÜNYA DÜZENİ-feminist dil ile:
2000'li yıllarda ideolojik düzen yerini AB Uyum Yasalarına-Yeni Dünya Düzeni'ne terk etti. Avrupa-ABD sermaye şirketleri, LİBERALİZMLE ''seküler, laik yapı''nın ''FEMİNİST DİLİ''ni kullanmaya başladı. ''KADIN'' üzerinden din, sanat, edebiyat ve folklorda Türkçemiz yeni bir tasviyeye uğradı. Türkçemize yeni bir biçim verilmeye çalışıldı. Her gün, onlarca, yüzlerce kelimemizle oyun oynanıyor; kelimelerin sayısı azaltılıyor, dil KUŞ DİLİNE çevriliyor; BİLİNÇ alanı daraltılıyordu. Yani, insanımız SÜRÜ PSİKOLOJİSİYLE millî şuurdan, tarihten, inancından uzaklaştırılıyordu.
* Çarpıcı örnek:
* TDK, ''müsait, oynak, taze, yollu) gibi kelimelerin ARGO ANLAMLARINI sözlüklerine koymuş durumda. Cinsiyet ayrıcalığına dayalı bu kelimelerin ''KADINI AŞAĞILAYICI ve KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ'' ifadeler taşıması, hâlen mahkemelerimizde çözüm bekleyen, önemli bir millî şuur meselesidir...
* Dilim, seni dilim dilim edenleri n'ideyim!..
 
Rıdvan Üzel- Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Uzmanı
 
 
ŞİİR
 
Haykırış
Oğuzların kayı boyu.
Necipdir Türklerin soyu
Tam altı asır boyu
Biz cihana yön vermişiz.
 
Kırılırsa bir dalımız.
Kıranın kökün kazırız
Vatan bizim kutsalımız
Uğrunda çok can vermişiz
 
Milletim mazhar övgüye
Paha olmaz bu sevgiye
Sonsuza dek gülsün diye
Al bayrağa kan vermişiz.
 
Gâh Fırat olduk gâh Tuna
İman gücü dedik buna
Haçlıların oyununa.
Defalarca son vermişiz
 
Coşkun Arslan
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
KARACİĞERİNİZE İYİ BAKIN
Nasıl mı? Mevsime göre üzüm veya kuru üzüm karaciğer içinden zararlı toksinleri arar. Bütün baklagiller ve kuruyemişler aşırıya kaçmadan yenildiğinde karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizler. Yoğurt, hem mideye, hem karaciğere inanılmaz faydalı olan bir besindir. Vücudu toksinlerden arındırır. Soğan ve sarımsak, kötü kokusundan şikâyet edilmekle birlikte zaten şifası o kötü koku çıkaran allicin ve daha sonra oluşan organosülfür bileşiğidir. Sarımsaklı cacık hemen her akşam yenilse yeridir… Beyaz turp ve benzeri sebzeler de karaciğer temizliği için ideal besindir. Ancak karaciğer temizliği için sadece yiyip içmek değil yürüyüş de lazımdır…
Sağlıklı hayırlı uzun ömür dileklerimizle...
 
GÜZEL SÖZ
“Kimse rızkını bitirmeden ölmez fakat rızkınızı iyi yerlerde arayınız!” Hadis-i Şerif
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.