Bayramınız mübarek olsun

A -
A +

Dinî ve millî bakımdan önemli olan, milletçe her sene kutlanan gün veya günlerdir bayramlar…

Bayram kelimesinin çok eskiden beri kullanıldığına ait elde bir belge yoktur. Ancak Müslümanlar uzun yıllar bayram anlamına gelen "iyd" kelimesini kullanmışlardı.
Dede Korkut Hikâyelerinde, hanların başa geçmelerini, doğum ve zaferlerini kutlamak için toplandıkları, şölenler tertip ettikleri, ölümleri için yuğ, yani "yas töreni" yaptıkları bilinir.
İslam dininde bayramlar; Arabi aylardan Şevval ayının birinci günü Ramazan Bayramı olarak, Zilhicce ayının onuncu günü de Kurban Bayramı olarak idrak edilir.
Ramazan bayramı, üç gün, Kurban Bayramı ise dört gündür.
Müslümanlar bayram günlerine ayrı bir önem verirler. Çünkü bu günler, günahların affedildiği, birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği, yoksulların sevindirildiği günlerdir.
Bayram günlerinde herkes temiz ve iyi giyinir, çocuklara yeni elbiseler alınır, yoksullar, yetimler sevindirilir, dost akraba ziyaret edilir. Dargınlar barıştırılır. Bayram namazlarından sonra kabristanlar ziyaret edilerek, geçmişler, akrabalar, din büyükleri için Kur'ân-ı kerim ve dualar okunur.
Osmanlıda padişah bayram namazı için kalktığında Sadrazam sağında ve Babüsseade Ağası solunda olduğu hâlde büyük bir alayla yola çıkılırdı. Bayram namazı genellikle Sultanahmet ve bazen de Ayasofya Camiinde kılınırdı. Bayram namazından sonra sadrazam, vezirler ve diğerleri dışarı çıkıp padişahı beklerler ve sonra alayla Kubbe-i hümayuna kadar gelirlerdi. Burada protokol yerini aldıktan sonra ve padişah törenle tahtına oturur ve bayramlaşma gerçekleşirdi. Bu bayramlaşma töreni son zamanlarda genellikle Dolmabahçe Sarayı muayede yani bayramlaşma salonunda yapılırdı. Allah geçmişlerimize rahmet eylesin. Devletimizi ve milletimizi daim eylesin… Bu mübarek günlerin hürmetine birliğimizi dirliğimizi kardeşliğimizi daim eylesin. Hepinizin bayramı mübarek olsun...
         Selahattin Akçal-Sivas
 
 
 
ŞİİR
 
          Sözün özü
 
İlerle ilgiyle, ilimle, hikmetle
Cümle değerleri, besle hep edeple.
 
Vefayı unutma,  haklı öğüdü tut,
Yurdu, bayrağı sev, daim oku, okut.
 
Bencilce düşünme, akıllı davran,
Helalden kazan da, tatlansın hep sofran.
 
Bilgi deposudur, kıymetlidir kitap,
Düşünüp söyle de, etkilesin hitap.
 
İnanç, cesaret, tecrübe, tedbir kuvvet,
Erdemdir adalet, karakter, haysiyet.
 
Vefa küheylandır, sanat samimiyet,
Başa bela kibir, husumet, şer niyet,
 
Mutluluktur daim, iman, azim, birlik,
Birlik sağlanmazsa, coşamaz dirlik.
 
Dostluklar önemli, öznesidir iffet,
Kıymetli madendir, her türlü fazilet.
 
                                Durdu Şahin
 
 
 
 
ESKİMEZ KELİMELER
 
MUAYEDE: Arapça bayram anlamına gelen “iyd” kökünden gelip bayramlaşma anlamında bir kelimedir. Osmanlı İmparatorluğunda Saray’da Sultan’ın bizzat katıldığı bayramlaşma salonuna muayede salonu denilmekteydi. Dolmabahçe Sarayındaki muayede salonu sarayın en yüksek ve en görkemli bölümüdür. Sultanın bayramlaşma törenlerinde, kimi devlet törenlerinde ve önemli tarihsel toplantılarda kullanılmıştır. Kapladığı alan 2000 m²yi aşar. 56 sütunlu salonun yüksekliği 36 metredir. Ortasında 4.5 tonluk avize vardır.
 
MÜZAYEDE: Arapça ziyade kelimesinden türeyen kelime “artırma” anlamındadır. Müzayede mezat olarak da bilinmektedir. Bu anlamda taşınır ya da taşınmaz malların açık artırma yoluyla alım veya satımı işine de müzayede denilmektedir. Eski Yunan’da Roma İmparatorluğunda kölelerin de müzayede ile satıldığı söylenmektedir. 18. ve 19. yüzyıllarda da Amerikan kolonilerine Afrika’dan getirilen köleler müzayedeyle büyük toprak sahiplerine satmışlardı.
 
ATASÖZÜ
 
Çağrıldığın yere git, ar eyleme; çağrılmadığın yere gidip yerini dar eyleme...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.