Malazgirt aşkın şahidi

A -
A +
Ağustos ayı gelince yüreğim mehter çalar, gözlerim çağlayan kesilir. Maziye uçmak isterim, ruhum kanatlanır. Diyar-ı Rum el değiştirir bu ayda, Diyar-ı Türk olur. Tarih canlanır dile gelir, kara toprak kızıl kan kesilir, vatan toprağı olur!
Âlem sağır olmuş, feryadımı duyan yok! Yer ile gök arasına sığamıyorum. Kabul ederseniz size hicret etmek istiyorum. Yanınıza gelemem, heybetinizden titrerim. Sizi uzaktan görmek dahi canıma minnet. Kabul edin yeter, ey bu toprakları vatan yapan yiğitler! Er meydanlarının erkek aslanları. Sizi anlatsalardı soyuma, sizi bilseydi neslim bu kadar çakal meydanlarda bağırabilir miydi bugün? Anadolu’ya mübarek ruhundan üfleyen Alperenler! Neredesiniz?
Bir el uzatsanız maveradan, bir göz kırpsanız ah, ah! Saflarınızda bir yer açsanız ne olurdu! Yanınızda ölsem. Ötelerde olsun komşu olsak. Seher vakti ılık bir rüzgâr okşarken Mehmet’imin saçlarını… Kabul edin diye dua ediyorum. Vuslatımıza dost düşman şahit olsun, yer gök şahit olsun!
Fetih davulları çalınsın, keferenin içine yıldırım düşsün naramızdan! Mazlumların gönlü şen olsun. Kahpeler kaçacak delik arasın! Yeryüzü dile gelsin, yuvarlak dünya tersine dönsün! Nazlı hilalin gölgesi, âleme nizam versin! Dört koldan yürüyelim. Gazamız mübarek olsun yeniden! Fethin en güzeliyle gönülleri açalım. Nura kanat çırpalım ölümüne!  Pervaneler gibi tutuşalım, aşka gelelim, kül olalım, sinemizde güller yetiştirelim, gül gül kokalım. Dudaklarımızdan gülücükler dökülsün. Dinsin gözyaşlarımız artık!
 ‘Kızılelma'ya hey, Kızılelma'ya’! Kalırsak şerefli zafer, ölürsek ab-ı hayat. Sefer emri sevgililer sevgilisindendir. Seven sevdiğini üzer mi? Seferimiz gönülleredir. Her bir gönül bir sarp kale, ya alınır ya alınmaz. Kabul ederseniz, belki size benzeriz. Biz de fethe çıkarız, Ya Fatih oluruz, ya Ulubatlı. Mazluma tekebbür yok, söz veriyoruz. Bileğimiz el verip ayağa kaldırmak için. Fatihler boynu bükük girer şehre. Asuman ayaklarının altına serilir fatihlerin. Fatihler aşk kapısına layıktır. Anadolu’nun kapısını aşk miftahı açabilirdi. Agust öldü Alparslan yaşıyor. Alparslan, aramızda dolaşıyor. Bir gece âlem uyurken meşalesini tutuşturuyor, ’Kandil’i Alparslan yakıyor, ‘Kandil’ yandıkça geceler nurlanıyor bil!
İdris İspiroğlu
 
ŞİİR
 
Malazgirt Marşı
 
Aylardan Ağustos, günlerden Cuma
Gün doğmadan evvel iklîm-i Rum`a
Bozkurtlar ordusu geçti hücuma
 
Yeni bir şevk ile gürledi gökler
Ya Allah... Bismillah... Allahuekber
 
Önde yalın kılıç Türkmen Başbuğu
Ardında Oğuz'un elli bin tuğu
Andırır Altay’dan kopan bir çığı
 
Budur, Peygamberin övdüğü Türkler...
Ya Allah... Bismillah... Allahuekber
 
Türk, Ulu Tanrı'nın soylu gözdesi
Malazgirt Bizans'ın Türk'e secdesi
Bu ses insanlığa Hakk'ın müjdesi
 
Bu seste birleşir bütün yürekler...
Ya Allah... Bismillah... Allahuekber!..
 
Nağramızdır bu gün gök gürültüsü,
Kanımızdır bugün yerin örtüsü
Gazi atlarımın nal parıltısı
 
Kılıçlarımızdır çakan şimşekler...
Ya Allah... Bismillah... Allahuekber!..
 
Yiğitler kan döker, bayrak solmaya,
Anadolu başlar, vatan olmaya...
Kızılelma'ya hey... Kızılelma'ya!!!
 
En güzel marşını vurmadan mehter
Ya Allah... Bismillah... Allahuekber
 
Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu
 
 
 
TARİHE ŞAN VERENLER
 
Sultan Alparslan
Selçuklu Devleti'nin ve aynı zamanda Türk milletinin en büyük kahramanlarındandır. Selçuklu Devleti'nin kurulmasında önemli rolü olan Horasan Valisi Çağrı Bey'in oğludur. 20 Ocak 1029’da doğdu. İyi bir tahsil gördü, sayısız zafer kazanarak mertliği ve iyi kumandanlığı ile ün saldı. Babasının ölümünden sonra Horasan Valisi oldu. Amcası Tuğrul Bey, 4 Eylül 1063’te öldüğü zaman vasiyeti üzerine Selçuklu tahtına Alparslan’ın ağabeyi Süleyman getirildi, fakat Türk beyleri buna itirazda bulundular ve Alparslan’ı hükümdar olarak tanıdılar.
Alparslan 27 Nisan 1064’te büyük bir törenle tahta çıktı. Bizans İmparatoru Diyojen Azerbaycan’a kadar giderek Türk kalelerini zapta ve Türkleri Anadolu’dan atmaya karar verdi. Rumeli’de yaşayan Peçenek ve Oğuz Türklerini de ordusuna kattı. 13 Mart 1071’de 200.000 kişilik Bizans ordusu İstanbul’dan yola çıktı. Hilal şeklinde yaydığı ordusuyla akşama kadar Malazgirt meydanında dövüştü. Şaşkına dönen Bizans ordusu, hilalin içine düştü. 26 Ağustos 1071 Cuma günü 200.000 kişilik koca ordu perişan oldu. İmparator esir edildi.
 
ATASÖZÜ
“Size öyle bir vatan bıraktım ki inşallah ebediyen sizin olacaktır.” Sultan Alparslan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.