Aile giderse…

A -
A +

Türk milletinin tarih boyunca en önemli vasfı güzel ahlaklı olmasıdır. Bu üstün ahlakın kaynağı ise temeli İslam ahlakına dayanan ve dünyada bir benzeri daha bulunmayan Türk ailesidir. Aile, insanı her türlü kötülükten koruyan, muazzam bir kaledir. Bir milleti yok etmenin en kısa yolu aile şuurunu yok etmekten geçer. Çünkü aile bütün değerlerin hayat bulduğu sosyal bir kurumdur. Huzurun ve saadetin biricik kaynağı ailedir.

Ahmet Yesevi hazretleri Anadolu’ya gönderdiği talebelerine yaptığı nasihatte; iyi ahlakı, iyiliği ve insanlara iyi davranmayı öğütlemiştir. “Sizler güzel dinimiz İslamiyet’i yaşadıkça etrafınıza hep güzellikler saçacaksınız” buyurmuştur.
Sultan Alparslan’dan önce Anadolu’yu fetheden mücahitler, Ahmet Yesevi hazretlerinin bu talebeleridir. Topraktan önce gönüller fethedildiği için Türk-İslam orduları hiçbir zaman bir halk hareketiyle karşılaşmamış, bu sayede fetihler kalıcı olmuştur.
Meşru dairenin dışına taşan her türlü yanlış ve sapık ilişkiler, bireyi, aileyi ve toplumu mahveden dinamitlerdir. Bir heves ile başlayan nice gayrimeşru hayat, kavgalara, aile içi şiddete, boşanmalara, hatta cinayetlere varan felaketlere yol açmaktadır. Dikkat ederseniz toplumdaki bütün sıkıntıların temelinde Hakk’ın çizdiği sınırlara riayet etmeme vardır. Helal haram kavramını kaybeden fert ve cemiyetimiz, hızla uçurumdan aşağı doğru yuvarlanmakta, kendi eliyle kendi acı sonunu hazırlamaktadır.
Bir canlı için hücre ne ise, millet için aile odur. Anayasamızın 41. Maddesine göre aile, Türk toplumunun temelidir. Devlet Türk ailesinin korunması için somut, yapıcı ve caydırıcı her türlü tedbiri almalıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ailelerin dağılmasına, çocukların perişan olmasına yol açan sebepleri araştırıp çözüm bulmak zorundadır. Devlet bir yandan aileyi ayakta tutacak maddi-manevi desteği verirken, diğer yandan da aileye zarar veren her türlü gayrimeşru ilişkilerle topyekûn mücadele etmelidir.
              İdris İspiroğlu
 
 
ŞİİR
 
           Suçum neydi?
 
Sana birden nasıl gönül vermiştim
Uçurumlar koydun benim önüme.
Gökyüzünü yollarına sermiştim
Uçurumlar koydun benim önüme.
 
Gelişinle çeşmelerim kuruttun
Gelişinle benliğimi çürüttün
Gelişinle kör ve topal yürüttün
Uçurumlar koydun benim önüme.
 
Ele şeker bana zehir yutturdun
Ele kuzu bana yılan tutturdun
Ele koyun bana tazı güttürdün
Uçurumlar koydun benim önüme.
 
Okyanustum beni durgun eyledin
Küheylândım beni yorgun eyledin
Yüreğinden beni sürgün eyledin.
Uçurumlar koydun benim önüme.
 
Güllerimi gonca iken soldurdun
Gözlerime kanlı yaşlar doldurdun
Beni kendi ellerinle öldürdün
Uçurumlar koydun benim önüme.
 
    Kadir Fidan-Dağların Şairi
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
İğdenin dalları: İğde bir sonbahar yemişidir. İnsanın doğasına uygun olan mevsimine göre beslenmektir. İğde bu açıdan bu mevsimde dikkate alınması gereken yemişlerdendin. İğde vitamin deposudur. Dışı kabuklu içi tüylü ve hurma çekirdeği gibi bir çekirdeğe sahiptir. İğde bakın vücutta nelere etki eder?
İshali durdurur... Öksürüğe ve soğuk algınlığına iyi gelir...  Vücut direncini artırır... Bağırsağa iyi gelir... İdrar problemini düzenler... Mide bulantısını ve kusmayı önler... Ağzı temizler... Gribe karşı direnç oluşturur... Egzamayı giderir... Böbrekleri çalıştırır...
İğde çiçeği koklanırsa zihni açar. İğde çiçeği ve yaprağı kaynatılarak suyu içilebilir. İğde taze olarak ya da kompostosu yapılarak tüketilir... İğdenin bir tek zararı vardır. Meyvesi fazla yenildiğinde kabızlık yapar. Zaten ishali de bu sebeple durdurur.
 
ATASÖZÜ
 
Allah gümüş kapıyı kaparsa altın kapıyı açar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.