Hiç tren görmeyen tren istasyonu

A -
A +
Muğla'nın Dalaman ilçesinde bulunan bu tren istasyonunun hikâyesi oldukça ilginçtir... Vaktiyle Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından Osmanlının birçok bölgesi zapt edilmişti. Torunu ve yine kendisi gibi Mısır Valisi olan II. Abbas Hilmi Paşa, Muğla bölgesini çok beğenir ve buraya sık sık ava gelir. Öyle ki buraya bir av köşkü yaptırmaya karar verir. Paşanın aynı zamanda Mısır'ın İskenderiye şehrine de bir demir yolu ve gar projesi vardır. İki iş de Fransız mimarlara verilir. Fransa'dan proje ve malzemelerle birlikte iki gemi biri Dalaman'a diğeri de Mısır'a gitmek üzere yola çıkar. Ancak yanlışlık sebebiyle Dalaman'a gitmesi gereken gemi Mısır'a, Mısır'a gitmesi gereken gemi Dalaman'a gider ve inşaatlar hızlı bir şekilde biter. Böylelikle Dalaman'a yapılması gereken av köşkü Mısır'a, Mısır'a yapılması gereken tren istasyonu Dalaman'a yapılır. Hatta Dalaman'da istasyonun önüne ray döşemesi ve bilet satış gişesi bile yapılmıştır...
Yanlışlık fark edilince Paşa tren istasyonunu yıktırmamış ancak döşenen rayları ve bilet satış gişesini kaldırtmış ve bölgeyi çiftliğe dönüştürmüştür. Hatta TRT Haber’deki bilgilere göre de Abbas Hilmi Paşa tren garını yıktırmak yerine yanına bir de cami yaptırmıştır. 1928 yılına kadar paşanın mülkiyetinde kalan çiftlik, Türk Sanayi Bankası’ndan alınan kredinin ödenememesi üzerine devlet tarafından çıkarılan özel bir yasayla bir Fransız şirketine kiraya verilir. 1938 yılında ise yine devlet tarafından Ziraat Vekâletine bağlı olarak Devlet İşletme Kurumuna devredilmiştir.
1950-1958 yılları arasında jandarma karakolu olarak kullanılmış 1958 yılında tekrar Devlet İşletme Kurumuna devredilmiştir. 1984 yılından bu yana da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü çatısı altında çalışmalarını sürdürmektedir.
Tren rayları bile olmayan Dalaman'a en yakın demir yolu hattı yaklaşık 200 kilometre uzaklıktadır. Bu gar hiçbir zaman yolcu uğurlayamamıştır...
        Ahmet Miraç Kaytan
 
 
ŞİİR
 
            Anamın anısına...
 
         Rahmetli annemin 34. ölüm yılı anısına...
On sekiz haziran kiraz zamanı,
Gurbetteyim bana haber verdiler,
‘Haydi, hazırlan kalk gidiyoruz
Annen hastanede yatar’ dediler.
 
Anam tarlada ot yoluyorken,
Yakıcı sıcaktan düşüp bayılmış.
‘Neyin var söyle bize’ demişler
Cevap verememiş hiç konuşmamış.
 
Yetiştim Giresun hastanesine,
Anam gözünü açmış beni beklemiş.
Yasin okumaya başladım hemen
Teslim-i ruh edende ağladım anam…
 
Hemşire dokundu omuzlarıma:
‘Anan güzel öldü sakın ağlama.
Kelime-i şehadeti tamamladı bak
Annen meleklerle onu rahat bırak!’
 
Yıkıldı Giresun şehri üstüme
‘Süleyman diyorlar ağlama sakın,
Kelime-i şehadet vardı dilinde,
O şimdi Mevlâ’ya daha da yakın.
 
        Süleyman Usta-Espiye Giresun
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
ALERJİ-GİZLİ ALERJİ: Bağırsaklardaki düzensizlik aynı zamanda vücudun tüm organlarını da etkiler. Karaciğer enzimlerinin salgılanmasını, pankreası, midenin ince bağırsağın kan oksijen alışverişini, beyne oksijen gidişini, tansiyonu vb. olumsuz etkiler. Bu alışkanlıklara geceden gündüze geçer gibi hemen başlamaz. Çocukluktan itibaren yavaş yavaş bir hayat tarzı oluşur.
Ama kişinin bütün dikkatine rağmen, hayat tarzındaki düzene ve hoşluğa rağmen bağırsaklarında gaz şişkinlik kabızlık gibi düzensizlikler varsa ve yapılan tahlil tetkik röntgen vs. sonucunda da net bir bulgu elde edilemiyorsa, rahatlıkla o şahısta %65-70 gizli alerji mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Gizli alerji olup olmadığımızı anlamak için bunun yanında birkaç ipucu daha verebiliriz. Örneğin “Yıllardır doktora gidiyorum bir şey çıkmıyor ama bende gaz ve şişkinlik oluyor” diyorsanız, “Kış hadi neyse yazın bile ellerim ayaklarım üşüyor, geceleri çorapla yatmak zorunda kalıyorum” diyorsanız, sıcak ortama girdiğinizde rahatlayıp, soğuğa çıktığınızda aniden vücudunuzda tepki oluşuyorsa sizde gizli alerji olduğundan söz edebiliriz.
Birçok rahatsızlığın temelinde gizli alerji olduğu hâlde bu durum genelde hep gözden kaçar. Oysa ümmin sisteminin dengelenmesi açısından çok önemlidir.
Dr. İsmail Maraş
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.